Cum profită din plin ungurii şi sârbii de pe urma crizei şi creşterii TVA din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu bugetele amputate de taxe şi TVA, tot mai mulţi locuitori din Vest îşi fac aprovizionarea în hypermarketurile de peste graniţă. Se bazează pe faptul că şi o diferenţă de câţiva euro e în favoarea lor, aşa că românii îşi fac stocuri de alimente cumpărate la preţuri-bombă.

TVA-ul crescut, calitatea discutabilă a alimentelor, numeroase cazuri de înşelăciuni prin taxarea suplimentară la casele de marcat şi lipsa de respect faţă de client îi fac pe românii din Vest să treacă graniţa în Ungaria sau Serbia pentru a-şi umple frigiderele cu alimente de bază.

TRATAMENT: Sănătatea maghiară plătită de români: "Dacă pun toate şpăgile pe care le dau la medici la noi, ies mai ieftin în Ungaria"

Cum în cele două ţări TVA-ul nu a crescut atât de mult ca în România, timişorenii îmbină turismul cu shoppingul. Retailerii din Serbia şi Ungaria şi-au făcut lecţiile şi i-au fidelizat pe români, astfel că o mare parte din profit vine din buzunarele concetăţenilor noştri.

Destinaţie cu istoric vechi

Ungaria a rămas un loc preferat pentru românii din vestul ţării, care au fost obişnuiţi cu supermarketurile de la vecini şi înainte de mărirea TVA-ului de la noi. Deşii vecinii au ridicat taxa pe valoare adăugată la 25 la sută, una dintre cele mai ridicate din Europa, la alimentele de bază s-a păstrat valoarea de 18 la sută.  Fie că e vorba de Tesco, Corra sau Real, Penny, Billa sau Lidl, parcările pline cu maşini cu plăcuţe de înmatriculare româneşti arată că preţurile lor le bat pe ale noastre. Judeţele Bihor, Caraş-Severin, Arad sau Timiş sunt reprezentate cu brio.



În weekend, în magazine, auzi des dialoguri în limba română printre rafturi. „Eu vin de două ori pe săptămână şi fac un plin de portbagaj. Veneam şi înainte de creşterea TVA-ului. Pe lângă faptul că e mult mai ieftin, sunt produse mai variate, care nu se găsesc la noi. De multe ori mă roagă prietenii să le cumpăr şi lor”, a spus Vasile Bucur, din Timişoara.

ECONOMIE: Fabrica Mercedes din Ungaria, pe care România a pierdut-o din cauza drumurilor proaste, generează mii de locuri de muncă

image

Vânători de reduceri

Dacă cele mai multe produse au preţuri asemnănătoare cu cele de la noi, românii au devenit vânători de discounturi. „Merită să cauţi produsele scoase la «akcio». Acelea sunt cu adevărat reduse. Plus că sunt de mai mai bună calitate. Parcă la noi marfa ieftină e şi foarte proastă”, a adăugat Andrada Necşa, de la Arad.

DISTRACŢIE: S-a deschis la Szeged cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est (galerie foto)

Băi nocturne la Parcul Mediteranean din Debrețin, în weekend, pe perioada verii


Pentru locuitorii de lângă graniţă, cumpărăturile din Ungaria sunt obişnuite. Mulţi preferă să îşi umple sacoşele la Mako, Szeged sau Bekescaba, care sunt la distanţe relativi mici pentru ei. Printre cele mai căutate produse se află apa minerală, mezelurile, carnea, brânzeturi, lactatele şi produsele de curăţenie universale.

Serbia contraatacă: „promocena”

Şi în, Serbia, în weekend se vorbeşte în limba română. Managerii au aflat că românilor le place să cumpere în cantităţi mari, astfel că la şase produse de acelaşi fel, unul este gratuit.



„În weekenduri organizăm reduceri mari la detergenţi, ciocolată, carne de pui şi de porc. Românilor le place să mănânce bine. Ei au golit întregul nostru depozit de zahăr, iar acum avem rezerve reduse de ciocolată. Ştim că fiecare euro economisit contează pentru client, astfel că încercăm să creăm promoţii din care toată lumea să câştige”, a explicat Miodrag Vasus, managerul supermarketului Maxi din Vârşeţ.

image
image

Care sunt alimentele din coş

Produse alimentare

- Ulei
- Zahar
- Faina
- Lapte
- Iaurt
- Paste
- Orez
- Conserve de ton, pate si ce se mai cumpara la conserva, chiar si sos de rosii
- Mezeluri
- Carne (sunca presata, specialitati unguresti)
- Branzeturi

Produse nealimentare

- Detergent
- Produse de curatat
- Produse cosmetice

image

DRUMURI: Ungurii ne-au mai dat o lecţie: Autostrada M43 a fost construită în doi ani

Shopping-ul la ofertă, scut antiTVA mărit

Promoţiile din hypermarketuri sunt salvarea timişorenilor după majorarea taxei pe valoare adăugată. Cei care îşi fac cumpărăturile în oraş îşi umplu coşul cu strictul necesar cu aproximativ 200 de lei.

image

Preţurile din centrele comerciale au crescut odată cu majorarea TVA-ului, aşa că timişorenii nu au de ales decât să umple coşul cu produse absolut necesare. „Sunt câţiva zeci de bani în plus. Nu-i simţi dacă iei una alta, dar dacă îţi faci aprovizionarea se simte. Trebuie să ne învăţăm să stricăm mai puţini bani”,  a spus Iulian Bunoiu, de 49 de ani, din Timişoara.

Ce ne taie criza de pe lista de cheltuieli

Buget restrâns

Timişorenii sunt avantajaţi de competiţia dintre cele 13 hypermarketuri şi supermarketuri din oraş. Billa, Profi, Kaufland, Real, Carrefour, Auchan, Real sunt mereu în goana după clienţi şi se bat în oferte. Cumpărăturile de bază achiziţionate ajung la minimum 200 de lei, în cazul în cazul în care timişorenii vânează cele mai mici preţuri. Un litru de ulei costă între 4,1 lei şi 5,2 de lei, unul de lapte, 3 lei, un kilogram de zahăr, între 2,6 şi 3 lei, unul de făină între 1 şi 2 lei. Un iaurt costă cel puţin 1 leu, pastele, între 1, 6 şi 3 lei, pentru un kilogram de orez se plăteşte în medie 4 lei, pentru o conservă de pateu, minimum 1 leu, iar pentru una de ton, aproape 4 lei. Carnea de vită costă începând de la 20 de lei, cea de pui, de la 6 lei, peştele se vinde cu cel puţin 8 lei kilogramul, iar un kilogram de brânză, cu cel puţin 10 lei. La oferte speciale se găsesc şi produsele nealimentare.



Patru kilograme de detergent de rufe costă puţin peste 30 de lei, iar detergentul de geamuri 6,5 lei jumătate de litru. Pentru produsele minime de igienă personală timişorenii vor plăti astfel: 3 lei pentru un săpun, 8 lei pentru un gel de duş, 9 lei pentru un şampon, 7 lei pentru un tub de pastă de dinţi şi minimum 10 lei pentru un deodorant.

image

Cumpărături ieftine

La nici 120 de kilometri distanţă, timişorenii îşi pot face aprovizionarea din hypermarketurile ungureşti de la Szeghed. Ofertele de acolo concurează serios cu cele de pe piaţa din Vestul ţării. Un drum de 90 de kilometri şi aproape o oră îi duce pe timişorenii care vor să evite aglomeraţia din oraşele mari la Mako, un alt loc unde cumpărăturile se pot face la preţuri mici.

Citeşte cât costă coşul săptămânal în cele mai mari oraşe din Banat şi Crişana

Reşiţenii sunt tot mai săraci şi reduc numărul produselor puse în coşul săptămânal

Coşul lunar la Arad costă 500 de lei, sluţia pentru preţuri mici e în Ungaria


Coşul lunar costă în Hunedoara şi Deva aproape 700 de lei. Pentru preţuri mici clienţii merg 250 de kilometri


Cumpărăturile lunare înghit jumătate din salariile orădenilor




Află mai jos efectele crizei în regiune

Afacerile deschise în 2010 capitulează datorită poverilor fiscale și birocrației


Noile taxe duc la disperare taximetriștii orădeni: preţuri ucigaşe la pompă


Efectele crizei în Vest: ravagii printre patroni, afaceri ruinate pe bandă rulantă

Măsurile anticriză anunţă falimentul sistemului medical privat

Cartierele de lux au devenit cartiere-fantomă unde tineri de succes trăiesc ca în Canada

Casele de schimb valutar din Timişoara fac puţine tranzacţii lei-euro. Sunt prea puţine persoane care au economii


image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite