Alexandra Ungureanu, rockeriţa rebelă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Ungureanu va surprinde la 6 martie cu apariţia în finală
Alexandra Ungureanu va surprinde la 6 martie cu apariţia în finală

La Eurovisionul de anul acesta vrea să-i cucerească pe români cu melodia pop-rock „Crazy“, deşi este conştientă că, de ani buni, ingredientul rock a fost evitat.

Citiţi şi

Alexa este „Baby“ la Eurovision

David Bryan, englezul de la Eurovision

Cătălin Josan, romanticul de la Eurovision

Paula Seling, fata cu pianul la Eurovision

Laur Costea, la kilometrul Zero al Eurovisonului

Lucia Dumitrescu cântă pentru Michael la Eurovision

Dani Vlad, piratul de la Eurovision

Dalma Kovacs „aleargă“ spre Oslo

Răzvan Krivach spune povestea lui „Jackpot“ la Eurovision

Ovi, în duel la Eurovision

Kamara dă culoare Eurovisionului

Tony Tomas, mesagerul copiilor la Eurovision

A început să ia lecţii de canto la 6 ani, când părinţii s-au săturat să asculte trilurile ei prin casă sau prin baie. Născută în oraşul Nadiei Comăneci, Alexandra nu a avut veleităţi pentru sport şi şi-a „înnebunit“ părinţii cu muzica. „Ascultam la pick-up-ul rusesc plăci cu Mirabela Dauer, Savoy, Angela Similea. Ştiam toate versurile pieselor şi dădeam spectacole pe scara din bloc, aşa că ai mei m-au dus la muzică“, povesteşte Alexandra.

A luat şi lecţii de pian, ajungând să citească partituri, dar nu a fost prea talentată la partea teoretică, spune despre ea. Pentru că un muzician care se respectă trebuie să cunoască instrumente, s-a apucat de învăţat chitara timp de un an jumătate. Perfecţionistă din fire, Alexandra a participat la concursuri şi festivaluri, dar a dezvoltat un trac.

„Deşi eram foarte bine pregătită, eram terorizată de juriu. Trebuia să iau premiu cu orice chip. Când ratam mi se părea că-mi cade cerul în cap“, îşi aminteşte ea. Şi acum, de emoţie, Alexandrei îi transpiră palmele. „Prietenii mei ştiu că atunci când sunt emoţionată am mâinile reci“, se destăinuie artista.

A vrut să se retragă din concurs

De cinci ani susţine concerte cu trupa Crash şi a trecut pe rând de la muzica experimentală la jazz, dance şi pop-rock. „Piesele noastre nu au ţinut de o modă şi exprimă dincolo de trend un mesaj pozitiv“, caracterizează Alexandra muzica pe care o cântă. A lucrat şi cu Marius Ţeicu şi Ionel Tudor, dar a cântat şi piesele lui Marius Moga, Adrian Despot sau Cornel Ilie.

Acum doi ani, la Cerbul de Aur, a trecut printr-o experienţă nefericită. „Eram atât de răcită că am apucat să cânt pe scenă doar trei minute după care am leşinat“, povesteşte artista.

Pe lângă înregistrări de studio şi concerte, artista cântă cover-uri cu o trupă la diverse petreceri, la nunţi, dar şi la comunităţile românilor din Madrid şi Castellon, unde a fost anul trecut. „Am fost plăcut surprinsă să-i văd pe românii din străăinătate că ştiu ce cântăm“, îşi exprimă ea mirarea. 

La Eurovision-ul de anul acesta nu avea de gând să participe, dar pentru că piesa „Crazy“ era deja imprimată şi-a încercat norocul şi a mers. În timpul concursului, Alexandra a vrut să se retragă, dar regulamentul TVR impunea daune de 100.000 de euro, bani pe care artista nu-i are. „Am imprimat <<Crazy>> în august, anul trecut, cu Sandi, Adi Despot şi Liviu Elekeş. Mă interesează acum să prezint frumos piesa în finală“, spune artista.

Îşi doreşte să susţină un concert în faţa a peste 10.000 de spectatori, iar muzica va fi cea a sufletului, pop, cu viori  şi cu sound convingător.

Întrebări şi răspunsuri

Crezi că piesele româneşti pentru Eurovision urmăresc un tipar?

Sunt şi excepţii, dar în general se merge pe o reţetă. S-a creat tiparul de radio. Aceasta ar fi: o fată frumoasă, cu fustă scurtă, dinamică, temă muzicală balcanică.

Exersezi zilnic?

Un muzician trebuie să exerseze la fel cum un sportiv se antrenează. Săptămâna aceasta mă reapuc de canto cu Marius Ţeicu.

Cum vei fi îmbrăcată în finala de la 6 martie?

Costumaţia va fi realizată de George Enache, un designer în care am încredere şi cu care lucrez de câteva luni. Din punct de vedere vestimentar m-am maturizat. Adopt un stil simplu, cu puţine accesorii, elegant şi elemente androgine, precum tocurile. 

Ce voci româneşti îţi plac?

Mircea Baniciu este una dintre vocile care mă emoţionează. De la Holograf îmi plac piesele vechi, iar mai nou ascult Keo şi Smiley.

Ce-i place

Cum are puţin timp liber, ia avionul şi merge la concertele artiştilor preferaţi: Coldplay, Madonna, AC/DC. „De curând am văzut-o la Viena pe Tina Turner. Este incredibilă la 70 de ani“, spune încântată Alexandra.

Ce nu-i place

Nu-i place să se trezească devreme dimineaţa. „Nu-mi place că trebuie să ţin dietă“, se plânge Alexandra.

Profil
Născută: 28 decembrie 1981, Oneşti
Studii: Academia de Studii Economice, Master Finanţe şi Control de Gestiune, Universitatea din Orleans, Franţa
Familie: necăsătorită, are un pui de shih tzu pe care îl cheamă Tessy Mika

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite