Traseul mitei din lada canapelei lui Bica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Menţinerea în arest a lui Radu Bica va fi judecată, cel mai probabil, săptămâna viitoare
Menţinerea în arest a lui Radu Bica va fi judecată, cel mai probabil, săptămâna viitoare

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, arestat pentru că a primit mită 10.000 de euro de la o femeie de afaceri, a negociat „tranzacţia“ chiar în biroul de serviciu.

Aranjamente la telefon, bani plimbaţi de la Bucureşti la Cluj, întâlniri conspirative în maşină sunt câteva din scenele episodului care s-a încheiat cu arestarea pentru 29 de zile a lui Radu Bica, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Decizia magistraţilor Curţii de Apel Cluj de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Radu Bica a fost motivată prin faptul că „există date certe că inculpatul a comis faptele pentru care este cercetat, iar lăsarea în libertate a acestuia ar influenţa continuarea cercetărilor în această cauză, având în vedere funcţia şi poziţia în societate a inculpatului".

Mită în fapt de seară

Potrivit procurorilor, Radu Bica a acceptat „colaborarea" cu femeia de afaceri Aspazia Droniuc la 26 octombrie 2011, chiar în biroul său de la Consiliul Judeţean. Femeia se afla în atenţia DNA din 2009, fiind implicată în alte fapte de corupţie. Potrivit procurorilor, la 26 octombrie, Radu Bica ar fi căzut de acord, în urma discuţiilor purtate la sediul Consiliului Judeţean Cluj cu Aspazia Droniuc, asupra sumei de 25.000 de euro, în schimbul unor informaţii esenţiale cu privire la licitaţia de atribuire a contractului pentru mentenanţa Stadionului „Cluj Arena", în 2012. Licitaţia urma să aibă loc în luna decembrie.

Aspazia Droniuc, patronul firmei Frarom Import-Export SRL, i-a dat, la 26 octombrie, asigurări vicepreşedintelui CJ Cluj că va aduce banii în cel mai scurt timp posibil, dar Bica avea nevoie de bani pentru a pleca într-o excursie în Austria. Pentru a-i da banii vicelui CJ Cluj înainte de a pleca în excursie, Droniuc a vorbit cu avocatul Bogdan-Marius Aldea, din Baroul Bucureşti, pe care l-a informat că trebuie să dea banii mai repede, iar acesta s-a oferit să-i pună la dispoziţie 10.000 de euro.

Din interceptări a reieşit că avocatul bucureştean i-a oferit Aspaziei Droniuc sfaturi cu privire la modul în care să ajungă banii la Cluj. Aldea a considerat că transportul banilor cu avionul este riscant, iar cu trenul durează prea mult. Astfel, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, Aspazia Droniuc a plecat cu maşina la Bucureşti, însoţită de soţul său, Robert Roşu, unde s-a întâlnit cu Bogdan-Marius Aldea şi a luat echivalentul în lei a 10.000 de euro.

În după-amiaza zilei de 26 octombrie, Droniuc l-a contactat pe Bica, pentru a-l informa că „mâine la ora 12.00 vin să aduc... asigurarea", iar acesta la rândul său i-a confirmat că o aşteaptă, apreciind că „a fost operativă". Aspazia Droniuc i-a înmânat banii lui Bica în seara zilei de 31 octombrie, în autoturismul acesteia.

Mita, ascunsă în canapea

Odată ce a luat banii, Bica a plecat acasă cu ei şi i-a ascuns în lada unei canapele, unde au şi fost găsiţi la percheziţia locuinţei. La ieşirea din bloc, Bica a fost interpelat de echipa DNA Cluj. „Cu ocazia percheziţiei, a fost identificată suma de 43.000 de lei primită la 31 octombrie 2011 de inculpatul Bica de la învinuita Droniuc Aspazia", se arată în cercetarea penală a procurorilor.

Radu Bica şi-a susţinut nevinovăţia, motivând că cei 10.000 de euro au fost împrumutaţi. „Curtea reţine că apărarea formulată de inculpat este nesinceră, deoarece conduita şi discuţiile telefonice purtate de acesta cu învinuita Droniuc Aspazia pun în evidenţă presupunerea rezonabilă că el a pretins remiterea, de urgenţă, a sumei de 10.000 de euro, bani de care avea nevoie la imediata plecare în minivacanţa din Austria", se mai arată în rechizitoriu.

Radu Bica este acum cercetat în stare de arest preventiv pentru luare de mită. În acelaşi dosar sunt cercetaţi, pentru dare de mită, şi Aspazia Droniuc, patronul firmei Frarom Import-Export SRL, soţul acesteia, omul de afaceri Robert Roşu, şi un avocat din Baroul Bucureşti, Bogdan-Marius Aldea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite