Tony Tomas, mesagerul copiilor la Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tony Thomas
Tony Thomas

Împreună cu Luminiţa Anghel şi Adrian Piper, Tony s-a calificat în finala naţională a concursului cu piesa „Save their lives“. S-a stabilit în Norvegia din 1996, dar vrea să fie cineva în România.

„Bate vântul dorului" a fost primul cântec interpretat de tânărul Tony la serbarea de la grădiniţă. „Am cântat atunci în faţa a 600 de persoane. A fost prima apariţie pe scenă", îşi aminteşte cântăreţul. Pentru că a fost de mic un ardelean atipic, Tony a căpătat porecla de „Soacra", din cauză că era guraliv. În şcoală a cântat în scenete şi se considera bun la compuneri, iar la Anatomie ştia pe de rost toţi muşchii.S-a îndrăgostit prima dată în clasa a doua, de Monica, o fată de la ţară.

Ardeleanul are la activ şi câteva năzbâtii. Ca orice copil curios, Tony s-a gândit să dea foc la o căpiţă. Justificarea lui: ca să vadă un foc mare. „Stăteam la periferia oraşului şi erau atâtea căpiţe de porumb încât nu le vedeam rostul şi m-am gândit să mai ard din ele. Atunci am primit şi prima palmă din viaţa mea de la bunicul", povesteşte cu umor muzicianul. Pentru că bunicul său era preot, Tony mergea zilnic la liturghie. „Până la 18 ani am cântat în corul bisericii şi am ajutat la diverse munci. De aici poate mi se trage dragostea pentru muzică", spune el.


Trăieşte la 460 de kilometri de Oslo

Aventura lui muzicală a început pe la 16 ani, cu folk, iar mai târziu a schimbat genul, alegând rock-ul. „Cu trupa Europolis câştigam toate premiile pentru interpretare la festivalurile din ţară", descrie Tony Tomas perioada sa de început în showbizz. „A fost o perioadă foarte instabilă din punct de vedere economic. Cântam prin cluburi şi câştigam puţin", îşi aminteşte cântăreţul.

Deşi a primit un contract în Norvegia pentru trei luni, a refuzat să-l prelungească şi s-a reîntors în România unde a înfiinţat trupa Tabasco. Nu a mers bine nici în formula asta. „Trebuia să-mi refac viaţa şi în 1996 am plecat definitiv în Norvegia", mărturiseşte artistul. Timp de şase ore pe seară cânta în pub-urile din Haugesund (oraş aflat la o distanţă de 460 de kilometri de Oslo), pe coasta de vest a Norvegiei şi pleca cu un câştig de 4.000 de dolari pe lună.


Chiar dacă e stabilit de ani buni în partea nordică a continentului european, Tony spune că descoperă mereu ceva incredibil în peisajul de acolo. Nu i-a fost greu să înveţe limba. „După trei luni vorbeam stâlcit, iar după doi ani ştiam deja dialectul din Haugesund", declară el. A avut onoarea de a cânta în deschiderea pentru VIP-uri a concertului lui Brian Adams şi pentru regele Harald al V-lea al Norvegiei.


Întrebări şi răspunsuri
Cum te simţi printre norvegieni?
Faţă de români, norvegienii sunt lipsiţi de afecţiune, dar disciplinaţi şi dau dovadă de moralitate. În România oamenii sunt prietenoşi, te copleşesc cu amabilitatea.


Aţi fost acuzaţi pe forumuri că vreţi să stârniţi mila cu această melodie. Care e adevărul?
Mesajul imnului „Save their lives" este un semnal de alarmă prin care vrem să atragem atenţia nu asupra noastră, ci asupra copiilor, a sărăciei. Ce e rău în asta? Au făcut-o foarte mulţi înaintea nostră. Cine are suflet va vota piesa noastră!


Ce-i place
Tony spune că nu poate să cânte dacă nu face mişcare înainte. „Îmi place să mă dau cu rolele şi vreau să-mi cumpăr şi schiuri", spune artistul. Nu are o memorie bună a numelor celor pe care-i întâlneşte, dar ştie ce zodie e fiecare, pentru că a studiat fenomenul. Formula lui de salut este: „Ce zodie eşti?", după cum spun prietenii despre el.


Ce nu-i place
Nu-i plac manelele. Urăşte oamenii răi şi nu poate să bârfească pe nimeni oricât de duşman i-ar fi acesta. Nu-i place instabilitatea. Este o persoană care trebuie să doarmă mult.

Profil
Născut: 23 mai 1969, Tîrgu-Mureş
Studii: Şcoala de Canto din cadrul Colegiului Naţional Unirea din Târgu-Mureş
Familie: Este căsătorit cu o norvegiancă şi au împreună doi copii

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite