FMI nu mai are răbdare cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional condiţionează continuarea acordului prin măsuri aplicate efectiv. Delegaţia FMI a avertizat că nu va aproba în board scrisoarea de intenţie până când Executivul român nu va adopta actele normative pentru aplicarea reducerilor de cheltuieli.

În discuţiile de ieri de la Guvern, în vederea elaborării scrisorii de intenţie la acordul stand-by, experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au apreciat că tăierea salariilor şi a pensiilor este o măsură „curajoasă". „Ceea ce a anunţat preşedintele Băsescu a fost un set foarte ambiţios pentru reducerea cheltuielilor", arăta chiar şeful misiunii, Jeffrey Franks.

Încrezători sau nu în capacitatea României de a aplica aceste măsuri, luând în calcul şi precedentele promisiuni neonorate ale Guvernului, membrii misiunii au pus piciorul în prag.

Ei au avertizat că scrisoarea de intenţie nu va fi aprobată atât timp cât Executivul nu va adopta actele normative pentru aplicarea efectivă a acestor reduceri de cheltuieli, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Mediafax. Mai exact, reprezentanţii Fondului vor să fie convinşi că vorbele vor deveni realitate, după ce, de mai multe ori, au fost purtaţi de nas de guvernanţii români. „Este un semnal de lipsă de încredere", explică Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată.

Presa internaţională chiar atrăgea atenţia că acesta este încă un „os" aruncat de FMI României, iar asta nu face altceva decât să pună răbdarea instituţiei la încercare. În plus, un editorialist de la „Financial Times" l-a ironizat pe Băsescu referitor la momentul nepotrivit al anunţului de joi, când bursele americane se prăbuşeau, grecii se confruntau cu lupte de stradă, iar în Marea Britanie erau alegeri parlamentare.

Deficit mai mic şi bani pentru investiţii

Tot în cadrul discuţiilor de ieri, experţii FMI au insistat pentru limitarea creşterii deficitului bugetar cu maximum 0,5 puncte faţă de ţinta iniţială de 5,9% din PIB, şi se aşteaptă la o creştere a PIB cu 1% în 2010. Executivul a cerut însă o creştere mai consistentă, de până la un punct procentual, şi ia în calcul chiar un avans economic nul.

O decizie urmează să fie luată astăzi, într-o discuţie finală între Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, şi FMI. De asemenea, finanţatorul extern a condiţionat ca economiile rezultate în urma reducerii cheltuielilor să fie utilizate exclusiv pentru investiţii. Deşi tăierea salariilor, a pensiilor şi a ajutorului de şomaj ar însemna cheltuieli mai mici cu aproape 11 miliarde de lei până la finele lui 2010, asta nu înseamnă însă că banii respectivi există şi că pot fi direcţionaţi către investiţii.

„Este complet greşit să credem că în urma aplicării măsurilor vom avea un deficit mai mic şi bani pentru investiţii. Scad cheltuielile, dar scad şi veniturile", a spus Voinea. Executivul a promis Fondului că va modifica până la 1 iunie şi legea achiziţiilor publice.

Eliberarea următoarei tranşe, condiţionată

Şeful misiunii FMI a declarat vineri că pachetul de măsuri negociat va cuprinde şi unele acţiuni ce trebuie realizate înainte ca boardul să discute eliberarea celei de-a cincea tranşe, de 850 de milioane de euro.

Suma trebuia virată României în a doua parte a lunii iunie, dar preşedintele Traian Băsescu a spus că, cel mai probabil, ea va fi primită în iulie. Astfel, necesarul de finanţare va fi asigurat din împrumuturi de la băncile comerciale, la dobânzi de 6-6,5% pe an.

Concluzii

Premierul Emil Boc va prezenta în această după-amiază rezultatul discuţiilor dintre membrii Cabinetului şi reprezentanţii instituţiei internaţionale. În urma consultărilor de ieri, care vor continua şi astăzi, scrisoarea de intenţie era finalizată în proporţie de 90%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite