Prutul se umflă văzând cu ochii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În  timp ce pe Dunăre şi pe Siret cotele sunt în scădere, pe Prut situaţia rămâne în continuare critică. Toate digurile sunt monitorizate în permanenţă, iar în anumite porţiuni s-a luat măsura supraînălţării acestora.

Localnicii din satele şi comunele de pe malul Prutului stau cu inima la gură ca nu cumva să nu dea năvală apa peste ei. Apele Prutului sunt în creştere, iar ultimele măsurători, din noaptea trecută, de la ora 3.00, arătau că râul se află la 626 de centimetri, cu 26 de centimetri faţă de cota de pericol.

Prutul a atins cota de pericol la Oancea

Galaţi: Au demontat hidrobarajul din Valea Orașului chiar înainte de viitură !

Profiturile cârciumarilor de pe Faleză au intrat la apă


În momentul de faţă, angajaţii ISU lucrează la supraînălţarea digului din zona comunei Şiviţa. Peste porţiunea de dig, de aproximativ 30 de metri, care este mai joasă în zona respectivă, a fost pus un rând de saci cu nisip, saci luaţi din Valea Oraşului.

„Am lucrat ieri, lucrăm şi astăzi la supraînălţarea digului de la Şiviţa. Avem acolo o porţiune de dig mai joasă şi am luat acestă măsură să nu fie probleme pe viitor. Avem acolo 30 de angajaţi ISU şi 10 militari. S-a pus deja un rând de saci, iar în funcţie de ce spun specialiştii vom lua măsurile necesare”, a spune Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al ISU Galaţi.

Dunărea nu mai ameninţă Galaţiul

Viitura de pe Prut nu pune în pericol îndiguirile

Secretarul de stat Mihai Capră a recunoscut că bărbatul din Şendreni a venit cu ideea salvatoare


În acelaşi timp, şi la Oancea se lucrează la contrucţia unui dig pentru protecţia Drumului Naţional 26.

„Este o porţiune de asfalt de aproximativ un kilometru unde au fost mereu probleme”, a adăugat Eugen Chiriţă.
 
În toate localităţile de-a lungul Prutului se monitorizează situaţia de către oamenii de la primăriile respective. Printre aceste localităţi se numără Cavadineşti, Suceveni, Vlădeşti, Oancea, Măstăcani, Folteşti, Frumuşiţa şi Tuluceşti.

Totodată, se execută lucrări de construcţie şi consolidare la digul de la Brateşul de Sus, cu saci de nisip şi folie de polietenă.

Zeci de hectare inundate

În satul Rogojeni, comuna Suceveni, Prutului a creat deja pagube, după ce apele s-au revărsat şi au inundat 120 de hectare de teren agricol, cultivat cu porumb. Şi în Cavadineşti, satul Vădeni,  sunt probleme, unde au fost inundate 2 hectare de grăsini. Toate aceste surafeţe se află în zona inundabilă a Prutului.

De asemenea, ploile căzute în zilele de 9 şi 10 iulie, au dus la surpări de teren. În curtea familiei lui Aurel Badiu, o suprafaţă de şase metri pătraţi s-a surpat.

În continuare se menţine avertizarea Cod Roşu pe Prut în zona Stânca aval – Dunăre. Azi noapte la ora 3.00 Dunărea se afla cota de 658 de centimetri,  cu 58 de centimetri faţă de cota de inundaţie, iar Siretul 560 de centimetri, cu 10 centimetri în plus faţă de cota de pericol.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite