Maidanezii din Suceava, eutanasiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.500 de câini fără stăpân fac legea în municipiul reşedinţă de judeţ, iar adăpostul de animale este plin.

În urma unui recent sondaj efectuat de Primăria Suceava pentru a afla nemulţumirile cetăţenilor a reieşit că 47,4% dintre cei 1.200 de respondeţi sunt nemulţumiţi de lipsa locurilor de muncă. 14,2% s-au plâns de drumurile proaste, iar 8,3% vor să fie rezolvată problema câinilor comunitari.

Primăria, depăşită de situaţie
„Este o problemă despre care vă spun, cu toată sinceritatea, că mă depăşeşte ca primar, din cauza legislaţiei. Nu avem niciun fel de eficienţă, deşi avem parteneriate pentru sterilizarea câinilor vagabonzi şi avem adăpostul din Lunca Sucevei. Aceştia revin pe stradă“, a declarat primarul Ion Lungu. Mai mult, edilul susţine că există un adevărat trafic de maidanezi, care sunt aduşi în municipiul nostru din judeţele vecine.

Primarul Sucevei ar vrea să adopte sistemul din Franţa, unde un câine nerevendicat timp de şapte zile este eutanasiat. „Trebuie modificată urgent legea. Eu vreau să se revină la vechea lege, când, dacă în timp de şapte sau 15 zile nu erau revendicaţi sau adoptaţi, câinii se eutanasiau. Altă soluţie nu cred că există“, a conchis primarul Ion Lungu.

Susţinătorii drepturilor animalelor nu văd însă cu ochi buni această soluţie. „Pe lângă eutanasiere sau sterilizare trebuie luate măsuri complementare. E un cerc vicios şi autorităţile nu vor înţelege niciodată acest lucru“, a declarat Cătălin Rusu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei de Protecţie a Animalelor „ProAnima“.

Nu mai sunt locuri la adăpost
În adăpostul de animale administrat de Primărie trăiesc1.300 de câini, iar acesta este la capacitate maximă. În plus, pe străzile oraşului sunt în jur de 1.500 de maidanezi, dintre care 400 au fost sterilizaţi anul trecut.
În legătură cu eutanasierea, sucevenii au păreri împărţite. „Sunt iubitoare de animale şi nu aş fi în stare să rănesc vreunul. Totuşi, mă gândesc cu groază că oricând băieţelul meu ar putea fi hărţuit de câinii de pe stradă“, ne-a spus Mădălina Ivaniuc, contabilă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite