VIDEO Preşedintele haitian Rene Preval: "Peste 100.000 de oameni ar putea fi morţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un puternic cutremur de pământ de magnitudine 7,0 a lovit marţi vestul Haiti, provocând prăbuşirea unui spital şi emiterea unei alerte la tsunami, a anunţat Institutul geologic american (USGS), citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele Rene Preval a declarat că mii de persoane au murit în cutremurul din Haiti

Preşedintele a declarat la CNN: "cred că sunt peste 100.00 de morţi", în timp ce senatorul Youri Latortue a afirmat pentru AP că numărul morţilor ar putea trece de 500.000 . Ambii recunosc că nu pot da cu precizie un număr al victimelor.

Niciunul dintre cei 21 de ofiţeri români aflaţi în Haiti pentru misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU nu a fost rănit în urma seismului care s-a produs marţi în acest stat , a declarat pentru secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, chestor Marian Tutilescu.

Click pentru FOTOGALERIE

Pentru a vedea pagubele produse după cutremurul devastator din Port-au-Prince vizualizaţi aici GALERIA FOTO

Mai citiţi şi:

Puternicul seism din Haiti, urmat de mai multe replici

VIDEO Haos în Haiti. Mii de morţi şi sute de mii de răniţi după cutremur

Puternicul cutremur din Haiti s-a simţit în Republica Dominicană

Haiti: Numeroşi angajaţi ai ONU sunt daţi dispăruţi, după seism

VIDEO Numărul morţilor din Haiti rămâne, încă, necunoscut

UPDATE 16.13 Argetina a anunţat moartea unui soldat din cadrul MINUSTAH.

Cu profund regret, jandarmeria naţională informează despre decesul caporalului şef Gustavo Gomez, care activa în cadrul MINUSTAH, a anunţat aceasta într-un comunicat.

Jandarmeria a mai precizat că nu a putut intra în legătură cu contingentul argentinian de 560 de soldaţi aflat într-un oraş situat la 25 km de Port-au-Prince.

Cartierul general al MINUSTAH s-a prăbuşit. Şeful misiunii, tunisianul Hedi Annabi, ar fi mort, la fel ca 'toţi cei din aflaţi împreună cu el', a declarat ministrul de externe francez Bernard Kouchner pentru postul de radio RTL.

Ministrul brazilian al apărării, Nelson Jobim, şi comandantul şef al armatei, Enzo Martins Peri, vor pleca miercuri în Haiti.

UPDATE 15.51 Ambasadorul statului Haiti în Statele Unite ale Americii, Raymond Joseph, a declarat miercuri că nu există nicio modalitate de a estima bilanţul victimelor cutremurului devastator cu magnitudinea 7 care a lovit naţiunea insulară, potrivit AP. Detalii aici.

UPDATE 14.43 Hédi Annabi, şeful misiunii ONU în Haiti, este dat dispărut după seismul devastator care a lovit capitala haitiană Port-au-Prince, provocând morţi şi răniţi în rândul angajaţilor misiunii Naţiunilor Unite, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului ONU din New York. Mai multe detalii aici.

UPDATE 13.25 Seismul cu magnitudinea 7 care a lovit Haiti a fost devastator pentru că s-a produs aproape de suprafaţă, la circa 10 km adâncime sub scoarţa terestră, a explicat Yann Kinger, specialist în tectonică la Institutul de Fizică a Globului (IPG).

UPDATE 11.50 "Morţii vor fi număraţi cu sutele atunci când va fi posibil să se realizeze un bilanţ", a avertizat un medic, el însuşi rănit la braţul stâng şi acoperit de sânge. Seismul a fost urmat de 25 de replici foarte violente, atingând o magnitudine de până la 5,9 grade.

Haiti nu a înregistrat un cutremur atât de violent de cel puţin 100 de ani, a afirmat Institutul american de Geofizică (USGS). În mijlocul cadavrelor sau răniţilor, numeroase edificii publice s-au prăbuşit în centrul capitalei ţării celei mai sărace din continentul american. Palatul naţional, sediu al preşedinţiei, s-a prăbuşit, precum şi numeroase ministere, clădirea Parlamentului şi mai multe biserici.

Totuşi, preşedintele Rene Preval şi soţia sa au supravieţuit catastrofei, a subliniat ambasadorul statului Haiti în Mexic.

UPDATE 11.00 În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în capitala haitiană Port-au-Prince, greu lovită de un seism puternic, un supermarket era pradă jafurilor, în timp ce pe străzi zăceau numeroase cadavre, a relatat un corespondent al AFP de la faţa locului.

Hoţii au profitat de prăbuşirea supermarketului pentru a lua ce se putea. Numeroase cadavre şi persoane rănite puteau fi văzute în nordul capitalei haitiene, în zona cartierului de pe şoseaua Delmas.

Pe străzile capitalei erau numeroase locuri cu haitieni care voiau să-şi petreacă noaptea sub cerul liber după ce casele lor au fost distruse de seism.

UPDATE 10.55 Opt militari chinezi din cadrul Căştilor Albastre au fost îngropaţi sub dărâmături, iar alţi zece au fost declaraţi dispăruţi în Haiti, în urma cutremurului de marţi, a anunţat miercuri presa oficială din această ţară, citată de AFP.

UPDATE 10.45 Programul Alimentar Mondial (PAM) va trimite în Haiti două avioane cu ajutoare alimentare de urgenţă, după violentul seism de marţi, a declarat miercuri unul dintre purtătorii săi de cuvânt, pentru postul de radio naţional spaniol - informează AFP.

UPDATE 10.35 Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că verifică în prezent dacă sunt cetăţeni români printre victimele cutremurului din Haiti.

MAE precizează totodată că la misiunea ONU nu se mai află şi alţi angajaţi români, în afară de poliţiştii MAI. Intituţia comunicase anterior că poliţiştii români aflaţi în misiunea ONU de menţinere a păcii în Haiti (MINUSTAH) nu au fost afectaţi de cutremurul de magnitudine 7 pe scara Richter, care a avut loc în Haiti în jurul orei 17.00, ora locală, ora 24.00 ora României.

UPDATE 10.09 La scurt timp după cutremurul cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter care a zguduit marţi Haiti, cea mai săracă ţară de pe continentul american, s-au produs aproximativ 25 de replici foarte violente, cu magnitudinea de până la 5,9.

UPDATE 09.30 La New York, purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, a confirmat că imobilul organizaţiei internaţionale "a fost grav avariat".

Edmond Mulet, director adjunct al misiunilor de menţinere a păcii din cadrul ONU, a precizat că între 200 şi 250 de persoane lucrează în mod obişnuit în aceste birouri. Numărul de angajaţi care se aflau acolo ar putea însă să fie mai mic, seismul producându-se la o oră la care unii angajaţi părăsiseră deja birourile.

MINUSTAH dispune de o altă clădire în apropiere de aeroport, care serveşte ca bază logistică şi care a fost "avariată uşor", a declarat Mulet.

UPDATE 09.00 Violentul seism cu magnitudinea de 7 grade pe scara momentului (7,3 pe scara Richter, potrivit EFE), care a lovit marţi Haiti, a fost resimţit 'puternic' de locuitorii din estul Cubei, transmite AFP.

'Am resimţit cutremurul foarte puternic. Eram aşezaţi în faţa porţii şi am văzut cum se zguduie grilajul acesteia', a declarat telefonic pentru AFP Carmen Marti, 59 de ani, care locuieşte în satul de coastă El Salado, în apropiere de Santiago de Cuba, la 900 de kilometri sud-est de capitală.

VEZI AICI DECLARAŢIA FĂCUTĂ DE HILLARY CLINTON

UPDATE 08.45 Numeroşi studenţi ai unei universităţi private din Port-au-Prince erau blocaţi marţi seara sub dărâmăturile clădirii după ce Haiti a fost lovit de un puternic seism, a anunţat un responsabil al instituţiei de învăţământ, informează miercuri AFP.

Clădirea universităţii, situată în Turgeau, un cartier din Port-au Prince, s-a prăbuşit în timp ce numeroşi studenţi se aflau în interior. Seismul a distrus şi alte instituţii universitare, precum Şcoala naţională de administraţie şi universitatea Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF).

Directorul general al Presses Nationales din Haiti (imprimeria), Willems Edouard, care se afla într-una dintre clădiri în momentul sesimului , a indicat că ''numeroase persoane, profesori haitieni şi străini'' sunt încă ''prinşi în interior''.

UPDATE 08.30 Un supermarket situat în nordul capitalei Port-au-Prince a fost jefuit în noaptea de marţi spre miercuri, în timp ce numeroase cadavre zăceau pe marginea străzilor după cutremurul produs în Haiti, relatează AFP.

Hoţii profitau de prăbuşirea supermarketului pentru a fura ce se mai afla în el. Numeroase cadavre şi persoane rănite se puteau vedea în nordul capitalei haitiene, în jurul cartierului de pe strada Delmas.

UPDATE 08.00 Ambasadorul Republicii Haiti în Mexic a dat asigurări miercuri că preşedintele haitian, René Préval, ''este în viaţă'', după puternicul seism care a lovit capitala Port-au-Prince şi a provocat prăbuşirea palatului prezidenţial, informează AFP.

Centrul oraşului Port-au Prince a fost distrus de către seism: imobile prăbuşite, locuitori panicaţi, răniţi pe străzi şi probabil morţi cu sutele. Mai multe canale de televiziune din America de Sud au difuzat deja imagini cu cadavre îngropate sub dărâmături.

Palatul prezidenţial a fost serios avariat, precum şi clădirile unor ministere din împrejurimi. S-au prăbuşit, de asemenea, spitale, hoteluri şi şcoli.

Preşedintele Republicii Haiti, Rene Preval, este de negăsit

Preşedintele statului, Rene Preval, este de negăsit. Oficiali ai ambasadei Republicii Mali în Mexic susţin, însă, că şeful statului este în viaţă şi că este "în afara oricărui pericol". Informaţiile sunt însă confuze şi contradictorii. sursa foto: EPA

UPDATE 07.40  Sediul misiunii de stabilizare a ONU în Haiti a fost distrus "în mare parte" de cutremurul puternic produs, marţi, în apropiere de capitală, a declarat un angajat al organizaţiei, ONU confirmând ulterior producerea unor pagube grave şi faptul că numeroşi angajaţi sunt daţi dispăruţi, transmite AFP.

"Cartierul general al Misiunii de Stabilizare a ONU în Haiti s-a prăbuşit în mare parte. Există numeroase persoane sub dărâmături, morţi şi răniţi", a declarat un angajat local al Minustah.

La New York, purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, a confirmat că imobilul organizaţiei internaţionale "a fost grav avariat".

UPDATE 07.30 La câteva ore după seismul din Haiti, de 7 grade, SUA, Canada, Franţa şi ţări din regiune au anunţat trimiterea de ajutoare şi echipe de salvare cu destinaţia Port-au-Prince, informează miercuri AFP.

Din partea ONU, purtătorul de cuvânt al Biroului de coordonare pe probleme umanitare /OCHA/, Stephanie Bunker, a indicat că organizaţia sa a adresat mesaje de alertă către diferite birouri din lume în scopul de a pregăti o mobilizare majoră cu destinaţia Haiti.

De asemenea, Banca Interamericană de Dezvoltare /BID/ a deblocat un ajutor de urgenţă pentru Haiti în valoare de 200.000 de dolari care să permită îndeosebi aprovizionarea cu alimente, apă şi medicamente.

UPDATE 07.20 Potrivit unui jurnalist al postului de televiziune Haitipal, care a intervenit prin telefon în direct din Port-au-Prince, "Palatul naţional, Ministerul Finanţelor, Ministerul Lucrărilor Publice, Ministerul Comunicaţiilor şi Culturii, Palatul Justiţiei, Şcoala Normală Superioară" s-au prăbuşit.

Jurnalistul a afirmat, de asemenea, că şi clădirile Parlamentului, precum şi catedrala din oraş s-au prăbuşit.

UPDATE 07.00 Numeroşi angajaţi ai ONU sunt daţi dispăruţi în Haiti după violentul seism care a provocat marţi pagube grave la sediul Misiunii de stabilizare a ONU din această ţară (MINUSTAH), a anunţat un oficial al organizaţiei, transmite AFP.

"Deocamdată, numeroşi angajaţi rămân daţi dispăruţi", a declarat într-un comunicat şeful misiunilor ONU de menţinere a păcii, Alain Leroy. El a mai spus că sediul MINUSTAH din capitala Port-au-Prince "a suferit stricăciuni grave, la fel şi alte reprezentanţe ale ONU".

"Contactele cu angajaţii ONU din teren au fost serios perturbate, reţeaua de comunicaţii din Haiti fiind distrusă de seism", a adăugat ofiicialul.

UPDATE 06.50 Guvernul Statelor Unite a anunţat marţi seară trimiterea unei prime echipe de salvare în Haiti, care va ajuta la degajarea dărâmăturilor în căutarea de supravieţuitori ai cutremurului de pământ, informează AP şi AFP.

Echipa desfăşurată cuprinde 72 de persoane, 6 câini dresaţi special şi circa 48 de tone de echipamente de salvare, a indicat într-un comunicat agenţia de ajutor la dezvoltare USAID.

Experţi în catastrofe naturale vor însoţi echipa de salvare pentru a ajuta la evaluarea situaţiei, a precizat aceeaşi sursă.

Trupurile a mii de oameni se află sub clădirile dărâmate

Trupurile a mii de oameni se află printre clădirile dărâmate din Port-au-Prince, după cum informează AFP. sursa foto: AFP

UPDATE 06.40 Alerta locală de tsunami emisă după seismul puternic produs marţi seară în Haiti a fost anulată, informează postul de televiziune CNN, citînd Centrul american de Avertizare Tsunami din zona Pacificului.

O alertă locală de tsunami fusese emisă după seismul puternic produs marţi seară în Haiti. Centrul american de Avertizare Tsunami din zona Pacific anunţase că exista riscul formării unui tsunami local care putea afecta zonele de coastă situate pe o rază de 100 de kilometri de epicentrul seismului, în Marea Caraibelor.

Alerta de tsunami era valabilă pentru Haiti, Republica Dominicană, Cuba şi Bahamas.

UPDATE 06.05 Palatul Naţional, care adăposteşte sediul Preşedinţiei din Haiti, precum şi numeroase alte clădiri publice din capitala haitiană Port-au-Prince s-au prăbuşit în urma puternicului seism de marţi, potrivit unei televiziuni din Haiti recepţionată prin internet de la Washington, transmite AFP.

Potrivit unui jurnalist de la canalul Haitipal, care a intervenit telefonic în direct de la Port-au-Prince, "Palatul Naţional, Ministerul de Finanţe, Ministerul Lucrărilor Publice, Ministerul Comunicaţiilor şi Culturii, Palatul de Justiţie, Şcoala Normală Superioară" se numără printre clădirile care s-au prăbuşit.

Clădirile care găzduiesc sediul Parlamentului, precum şi catedrala din capitala haitiană sunt, de asemenea, prăbuşite. 

Iată, mai jos, primele imagini după cutremur:

UPDATE 04:24 Violentul cutremur de pământ ce a lovit marţi Haiti a provocat numeroşi morţi, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat la Washington, unde se organiza mobilizarea de ajutor din partea Statelor Unite.

Diplomaţii americani aflaţi la faţa locului "au văzut numeroase corpuri pe străzi şi trotuare, lovite de dărâmături... au fost numeroase decese", a declarat Philip Crowley. "Oamenii se află în întuneric", a adăugat el, în timp ce noaptea a căzut peste insulele din Caraibe.

UPDATE 03:48 Mike Blanpied de la USGS a spus că, din cauza locului şi a dimensiunilor cutremurului, vor fi afectaţi aproximativ 3 milioane de oameni. Blanpied a mai spus pentru BBC că seismul a avut loc lângă o zonă urbana foarte populată şi că replicile ar putea cauza şi mai multe pagube clădirilor deja fragile.

UPDATE 03:30 Un reporter Reuters aflat în Port-au-Prince a anunţat că a văzut "zeci de morţi şi răniţi" printre ruinele clădirilor. Karel Zelenka, un reprezentant al Catholic Relief Services aflat în Port-au-Prince le-a spus colegilor săi din SUA că "probabil sunt mii de morţi".

Acesta a reuşit să vorbească să vorbească la telefon în SUA înainte ca lăgăturile cu Haiti să pice.

UPDATE 03:04 Ambasadorul haitian în SUA, Raymond Joseph, a făcut un apel pentru ajutor către comunitatea internaţională. "Astăzi Haiti trece prin cea mai proastă zi din istorie şi fac apel la oricine poate să ne ajute. Singurul lucru pe care pot să îl fac acum este să mă rog şi să sper", a spus Joseph, citat de CNN.

Drumurile din Haiti sunt nesigure pentru că lipseşte lumina şi pentru că multe clădiri s-au prăbuşit pe lângă căile de transport, potrivit unui anunţ făcut de Ian Rogers, Salvaţi Copiii. Acest cutremur este cel mai mare dezastru din istoria celui mai sărac stat din emisfera nordică.

UPDATE 02:13 Barak Obama, preşedintele SUA, a declarat că este gata să ajute Haiti după cutremur. "Monitorizăm cu atenţie situaţia şi suntem gata să ajutăm oamenii din Haiti", a anunţat Obama într-o declaraţie citată de Reuters.

UPDATE 01: 43 Ambasadorul statului Haiti în SUA, Raymond Joseph, a declarat marţi că seismul care tocmai s-a produs în ţara sa este o "catastrofă majoră", informează AFP. Ambasadorul a declarat că este foarte afectat după ce a vorbit cu un oficial din Haiti. Acesta din urmă a descris scene de haos şi devastare.

"A trebuit să oprească maşina şi să meargă pe jos, iar casele se dărâmau în jurul său", a declarat Joseph în urma convorbirii.

Cutremurul s-a produs marţi după-amiază şi epicentrul său a fost localizat la 22 de kilometri vest de capitala acestei ţări din Marea Caraibilor, Port-au-Prince.

A fost lansată o alertă de tsunami pentru ţările aflate în vecinătate. Cetrul American de Avertizare Tsunami din Pacific a anunţat că există posibilitatea declanşării unui tsunami care "ar putea afecta coastele aflate la cel puţin 100 de kilometride epicentrul cutremurului".

Potrivit unor martori citaţi de Associated Press, un spital şi o clădire s-au prăbuşit, iar oamenii cereau ajutor. Un cameraman AP a văzut cum s-a dărâmat un spital în Petionville, iar Henry Bahn, un oficial american de la Departamentul Agricultură a spus că a văzut case dărâmate într-o râpă.

"Toată lumea e absolut speriată", a declarat Bahn, citat de BBC.

USGS foloseşte scara magnitudinii de moment. Pe această scară, un seism având o magnitudine de cel puţin 6 este considerat ca puternic.

Haiti este cea mai săracă naţiune din emisfera nordică

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite