UPDATE Primarul din Cluj, Sorin Apostu, a fost reţinut pentru 24 de ore fiind acuzat de luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu, primarul Clujului
Sorin Apostu, primarul Clujului

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost reţinut, miercuri seară, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită, urmând ca joi să fie dus la Curtea de Apel cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE 11.09

Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul“ că omul cheie al acuzării viceprimarului Radu Bica şi a primarului Sorin Apostu este femeia de afaceri Aspazia Droniuc.Femeia ar fi făcut o înţelegere cu DNA să facă denunţ împotriva oficialilor menţionaţi în schimbul protecţiei. Femeia nu este reţinută.

UPDATE: Primarul Sorin Apostu a ajuns în faţa magistraţilor la ora 18.30

Primarul Clujului, reţinut pentru mită în formă continuată. Vezi aici comunicatul DNA

Un alt contract cu probleme în cazul Apostu: 500.000 de lei pe an pentru închirierea de camere video

Avocatul Iordăchescu: „Aspazia Droniuc este posibilul denunţător în cazul reţinerii primarului de Cluj“

Primarul Sorin Apostu ar fi primit drept mită excursii şi haine pentru soţie

Vezi care sunt contractele pentru care a fost reţinut de DNA primarul Clujului

Gheorghe Funar: „Primarul să se pună în fruntea hoţilor? I-a făcut de ruşine pe clujeni în toată ţara“

Decanul Facultăţii de Agricultură, unde predă Sorin Apostu: Primarul Clujului e unul dintre cei mai exigenţi profesori de la USAMV

Ce spun studenţii primarului Sorin Apostu

UPDATE 1:25

A fost reținut pentru 24 de ore și omul de afaceri Călin Stoia, directorul Brantner România. El este acuzat de dare de mită. 

UPDATE 23:30


Pe surse, la sediul DNA în continuare sunt audiaţi: Simion Mureşan, de la Electrogrup (firmă care a montat camerele de supraveghere în Cluj, având contract cu Primăria), Călin Mihai Stoia de la firma de salubritate Brantner Veres şi Mustafa Bekar, managerul firmei Kiat (care a câştigat la licitaţie dreptul de a moderniza o parte din drumurile judeţene din Cluj).

UPDATE 22:50

"Nu există un flagrant, dar cel mai probabil există denunţător şi nu pot să spun cât de puternice sunt probele procurorilor până când nu voi vedea întregul dosar", a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

UPDATE 22:30

Potrivit avocatului, în acest dosar a fost pusă sub învinuire şi soţia primarului, Monica Apostu. El a spus că nu a văzut documentele din dosar, dar că anchetatorii vizează fapte care s-au petrecut în perioada 2009-2011.

UPDATE 22:15

Primarului Clujului, Sorin Apostu, a fost reţinut pentru 24 de ore fiind acuzat de luare de mită. În cursul zilei de mâine va fi prezentat Curţii de Apel Cluj cu propunerea de arest preventiv pentru 29 de zile.

În dosar sunt cercetate mai multe persoane. Informaţiile au fost confirmate de avocatul care îl apără pe primar, Gheorghiţă Mateuţ.

Se vehiculează că valoarea mitei se cifrează în jurul sumei de o sută de mii de euro.

Citeşte şi

SABIN ORCAN: Edilii pedelişti, în topul DNA. Sunt ei mai corupţi decât alţii?!

UPDATE 20.12

Mita de 100.000 de euro

Primarul oraşului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, ar fi primit mită în valoare de 100.000 euro, potrivit unor surse, arată antena3.ro. Este vorba de bani de la firme care aveau contracte cu Primăria, respectiv o firmă de salubritate şi o firmă care urma să încheie asigurări pentru mijloacele de transport în comun.

UPDATE 20.00

Monica Apostu, soţia primarului din Cluj-Napoca, a ieşit din sediul DNA, miercuri, în jurul orei 20.00, după aproximativ cinci ore de audieri, fără a face declaraţii jurnaliştilor, în timp ce edilul este în continuare audiat de procurorii anticorupţie. Monica Apostul ar fi ajuns acasă în urmă cu câteva minute.

VEZI AICI O GALERIE FOTO CU PERCHEZIŢIA ŞI AUDIERILE SOŢILOR APOSTU

UPDATE 18.30

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care a sosit în această după-amiază la sediul DNA Cluj, a declarat că îi va reprezenta pe soţii Apostu, care sunt audiaţi de procurori. Mateuţ a declarat că nu ştie amănunte din dosar, dar a spus că a început, „cu siguranţă", urmărirea penală din moment ce s-au făcut percheziţii în acest caz. „Îi reprezint pe soţii Apostu, nu ştiu amănunte despre dosar, dar cu siguranţă a început urmărirea penală pentru că s-au efectuat percheziţii", a spus Mateuţ.

UPDATE 17.48

Procurorii au refuzat să facă vreo declaraţie în legătură cu obiectul dosarului la care lucrează. Totuşi, surse din apropierea anchetei au arătat, pentru Mediafax, că dosarul în care sunt audiaţi primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi soţia acestuia a fost început în 2009 de procurorii DNA, vizând fapte de corupţie, în care o femeie de afaceri din Cluj, Aspazia Droniuc, este cercetată pentru mai multe licitaţii organizate de autorităţile locale din Cluj la care firmele sale au participat.

În acest dosar a fost arestat, săptămâna trecută, Radu Bica, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. El este acuzat că ar fi cerut suma de 25.000 de euro pentru a oferi informaţii esenţiale în ceea ce priveşte o licitaţie care urma să aibă loc în luna decembrie.

CITEŞE AICI DESPRE CAZUL RADU BICA

UPDATE 17.00

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a sosit la sediul DNA Cluj pentru a-i asista la declaraţii pe primarul Sorin Apostu şi soţia sa, Monica, ambii aflaţi la audieri de mai bine de o oră.

UPDATE 16.10

Primarul Sorin Apostu a părăsit primăria însoţit de un procuror şi de un agent din poliţia locală. Procurorii au ridicat 7 bibliorafturi din biroul Primarului. Apostu a ajuns în urmă cu câteva minute la sediul DNA. 

CITEŞE AICI CUM A AJUNS SOŢIA LUI APOSTU SĂ CÂŞTIGE MAI MULT DECÂT EL

UPDATE 15.40

În urmă cu câteva minute, soţia lui Sorin Apostu, Monica Apostu, a fost dusă la audieri la DNA. Aceasta după ce, timp de aproape o oră procurorii au verificat şi actele aflate în biroul ei de avocatură. Soţia primarului a fost urcată în maşina procurorilor şi dusă la DNA, chiar peste drum de biroul ei.

VEZI IMAGINI DE LA PERCHEZIŢIA CASEI LUI APOSTU

UPDATE 14.45

DNA face percheziţii şi la cabinetul de avocatură la care lucrează soţia primarului Sorin Apostu. Monica Apostu are biroul în apropierea sediului DNA Cluj, iar înăuntru a fost văzut şi avocatul Anatol Pânzaru, unul dintre apărătorii lui Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, arestat preventiv pentru 29 de zile pentru mită de 25.000 de euro ca să aranjzeje o licitaţie de atribuire a contractului de mentenanţă a stadionului Cluj Arena.

UPDATE 14.30

În acest moment procurorii DNA cercetează, de faţă cu Sorin Apostu, toate actele aflate în biroul primarului. „Se verifică toate documentele din biroul primarului în prezenţa procurilor şi a lui Sorin Apostu. Procurorii au susţinut că nu pot face nicio declaraţie în legătură cu tema cercetării“, a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei Cluj-Napoca.

UPDATE 14.18

În urmă cu câteva minute, biroul primarului Sorin Apostu a fost desigilat de către procurorii DNA. În acest moment,  primarul se află împreună cu procurorii în cabinetul primarului, în incinta căruia se află şi biroul primarului. 

UPDATE 13.50

Primarul Sorin Apostu a ajuns în urmă cu câteva minute în primărie. El a intrat în cabinetul primarului, însă nu poate avea acces în biroul lui care a fost sigilat. El a folosit o altă intrare decât cea obişnuită.

CITEŞTE AICI CARE ESTE AVEREA FAMILIEI APOSTU

UPDATE 13.40

Surse din cadrul anchetei susţin că procurorii caută acte în legătură cu licitaţia pentru salubrizarea oraşului, producedură la care ar fi participat şi firma Rosal, care aparţine parlamentarului PDL Silviu Prigoană.

Posibile nereguli legate de salubrizare

UPDATE 13.30

După primar, din casa acestuia au ieşit din doi procurori DNA. Surse din apropierea anchetei susţin că pe numele lui Sorin Apostu există un mandat de aducere la DNA pentru audieri.   

UPDATE 13.25

Primarul Sorin Apostu a ieşit din casă, s-a urcat în maşina personlă şi a plecat.

UPDATE 13.12

O valiză de acte ridicate de la casa primarului

În urmă cu câteva minute din casa primarulu a ieşit un bărbat cu o geantă plină cu documente. El a plecat fără a răspunde la întrebările presei.Procurorii îşi continuă în acest moment percheziţia la casa primarului.

Procurorii au solicitat în această dimineaţă mai multe documente de la Primăria Cluj-Napoca. O cerere în acest sens a fost depusă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

VEZI CE FUNCŢII POLITICE ARE SORIN APOSTU

Din primele informaţii reiese că documentele solicitate s-ar referi la anumite contracte semnate de oficialii primăriei. Primarul Clujului, Sorin Apostu, nu a putut fi încă contactat, dar conferinţa de presă care urma să aibă loc la ora 11.00 a fost anulată.

„Parchetul a solicitat mai multe tipuri de documente. La această oră, în direcţiile de care aparţin aceste acte se fac copii care vor fi predate Parchetului“, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Ea spune că au mai existat solicitări de acest gen din partea diverselor parchete din ţară, care vizează documente ale instituţiei sau ale unor persoane private.

Despre natura documentelor solicitate miercuri dimineaţă nu se cunosc detalii. În total, la Primăria Cluj-Napoca sunt înregistrate 172 de cereri de astfel de solicitări venite din partea unor Parchete.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite