Edilii pedelişti, în topul DNA. Sunt ei mai corupţi decât alţii?!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele lui Sorin Apostu, discretul urmaş al lui Boc pe scaunul de primar al Clujului, se adaugă tot mai stufoasei liste a edililor pedelişti care dau piept cu DNA-ul în ultimii ani.

O scurtă enumerare a “baronilor portocalii” luaţi la întrebări de procurorii anticorupţie dă peste cap teoria potrivit căreia instituţia condusă de Daniel Morar ar face “poliţie politică” în slujba actualei puteri. Nu ştiu dacă există o statistică a coloraturii celor audiaţi, cercetaţi, urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Ştiu însă că foarte mulţi au fost aleşi pe listele partidului de guvernământ.

O simplă căutare pe Google după cuvintele “primar PDL DNA” dă peste două milioane de rezultate. Între acestea, una dintre cele mai vechi ştiri este despre Gheorghe Falcă, primarul Aradului, trimis în judecată în 2007 pentru luare de mită şi abuz în serviciu. În cazul său, mai spectaculoase decât acuzaţiile sunt legăturile de familie. Falcă este ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Gheorghe Seculici, fost vicepremier în Guvernul României, dar şi finul atotputernicului şef al statului, Traian Băsescu.

Alţi edili pedelişti din topul DNA-ului: Antonie Solomon, primarul Craiovei, arestat preventiv anul trecut; Gabriel Boriga, edilul din Târgovişte, şi Cristian Poteraş, de la Sectorul 6, trimişi în judecată anul acesta; celebrul Gheorghe Ştefan “Pinalti”, primarul de Piatra Neamţ, şi mai puţin cunoscutul Constantin Gherghe, din Turnu Severin, cercetaţi penal.

În această toamnă, procurorii anticorupţie par să-şi fi focalizat atenţia pe Ardeal. La începutul lunii noiembrie, a fost reţinut şi apoi arestat Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Zilele trecute, a fost pus sub învinuire, pentru a doua oară, Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. Pentru ca ieri să fie săltat de-acasă şi primarul Clujului.

Valul de anchete abătut asupra edililor ardeleni este cu atât mai şocant cu cât are loc în fieful electoral al partidului de guvernământ. Mai mult, proaspăt acuzatul Apostu a fost considerat, în oraşul de la poalele Feleacului, “mâna dreaptă” a primului ministru. Nu în ultimul rând, se cuvine precizat că şeful DNA, Daniel Morar, a lucrat el însuşi, vreme de 13 ani, în procuratura clujeană!

De aici, nu putem trage decât două concluzii. Prima, logică, am enunţat-o deja: instituţia responsabilă de combaterea corupţiei nu se arată intimidată de apartenenţa politică a justiţiabililor. A doua concluzie, speculativă, poate fi aceea că actuala putere vrea să demonstreze (mai degrabă forurilor europene decât opiniei publice din ţară) că sistemul judiciar a început să funcţioneze. Iar cea mai bună dovadă este, fireşte, să începi curăţenia din propria ogradă!

N-ar strica totuşi ca, în etapa a doua, DNA-ul să se ocupe puţin şi de edilii opoziţiei. Pentru că, în afară de dosarele întocmite lui Radu Mazăre, primarul Constanţei, şi, respectiv, lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, ar mai fi multe de investigat. Mi-aş permite să le fac procurorilor anticorupţie câteva sugestii.

Primele două exemple de pesedişti care merită să dea cu subsemnatul la DNA: Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, şi Gheorghe Nichita, primarul de Iaşi. Cei doi sunt implicaţi până peste cap în acordarea cu dedicaţie a licitaţiilor din bani publici sau europeni. În plus, ei nu pot justifica în niciun fel averea uriaşă pe care au acumulat-o din nişte salarii de bugetari.

În privinţa dlui Nichita, lucrurile sunt şi mai clare. În chiar motivarea procurorului care a instrumentat dosarul Palas (cel mai mare tun imobiliar din provincie), omul legii motivează scoaterea de sub urmărire penală nu prin aceea că învinuitul n-ar fi comis faptele ce i se impută, ci pentru că faptele s-au prescris. Cu alte cuvinte, vorba unui vechi proverb românesc, hoţul neprins e negustor cinstit!

Sabin Orcan este redactor şef ediţii locale “Adevărul”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite