Seismul din Haiti a fost devastator pentru că s-a produs aproape de suprafaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de clădiri sunt la pământ
Sute de clădiri sunt la pământ

Seismul cu magnitudinea 7 care a lovit Haiti a fost devastator pentru că s-a produs aproape de suprafaţă, la circa 10 km adâncime sub scoarţa terestră, a explicat Yann Kinger, specialist în tectonică la Institutul de Fizică a Globului (IPG).

Puternicul seism din Haiti, urmat de mai multe replici

VIDEO Haos în Haiti. Mii de morţi şi sute de mii de răniţi după cutremur

Amploarea pagubelor provocate de mişcarea telurică se datorează, explică Yann Kinger, faptului că seismul a fost foarte superficial, practic în scoarţa terestră, acesta nefiind un cutremur de subducţie, cum se întâmplă deseori în Antile, ci un seism de decroşare (fractură în scoarţa terestră, în lungul căreia unul din compartimentele rezultate de deplasează pe orizontală). El s-a produs la limita de nord a Plăcii Caraibelor, având legătură cu Placa tectonică Nord-americană. Adâncimea redusă a cutremurului nu este un fenomen anormal, iar astfel de seisme de suprafaţă pot elibera energii importante.

Potrivit specialistului de la IPG, falia dintre Placile tectonice a Caraibelor şi Nord-americană este cunoscută de mediile ştiinţifice şi a fost deja cartografiată. Placa tectonică a Caraibelor este limitată la vest de elevaţia insulelor Antile, iar la nord de Placa Nord-americană. Există o mişcare orizontală între cele două plăci tectonice.

Seismul fiind superficial, chiar dacă epicentrul a fost la 15 km de capitala Port-au-Prince, forţa lui distructivă s-a manifestat extrem de puternic şi în oraş, iar distrugerile pricinuite vor fi cu siguranţă enorme. Construcţiile (care au rămas în picioare) se află în mod cert într-o stare foarte precară, iar serviciile de urgenţă medicală nu sunt probabil de aceeaşi calitate ca cele din Europa Occidentală, de exemplu, a avertizat Yann Kinger.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite