Bugetarii în stare de şoc: „Este nedrept! Nu ne vom mai putea achita datoriile“ (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea reducerilor salariale a căzut ca un fulger peste bugetarii. Mulţi dintre ei cu venituri derizorii, nu ştiu cum îşi vor mai plăti chiria, facturile. O şefă de post, o profesoară tânără şi talentată şi un ilustru medic ieşean spun „cum şi-au petrecut ei“ tăierea salariului.

Agentul principal Simona Holbură, şefa Postului de Poliţie din localitatea Gropniţa, este poliţistă din anul 2005. Înainte a fost secretară în cadrul Primăriei Movileni, deci tot în sistemul bugetar. La auzul veştii că salariile bugetarilorse vor reduce cu 25 la sută, poliţista se gândeşte serios cum se va descurca de acum înainte, mai ales că are doi copii, o fetiţă de 15 ani, şi un băieţel de un an şi jumătate, iar soţul este tot bugetar.

Citeşte şi:

Dinozaurii Moldovei de la stat sfidează criza

„Nu am calculat cu exactitate cât ne va costa această reducere de salariu, dar cu siguranţă nu vom putea să ne plătim datoriile şi întreţinerea. Va fi foarte greu şi chiar nu ştiu cum ne vom descurca“, a spus poliţista.

Deşi este conştientă că bugetul familiei va primi o lovitură cruntă, Simona Holbură este decisă să-şi facă la fel de bine datoria, ca şi până acum. „Corect era ca poliţiştii să aibă un salariu motivant, dar având în vedere vremurile de acum cred că trebuie să facem toate eforturile pentru ca meseria noastră să nu aibă de suferit. Îmi doresc să trecem cu bine şi peste acest obstacol“, a mai spus Simona Holbură.

Dezamăgită după doi ani la catedră

image

Carmen Costea este de doi ani profesor corepetitor la Colegiul „Octav Băncilă" din Iaşi, unde are aproape două norme, şi masterandă la Conservator. Chiar şi aşa, primeşte lunar 1.200 de lei, bani insuficienţi atunci când numai chiria este de aproape 600. Vestea că salariul îi va fi redus cu 25% a şocat-o. „Nu-mi vine să cred. Este nedrept să lovească într-o categorie de angajaţi care nu au multe opţiuni, cum suntem noi, profesorii", a spus Carmen.
În perioada vacanţei va trebui să se descurce doar cu noul salariu, de 900 de lei. „Părinţii mei  îmi trimit lunar 130 de euro, banii de chirie, iar eu plătesc cheltuielile. Nici cu salariul întreg nu m-aş descurca în Iaşi", a adăugat.

„Penalizat“ după mii de vieţi salvate

Lucian Stoica

Lucian Stoica (43 de ani) este medic specialist în chirurgie cardio-vasculară la Spitalul „Parhon“ din Iaşi. Intervenţiile realizate până acum îl recomandă drept unul dintre cei mai buni. A absolvit Facultatea de Medicină acum 18 ani, cu media 9,98, apoi s-a specializat în Franţa. Şi salariul lui va fi cu 25% mai mic. „Nu mi se pare o idee bună. Problema este că nu au venit cu soluţii pe termen lung pentru redresarea bugetului, ci au decis pur şi simplu să taie din numărul de ore, din salariu. 25% înseamnă foarte mult“, a spus doctorul Stoica.

Citeşte şi:

Lucian Stoica a salvat inimile a mii de moldoveni

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite