VIDEO Devastatorul seism din Haiti, urmat de mai multe replici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremurul care a zguduit Haiti, urmat de replici violente
Cutremurul care a zguduit Haiti, urmat de replici violente

La scurt timp după cutremurul cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter care a zguduit marţi Haiti, cea mai săracă ţară de pe continentul american, s-au produs aproximativ 25 de replici foarte violente, cu magnitudinea de până la 5,9. Drept urmare, comunitatea internaţională a început să mobilizeze trimiterea de ajutoare, informează EFE.

Prima replică s-a produs la şapte minute după cutremur, potrivit USGS, si a avut magnitudinea de 5,9 grade, iar epicentrul său a fost situat la 65 km sud-vest de Port-au-Prince şi la 95 km est de Les Cayes.

Cutremurul din Haiti a lăsat fără case şi familii milioane de oameni / VEZI GALERIE FOTO

VIDEO Haos în Haiti. Mii de morţi şi sute de mii de răniţi după cutremur

Puternicul cutremur din Haiti s-a simţit în Republica Dominicană

Haiti: Numeroşi angajaţi ai ONU sunt daţi dispăruţi, după seism

După 12 minute, seismografele USGS au detectat o a doua replică, de 5,5 grade, cu epicentrul la 25 km sud-vest de Port-au-Prince şi la 27 km nord de Jacmel.

Banca Interamericană de Dezvoltare a anunţat marţi seară deblocarea unui ajutor de urgenţă de 200.000 de dolari pentru Haiti, potrivit AFP.

Banca Mondială a anunţat trimiterea în zonă a unei echipe de experţi care va începe să evalueze daunele cauzate de cutremur şi va planifica sarcinile pentru reconstrucţia ţării.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că ţara sa este gata să ofere ajutorul necesar: Examinăm îndeaproape situaţia şi suntem pregătiţi să ajutăm oamenii din Haiti, a declarat Obama într-un comunicat. :eful statului american a adăugat că gândurile şi rugăciunile sale se îndreaptă către populaţia afectată.

Secretarul de stat american Hillary Clinton, aflată în Hawaii, a spus la începutul unui discurs despre relaţiile cu Asia că Statele Unite acordă deplină asistenţă pentru Haiti şi alte ţări din regiune: Vom acorda asistenţă civilă şi militară, precum şi ajutor umanitar. Rugăciunile noastre sunt dedicate în aceste momente oamenilor care au suferit, familiilor lor şi fiinţelor dragi, a spus Hillary Clinton.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia de pe insulă după devastatorul cutremur şi s-a declarat foarte îngrijorat de tragedia care îi afectează pe haitieni şi personalul ONU care se află acolo. Potrivit unui purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, clădirea ONU s-a prăbuşit din cauza seismului.

Ministrul brazilian al apărării, Nelson Jobim, le-a cerut militarilor brazilieni aflaţi în Haiti să depună 'toate eforturile' pentru a diminua suferinţa populaţiei locale în urma acestei "catastrofe".

Guvernul Republicii Dominicane a cerut popoarelor latinoamericane şi întregii lumi să-i ajute pe haitieni. Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a ordonat trimiterea de ajutoare şi a unei echipe de cincizeci de experţi pentru salvarea persoanelor, iar preşedintele panamez, Ricardo Martinelli, a spus că guvernul său coordonează ajutoarele "pentru a sprijini în acest moment dificil poporul din Haiti".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite