Băsescu: "Dacă nu tăiam salariile şi pensiile, anul viitor angajam un nou credit"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut după întâlnirea cu sindicatele că programul de reducere a cheltuielilor bugetare discutat de Executiv cu Fondul Monetar Internaţional are rolul de a preveni "grecizarea" ţării. De asemenea, preşedintele a precizat că fără acest plan de restructurări şi reduceri de venituri pentru bugetari şi pensionari România ar fi fost obligată să angajeze un nou credit la începutul anului viitor.

Tot mai mulţi salariaţi, loviţi de sărăcie

Cine şi cum va strânge cureaua?

Băsescu: "Două subvenţii nu vor fi atinse: ajutorul pentru persoanele cu handicap şi alocaţiile pentru copii"

Băsescu: "Dacă nu luam aceste măsuri, anul viitor angajam un nou credit"

FMI nu mai are răbdare cu România

AFP: Împrumutul FMI a salvat România, dar nu a reformat economia

"Ar fi nedrept dacă cineva vreodată ar acuza FMI de acest program. programul care este în că în curs de negocieri este un program al Guvernului României. Dacă populoaţia va fi nemulţumită, dacă programul va fi un eşec nu fondul va fi responsabil, ci instituţiile statului român, de la preşedinte la cea mai instituţie a statului, şi în primul rând Guvernul pentru că el îl va pune în practică", aşa şi-a început şeful statului declaraţia după întâlnirea cu sindicatele de la Cotroceni,

"Acest program este cel care s-a discutat cu FMI. Obiectvul Guvernului a fost păstrarea cotei unice şi a TVA". de asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat că s-a urmărit şi reducerea obligaţiilor de plată ale bugetului de stat.

"În acest an, urmare a datoriilor pe care România le-a contractat în 2007, 2008 şi parte a anului 2009, avem de plată 10, 007 miliarde euro. Astfel, în trimestrul 1 am plătit 260 de milioane euro, în trimestrul doi avem de plătit 2,227 miliarde euro,  în trimestrul trei 3,16 mild euro, iar în trimestrul patru 2,5 miliarde euro", a declarat şeful statului.

"Dobânzile sunt peste 1,8 miliarde euro, ceea ce înseamnă de două ori tranşa următoare de la FMI. Din acest motiv am considerat că trebuie să adoptăm o reducere a îndatorării noastre", a dăugat acesta. "Anul acesta plătim peste 10 miliarde euro pentru ceea ce am consumat fără să producem în aceşti ani", a spus preşedintele.

Dacă nu luam aceste măsuri, anul viitor angajam un nou credit

"Dacă nu se luau aceste măsuri, anul viitor trebuia să angajăm un nou credit, poate nu de 20 de miliarde de euro, ci de 30 de miliarde de euro. Am fi amanetat de tot viitorul acestei ţări", a declarat Băsescu.

"Următoarele şase luni trebuie să fie o perioadă de realism atât din  partea guvernului, cât şi din partea sindicatelor. (...) Cred că nu mai trebuie să trăim cu iluzii", a declarat preşedintele.

Potrivit şefului statului, la discuţiile de la Cotroceni cu sindicatele  "s-a decis crearea unui grup de analiză, pentru găsirea unor soluţii de a cheltui mai bine şi mai eficient începând de la 1 ianuarie 2011".

"Împreună să prevenim grecizarea ţării. Dacă angajăm un nou credit vom ajunge în situaţia Greciei. Împreună putem găsi soluţii pentru ca 2011 să fie un an în care instituţiile statului să funcţioneze altfel, mai ieftin, mai eficient", a adăugat şeful statului. "Sunt dispus să virez salariul într-un fond de solidaritate. Cred că avem nevoie de solidaritate pentru a nu împinge ţară într-o situaţie ca în Grecia", a mai spus Băsescu.

Sectorul privat a plătit deja preţul crizei prin restructurări

Preşedintele a spus şi care sunt cele două subvenţii care nu vor fi reduse.

Băsescu nu este de acord cu reducerea diferenţiată a salariilor pentru încadrarea în reducerea anvelopei salariale cu 25%. De asemenea, acesta a precizat că, din câte cunoaşte, a încetat transferarea celor 0,5 la pilonul 2, astfel diminuarea pensiilor cu 15% a pensiilor este cu acest 0,5 luat în calcul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite