Începe bătaia pe ciolanul „Eutanasierea câinilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărătorii maidanezilor ies mâine în stradă să protesteze din nou faţă de legea care va prevede eutanasiera câinilor fără stăpân. Proiectul va fi supus votului deputaţilor poimâine. Reprezentanţii autorităţilor locale susţin că, în următoarele luni, mulţi bucureşteni vor adăposti în apartamente patrupedele vânate de hingheri.

Asociaţiile pentru protecţia animalelor vor protesta mâine, începând cu ora 15.00, în Parcul Izvor faţă de reintroducerea eutanasierii. Manifestaţia vine la o săptămână după o tentativă eşuată a ONG-urilor de a aduna în faţa Palatului Parlamentului mai mult de o sută de persoane. Atunci, Comisia de Administraţie din cadrul Camerei Deputaţilor a decis modificarea “legii Marinescu”, care presupune încredinţarea deciziei de eutanasiere a maidanezilor către consiliile locale.

Citiţi şi:

Soarta maidanezilor, la mâna autorităţilor

Iaşi: Padoc pentru buruieni, străzi pentru maidanezi

Maidanezii din Suceava, eutanasiaţi

Reprezentanţii instituţiilor care vor aplica viitoarea lege sunt convinşi că scandalul declaşat pe această temă va avea ca primă consecinţă o isterie printre iubitorii de animale. “O mare parte din bucureşteni vor aduna în case câinii crescuţi în jurul blocurilor, de milă sau de groaza de a nu-i vedea ucişi. Aşa s-a întâmplat în perioada mandatului de primar al actualului preşedinte, Traian Băsescu, când am asistat la un fenomen de adopţie ad-hoc al maidanezilor”, a declarat, pentru “Adevărul de Seară”, Robert Lorentz, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), din cadrul Primăriei Capitalei.

Surse din aceeaşi instituţie susţin că aprobarea acestei legi a dus deja la pregătirea unui spaţiul special amenajat pentru împuşcarea maidanezilor, undeva în apropiere de Bucureşti.

Nu sunt bani pentru adăposturi

Preşedintele Comisiei de Administraţie, deputata Sulfina Barbu, se declară revoltată de decizia colegilor ei, membri ai acestei comisii care a introdus eutanasierea.
“Nu e o soluţie să omorâm maidanezii. Vine împotriva legilor date de Dumnezeu, iar eu, personal, nu sunt de acord. Sper să fie luaţi în îngrijire de către oameni şi de ONG-uri, pentru a nu ajunge să fie ucişi. Sau să li se construiască adăposturi de către primării”, a precizat deputata PDL.

Ridicarea unor adăposturi este însă imposibilă, cel puţin în Bucureşti, anul acesta. Consilierii generali tocmai au votat reducerea fondurilor pentru ASPA de la 17 milioane de lei la patru milioane de lei. “Aceşti bani nu-mi ajung decât să le dau de mâncare câinilor, nu să-i mai şi sterilizez”, a explicat Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

Nemţii importă de la Timişoara câini vagabonzi GALERIE FOTO

Ieşenii au protestat împotriva eutanasierii câinilor (VIDEO)

Eutanasierea le-ar aduce unora 3.000.000 de euro

O altă consecinţă, de data aceasta financiară, a reintroducerii eutanasierii câinilor fără stăpân ar fi, potrivit lui Lorentz, profitul firmelor de incinerare. “Întâi pierd importatorii de mâncare pentru animale, apoi medicii veterinari şi, nu în ultimul rând, România ca ţară creştină care intră în categoria statelor barbare. De partea cealaltă, câştigă incineratorii care vor avea un profit de trei milioane de euro, pentru că un câine incinerat costă 10 euro, iar acum avem 300.000 de astfel de patrupede în zona Bucureştiului”, a explicat preşedintele ASPA.

Deputaţii vor discuta mâine pe seama proiectului de lege privind eutanasierea maidanezilor, urmând ca în şedinţa de marţi să voteze proiectul de lege pentru care s-au făcut amendamente. Pentru că oficialii se aşteaptă ca proiectul legislativ să fie contestat la Curtea Constituţională, promulgarea se va amâna în jurul datei de 1 aprilie, urmând ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial în decurs de 60 de zile. Astfel, hingherii îşi vor face apariţia pe străzile Capitalei abia pe la începutul lunii septembrie.

Citeşte aici despre flashmobul organizat la Timişoara împotriva eutanasierii câinilor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite