Coşul lunar costă în Hunedoara şi Deva aproape 700 de lei. Pentru preţuri mici, clienţii merg aproape 250 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea TVA-ului are automat consecinţe asupra cumpărăturilor, ale căror preţuri au suferit importante modificări negative. Pe lângă curent şi apă, hunedorenii fac economii şi atunci când vine vorba de mâncare. Cele mai vânate sunt alimentele la „ofertă”.

Cum profită din plin ungurii şi sârbii de pe urma crizei şi creşterii TVA din România

Cele mai multe produse alimentare s-au scumpit şi în Deva şi Hunedoara de la 1 iulie. Din cauza creşterii TVA, cel mai ieftin tip de lapte a depăşit suma de 2,50 lei litrul, comparativ cu preţul iniţial de 2,20 lei. Mulţi hunedoreni îşi fac cumpărăturile la super- sau hipermarket, în ideea că e mai ieftin decât dacă ar cumpăra fiecare produs în parte din diferite puncte comerciale.

80 la sută din venit se duce pe mâncare

„Tot venitul familiei este de 1.000 de lei, la care se adaugă alocaţiile copiilor, din care aproape 700-800 lei dau numai pe mâncare. S-a scumpit totul, în condiţiile în care doar soţul lucrează, eu stau acasă, fără şomaj”, a declarat Mihaela Ursa, din localitatea Câinelu de Jos. Hunedoreanca de 20 de ani este mamă a doi copiii, iar în prezent este însărcinată în luna a cincea. Obişnuieşte să meargă săptămânal la cumpărături, doar produsele cosmetice şi cele de curăţare achiziţionându-le o dată pe lună. Are noroc cu soacra, care îi mai achită din facturile la utilităţi.

La ora actuală, există opt mari magazine în Deva, iar în Hunedoara, cinci. Pentru a atrage clienţi, unele dintre ele au păstrat preţurile neschimbate prin îngheţarea TVA-ului.  Astfel, o conservă de pate de 300 de grame încă poate fi cumpărată cu doi lei, o cutie de ciuperci de 400 grame, cu trei lei, iar un baton de salam de 800 grame, cu 7,49 lei.

„Înainte cheltuiam pe alimente 250 de lei. Acum, trebuie neapărat să reduc această sumă. Voi merge mai des la piaţă şi mai rar la supermarket, că acolo ai atât de multe produse la dispoziţie încât îţi încarci coşul fără să vrei cu adevărat”, a adăugat Maria Petru, o altă hunedoreancă.


image

Mâncare din Ungaria
Pentru a reduce banii cheltuiţi pe mâncare, puteţi merge să faceţi cumpărăturile peste graniţă. Ungaria este varianta cea mai apropiată judeţului Hunedoara. Dacă vreţi să ajungeţi în Gyula, Mako sau Szeged (ruta Arad-Nădalac) va trebui să parcurgeţi aproximativ 200 km. Distanţa până în Debreţin (ruta Oradea) numără aproape 250 de km.

Află AICI care sunt preţurile în Ungaria şi Serbia!


Citeşte despre alte motive pentru care românii merg în Ungaria
:

TRATAMENT: Sănătatea maghiară plătită de români: "Dacă pun toate şpăgile pe care le dau la medici la noi, ies mai ieftin în Ungaria"

ECONOMIE: Fabrica Mercedes din Ungaria, pe care România a pierdut-o din cauza drumurilor proaste, generează mii de locuri de muncă

DISTRACŢIE: S-a deschis la Szeged cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est (galerie foto)

DRUMURI: Ungurii ne-au mai dat o lecţie: Autostrada M43 a fost construită în doi ani


Află mai jos efectele crizei în regiune

Efectele crizei în Vest: ravagii printre patroni, afaceri ruinate pe bandă rulantă

Măsurile anticriză anunţă falimentul sistemului medical privat

Cartierele de lux au devenit cartiere-fantomă unde tineri de succes trăiesc ca în Canada

Casele de schimb valutar din Timişoara fac puţine tranzacţii lei-euro. Sunt prea puţine persoane care au economii





Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite