Dunărea nu mai ameninţă Galaţiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este asigurarea pe care a dat-o secretarul de stat, Mihai Capră, în ceea ce priveşte situaţia apelor Dunării la Galaţi. În acelaşi timp, Prutul dă mari bătăi de cap autorităţilor.

Prutul se umflă văzând cu ochii

Secretarul de stat Mihai Capră a recunoscut că bărbatul din Şendreni a venit cu ideea salvatoare

VIDEO-Vezi aici cum a salvat un ţăran din Şendreni oraşul Galaţi!

Galaţi: Au demontat hidrobarajul din Valea Orașului chiar înainte de viitură !

După aproximativ două săptămâni în care fluviul a ameninţat inundarea unei bune părţi din oraş, aceasta dă semene de retragere. În cursul acestei zile, la ora 12.00, Dunărea avea o cotă de 652 centimetri şi un debit de 15.159 mc/s, cu 52 de centimetri peste cota de inundaţie.

Băsescu: "Gălăţenii pot dormi liniştiţi, oraşul nu va fi inundat"


În cadrul unei conferinţe de presă, secretarul de stat, Mihai Capră, dat asigurări că Dunărea nu va mai crea probleme în oraş. În acelaşi timp, acesta a ţinut să precizeze că locuitorii din Valea Oraşului se află în afara oricărui pericol şi că digurile construite vor face faţă în continuare.


“Pericolul pe Dunăre a crescut cu siguranţă. Cetăţenii trebuie să stea liniştiţi pentru că nu vor fi inundaţi. Digurile au făcut faţă apelor umflate. Am conştientizat de la bun început pericolul iminent în care s-a aflat oraşul. Dumnezeu ne-a salvat prin nemărginita lui milă”, a declarat Mihai Capră.

Motopompe şi generatoare electrice din Belgia şi Austria pentru reducerea efectelor inundaţiilor la Galaţi


În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Eugen Chiriţă, a precizat că, la ora 12.00, s-au înregistrat infiltraţii de apă în digul de apărare din zona sediului A.F.D.J şi pe teritoriul societăţii S.C. Damen Shipyards Galaţi S.A.

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"


În ciuda scăderii apelor Dunării, Galaţiul se află în continuare sub avertizarea Cod roşu hidrologic, datorită nivelului crescut al Prutului. Avertizarea este valabilă pentru sectorul Stânca Aval - Dunăre, aferent judeţelor Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

Potrivit specialiştilor CN Apele Române, viitura formată în Ucraina este atenuată în acumularea Stanca-Costeşti, digurile din aval asigurând tranzitarea în siguranţă a debitului evacuat.


“La staţia hidrometrică Oancea, la ora 12.00, râul Prut a înregistrat o cotă de 635 de cm, cu 35 de cm peste cota de pericol. În satul Rogojeni (comuna Suceveni) au fost inundate 120 ha teren agricol, iar în satul Vădeni (comuna Cavadineşti) au fost inundate 350 ha păşune, 31 ha teren arabil, 3,5 ha grădini, precum şi amenajarea piscicolă Maţa Rădeanu (605 ha). Toate aceste suprafeţe se află în zone inundabile, în albia majoră a râului”, a precizat Petrica Paţilea, purtător de cuvânt al Instituţiei Prectului Galaţi.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite