Tot mai mulţi salariaţi, loviţi de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul trimestru, două treimi din totalul angajaţilor din economie au avut scăderi de salarii. Scumpirile din primele luni ale lui 2010 au fost dublate de scăderi salariale masive în economia reală, slăbind astfel şi mai mult puterea de cumpărare a populaţiei.

100 de funcţionari din Primărie, în şomaj

Aninoasa, oraşul care trăieşte pe datorie

Cine şi cum va strânge cureaua?

Băsescu: "Două subvenţii nu vor fi atinse: ajutorul pentru persoanele cu handicap şi alocaţiile pentru copii"

Băsescu: "Dacă nu luam aceste măsuri, anul viitor angajam un nou credit"

FMI nu mai are răbdare cu România

AFP: Împrumutul FMI a salvat România, dar nu a reformat economia

Fenomenul de sărăcire a populaţiei care munceşte s-a accentuat în primul trimestru din acest an, când doar câteva categorii de salariaţi au avut creşteri ale veniturilor peste media scumpirilor, iar restul a consemnat noi scăderi. Statisticile oficiale arată că, faţă de o rată a inflaţiei (reprezentând scumpirile) de 2,1% în perioada decembrie 2009 - martie 2010, mai puţin de 1,7 milioane de salariaţi au câştigat venituri mai mari, în timp ce aproape 2,8 milioane de salariaţi s-au confruntat cu scăderi ale veniturilor.

În ceea ce priveşte media naţională a avansului salariilor (+2,1%), aceasta a fost egală cu cea a scumpirilor, ceea ce denotă o stagnare a puterii de cumpărare la nivel general. Dar, la nivelul fiecărui sector de activitate în parte, lucrurile arată că lucrătorii din principalele ramuri ale economiei reale au avut numai de pierdut, în timp ce bugetarii şi angajaţii companiilor de intermediere financiară au ieşit pe plus.

Calificarea peste medie, un avantaj

Cele mai substanţiale creşteri de salarii din primul trimestru al acestui an se regăsesc în bănci, asigurări, IT&C sau servicii, adică în sectoarele în care forţa de muncă are o calificare specială sau, în orice caz, peste medie.

Dacă adăugăm aici şi faptul că forţa de muncă mai bine calificată este şi cea mai căutată, chiar în această perioadă de criză, avem o posibilă explicaţie pentru avantajele pe care le au angajaţii din respectivele categorii.

Datele raportate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică arată că, în aceeaşi perioadă, şi bugetarii din administraţia publică, învăţământ şi sănătate ar fi avut parte de creşteri spectaculoase de salarii (între 5% şi 19%). Acesta ar putea să fie, însă, doar un efect statistic rezultat din faptul că numărul angajaţilor din sectorul public este acum ceva mai mic, în timp ce fondul de salarii a rămas neschimbat.

În grupa de domenii la care salariile au crescut lucrează 1,37 milioane de persoane, care reprezintă mai puţin de o treime (31,9%) din totalul de 4,31 milioane de persoane - efectivul naţional de salariaţi.

Consumul, tras în jos de scăderea veniturilor

Grupa de sectoare ale economiei în care veniturile au scăzut reuneşte aproape două treimi (64,5%) din totalul efectivului de salariaţi. Cei mai afectaţi de scăderea salariilor sunt angajaţii din energie, construcţii şi imobiliare, transporturi şi comerţ, reprezentând mai mult de două milioane de oameni.

Slăbirea puterii de cumpărare la nivelul acestora se reflectă cel mai bine în rezultatele obţinute de companiile de retail, ale căror vânzări au scăzut, în primul trimestru din acest an, cu aproape 10%.

Scade efectivul de salariaţi

La finele lui februarie 2010, efectivul total de salariaţi însuma 4,31 milioane de persoane. În februarie 2009, totalul era de 4,76 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că economia a pierdut, în anul crizei, aportul a aproape 500.000 de lucrători.

image

Ce puteau face şi n-au făcut până acum

TVA şi cota unică - salvate, bugetarii - sacrificaţi

Bugetarii, pensionarii şi şomerii au fost condamnaţi la foame

Traian Băsescu: pensiile scad cu 15%, fondul de salarii cu 25%, ajutorul de şomaj cu 15%

La un an cu FMI, mai săraci şi plini de datorii

Bugetarii în stare de şoc: „Este nedrept! Nu ne vom mai putea achita datoriile“ (UPDATE)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite