Maternitatea gălăţeană, la un pas de colaps. "Nu mai putem acoperi gărzile, situaţia este periculoasă!", spun medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza este profundă: dintr-un necesar de 12 de medici sunt doar doi, iar din 60 de asistente, sunt pe post doar 26. Şefii maternităţii spun că dacă nu vor primi urgent personal, vor fi în imposibilitate de a mai asigura gărzile.

Maternitatea din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi, unde au loc aproximativ 75% din naşterile din judeţ, se luptă cu una dintre cele mai mari probleme ale sistemului: lipsa de personal specializat.

Situaţie critică

Medicii sunt deznădăjduiţi. „După ultimul normativ de personal, ar trebui să avem 12 doctori şi sunt doi, ar trebui să avem 60 de asistenţi şi avem 26, ar trebui să avem 16 infirmiere şi avem 11, iar îngrijitoare sunt 4 şi ar fi trebuit 27. Situaţia este cronică. Am scos posturi la concurs pentru medici, am angajat personal mediu. Atât cât s-a putut”, spune Dumitru Işfan, director medical la Spitalul Clinic de Urgenţă.

Sănătatea bolnavă: Spitalele gălăţene, torţe cu cruce roşie

În momentul de faţă, conducerea spitalului a obţinut acordul Ministerului Sănătăţii pentru a scoate la concurs patru posturi de medici neonatologi, însă nimeni nu se înghesuie.

Exod la UPU Galaţi: Jumătate dintre medicii de la Urgenţă au plecat din ţară în ultimele două săptămâni

„Sunt foarte greu de adus aceşti medici. Au mai fost posturi la concurs şi nu s-au prezentat. Pe specialitatea aceasta există un deficit. Este una mai cu risc”, mai spune Işfan.

Nereguli grave la Spitalul Judeţean din Galaţi: în caz de incendiu, maternitatea ar arde ca o torţă!

În ceea ce priveşte asigurarea gărzilor, medicii abia mai fac faţă. Cei doi doctori de pe secţie sunt nevoiţi să facă gărzi odată la două zile.

„Ne descurcăm foarte greu. Suntem doar doi medici şi este foarte dificil de acoperit gărzile. Trebuie să fie asigurată garda în permanenţă. Asistente medicale nu avem, medici nu, infirmiere nu. Mai grav e că se accentuează problema. Gărzile le asigurăm stând aici un medic o zi, celălalt o zi”, spune dr. Iulia Negrea, medic neonatolog.

Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"

Deşi reprezentanţii Spitalului Judeţean au cerut prin intermediul Direcţiei de Sănătate ajutorul medicilor neonatologi de la Maternitatea „Buna Vestire” din Galaţi, nimeni de acolo nu a sărit vreodată în ajutor.

Criză de asistente la Spitalul Judeţean. Cei care vor posturile libere fac muncă patriotică, deoarece angajările au fost blocate!

„Aici ne mai ajută cei de la Spitalul de Copii. Nu am obţinut niciodată ajutorul celeilalte secţii de neonatologie din oraş, de la Maternitatea «Buna Vestire».  Nu ştiu de ce există reticenţa asta şi de ce nu vor să facă gărzi aici”, mai spune dr Işfan.

Moarte suspectă la Spitalul Judeţean: o femeie a murit imediat după ce a adus pe lume un băieţel

Vin medici la Brăila

„Luna trecută am primit ajutorul Brăilei. Au venit neonatologi de acolo să facă gardă aici. Ne mai ajută şi pediatria de aici, din spital. Fără ajutorul ăsta nu avem cum să facem gardă, mai ales că avem şi terapie intensivă. Acesta este primul semn de ajutor pe care îl primim de la Brăila, din punct de vedere medical”, adaugă dr Dumitru Işfan.

Vox: „Ar trebui să avem 12 doctori şi sunt doi, ar trebui să avem 60 de asistenţi şi avem 26”, Dumitru Işfan, director medical.

17 voluntari ajută Unitatea de Primiri Urgenţe să nu moară

Spitalul Judeţean Galaţi se află în moarte clinică: nu mai are niciun ban şi conturile sunt blocate

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite