VIDEO Băsescu le-a spus şefilor din teritoriu că în locul lui Boc vrea să numească un tehnocrat - surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au avut ieri-seară o întâlnire informală cu liderii organizaţiilor PDL, au declarat pentru „Adevărul" surse democrat-liberale. Surse din partid au arătat că s-ar discuta despre posibilitatea ca Emil Boc să renunţe la funcţia de premier şi să candideze la alegeri pentru funcţia de preşedinte al PDL.

UPDATE 12.00 Democrat-liberalii au amânat Consiliul Naţional de Coordonare, programat să aibă loc sâmbăta aceasta, pentru 5 martie, timp în care liderii PDL au fost mandataţi de preşedintele Traian Băsescu să găsească o soluţie pentru înlocuirea premierului Emil Boc.

La prima întâlnire dintre preşedinte şi şefii de filiale, desfaşurată la Vila Lac, Băsescu le-a cerut participanţilor să voteze dacă mai vor menţinerea lui Boc la şefia Guvernului sau nu.

Potrivit unor surse participante la reuniunea de la Vila Lac 1, în favoarea premierului au fost doar câteva voturi, printre care şi cel al deputatului Daniel Buda, în timp ce reprezentanţii gărzii vechi, Radu Berceanu, Adrian Videanu şi Vasile Blaga, s-ar fi abţinut. Celelalte voturi au fost pentru schimbarea premierului, liderii de filiale exprimându-şi nemulţumirea faţă de măsurile adoptate de Boc, care ar fi dus atât la diminuarea resurselor alocate în teritoriu, cât şi la scăderea partidului în sondaje.

La finalul votului dat pe la orele 3.00, duminică noaptea, Băsescu le-a spus şefilor din teritoriu că, în locul lui Boc ar vrea sa numească un tehnocrat, variantă ce a stârnit valuri de nemulţumire printre reprezentanţii PDL. Potrivit aceloraşi surse, ei i-ar fi transmis lui Băsescu că votul lor a fost doar pentru schimbarea lui Boc, dar nu cu un premier independent, ci tot cu unul politic.

Nu putem să ne bazăm în schimbarea unui premier pe un vot dat la 3 noaptea, le-ar fi spus şeful statului democrat-liberalilor, văzând că nu are susţinere pentru numirea unui independent.

Dat fiind dezacordul dintre partid şi şeful statului privind şefia Guvernului, conducerea PDL a decis amânarea Consiliului Naţional de Coordonare pentru 5 martie, între timp urmând să aibă loc Congresul UDMR (26-27 februarie).

Potrivit unor surse, Boc ar urma să fie înlocuit la începutul lui martie, decisivă fiind opinia noii conduceri a UDMR de ale căror voturi ar putea depinde numirea unui alt premier.

Kelemen Hunor, creditat cu cele mai mari şanse pentru şefia UDMR, a spus deja că susţine ideea numirii unui premier politic.

UPDATE 20.38 TRANSCRIPT Declaraţii ale lui Băsescu din şedinţa din Parlament

Ceea ce eu am discutat cu preşedinţii de organizaţii judeţene a fost: care este calea. Plecând inclusiv de la premisa unui nou premier cu un nou Guvern ca soluţie de relansare a încrederii. Sau a propune ca ruptură necesară...

Discuţiile s-au oprit la ceea ce ar trebui să fie eventual un prim-ministru şi opţiunile majoritare aseară au fost pentru continuarea cu actualul premier. Eu am avut opţiunea unui premier tehnocrat. Şi sunt în poziţia de a merge împotriva opţiunii majoritare.

Vreau să mai ştiţi un lucru. Toată dezbaterea a fost făcută după o discuţie cu premierul. Am preluat opţiunea majoritară a preşedinţelor de organizaţii judeţene şi este de datoria mea să vă informez asupra concluziilor." (sursa: antena3.ro)

UPDATE 20.23 Surse prezente la întâlnirea de luni seară de la Vila Lac 1 au susţinut că preşedintele Traian Băsescu le-a spus liderilor filialelor PDL că s-a gândit la un premier independent, are deja un nume, dar nu vrea să îl anunţe încă, a anunţat Gândul.

UPDATE 19.50 Elena Udrea: Discuţia nu s-a închis în interiorul partidului

UPDATE 19.30 Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, în această seară, cu liderii organizaţiilor judeţene PDL la Vila Lac1.

UPDATE 19.00 Emil Boc: "Obiectivul PDL este să câştige alegerile din 2012".

Premierul Emil Boc a declarat, după şedinţa de la Parlament, că nu s-a discutat în mod direct înlocuirea sa şi că obiectivul partidului este câştigarea alegerilor din 2012. Citiţi declaraţia primului ministru aici.

UPDATE Croitoru: Guvernul trebuie să fie format din politicieni

Un premier trebuie să facă parte dintr-un partid politic, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

El a infirmat, ediţia specială adevarul.ro în urma consultarilor preşedintelui cu PDL, faptul că i s-ar fi făcut din nou propunerea de a fi premier independent.

UPDATE UDMR: Nu este momentul să aibă loc o schimbare a premierului

UDMR va alaliza la Congresul, de luna viitoare, în primul rând problemele economiceşi relansarea economică, a declarat, în ediţia specială adevarul.ro în urma consultărilor preşedintelui cu PDL, deptutatul UDMR Peter Lakatos.

El a subliniat că, în prezent, UDMR consideră că "nu este momentul să aibă loc o schimbare a premierului".

UPDATE Relu Fenechiu: Traian Băsescu realizează eşecul guvernării PDL şi caută soluţii

Deputatul PNL Relu Fenechiu a declarat, într-o intervenţie telefonică la "Special Adevarul.ro", că Guvernul trebuie condus de oameni politici şi nu de tehnocraţi, subliniind că preşedintele Traian Băsescu realizează eşecul guvernării PDL şi caută soluţii.

"Nu cred în povestea cu tehnocraţii. Guvernul trebuie condus de oameni politici", a declarat deputatul Relu Fenechiu. Acesta a spus că "toate deciziile luate de primul ministru sunt decizii politice, susţinute de studii făcute de tehnocraţi din interiorul Guvernului".

UPDATE 18.40 Şeful statului i-a avertizat pe parlamentarii democrat-liberali ca, daca vor continua in aceeasi echipa, ar putea pierde guvernarea, potrivit unor surse din PDL.

"Dacă pierdeţi guvernarea, dacă ajungeţi în opoziţie, să nu veniţi la mine", le-a spus Traian Băsescu parlamentarilor PDL. 

Avertismentul preşedintelui a venit în contextul în care, în ultimele zile, a avut discuţii atât cu liderii PDL din teritoriu, cât şi cu reprezentanţi ai conducerii centrale, privind posibilitatea înlocuirii premierului Emil Boc cu un tehnocrat. Varianta nu a fost, însă, susţinută de majoritatea partidului.

UPDATE 18.20 Declaraţia lui Traian Băsescu la ieşirea din şedinţă:

 - Eu am început de ieri o serie de consultări în interiorul Coaliţiei, legate de nevoia de relansare a încrederii în Guvern.

 - Suntem la stadiul la care Guvernul a încheiat cu succes un acord cu UE, cu FMI şi Banca Mondială, acord care a făcut ca România să iasă din zona de risc, de derapaj economic. Suntem la momentul la care, contrar estimărilor, trimestrul 4 al anului 2010 dă semnalul trecerii pe creştere economică, deşi e foarte mică, 0,1%, suntem la momentul la care estimarea creşterii negative de 1,9% a PIB a fost infirmată, este de doar 1,2%.

 - Cred că Guvernul trebuie să găsească un alt stil de guvernare, cu o guvernare care să nu mai vizeze trecerea prin criză ci relansarea economică.

 - Niciunul din aceste obiective nu este posibil fără restabilirea încrederii în Executiv. Cred că întreaga Coaliţie trebuie să fie solidară şi informată cu privire la soluţiile privind Guvernul. Cred că după terminarea alegerilor la UDMR putem avansa o variantă.

Declaraţiile şefului statului au fost comentate în direct de jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Eugen Chelemen. Moderatorul ediţiei speciale, Carmen Constantin, a luat reacţii legate de schimbarea premierului de la liderii Opoţiziei şi de la cei ai partidelor care formează actuala majoritate parmanetară.

 - Am avut o discuţie ieri cu preşedinţii judeţeni ai PDL, astăzi am avut o discuţie cu grupurile parlamentare ale PDL şi de asemenea, am avut întâlniri cu conducerea tuturor formaţiunilor care susţin Guvernul - UDMR, UNPR şi minorităţi.

 - Despre schimbarea premierului: Sunt multe soluţii de relansare a încrederii în Guvern şi acestea pot fi găsite în primul rând de oamenii politici. Speculaţiile pe care le faceţi sunt în afara realităţii pentru că nimic nu se va lua în diiscuţie la nivelul Coaliţiei până nu se termină alegerile din UDMR.

UPDATE 17.50 Preşedintele discută cu parlamentarii PDL. Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a afla deznodământul întâlnirii de la Palatul Parlamentului.

UPDATE 17.45 Potrivit unor surse participante la şedinţele de de la Vila Lac 1, Vasile Blaga a avut o reacţie tranşantă şi dură la adresa ideii reiîntoarcerii lui Boc la partid, pe funcţia de preşedinte. "Dacă Boc calcă la partid, îl spulber!", ar fi spus secretarul general al democrat-liberalilor în faţa preşedintelui Traian Băsescu, notează a1.ro.

UPDATE 17.34 Crin Antonescu: PNL nu va vota un premier independent propus de Băsescu

UPDATE 17.15 Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că separarea funcţiei de prim-ministru de cea de preşedinte de partid are sens doar dacă premierul este independent.

Un premier din PDL (Boc sau oricine altcineva) ar avea o autoritate diminuată dacă ar trebui să dea socoteală la fiecare pas unui șef al PDL, aflat sub permanenta presiune a filialelor, scrie Cristian Preda, într-o postare pe blogul său.

UPDATE 17.00 Ponta: Soluţia nu e schimbarea lui Boc, ci a întregii guvernări

UPDATE 16.08 Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, Roberta Anastase şi Cristian Rădulescu au sosit la Parlament.

Traian Băsescu nu a făcut declaraţii presei înainte de a intra la şedinţă, dar, la insistenţele jurnaliştilor, a replicat: "La sfârşit vă spun".

 „Orice variantă este posibilă”, a declarat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, întrebată despre posibilitatea numirii unui premier independent în locul lui Emil Boc.

Surse citate de Mediafax au declarat că viceguvernatorul BNR Cristian Popa ar putea fi nominalizarea şefului de stat pentru postul de premier.

Cine este Cristian Popa:

• Născut la 17 mai 1964 în Bucureşti, Cristian Popa a absolvit cursurile Facultăţii de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).
• El a devenit doctor în economie şi a îndeplinit şi funcţia de consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
• Doctorul Cristian Popa ocupă poziţia de viceguvernator BNR de la 16 decembrie 1998 şi a fost decorat, de-a lungul carierei, cu Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial" în grad de Mare Ofiţer şi cu Ordinul Naţional „Pentru Merit" în grad de mare Ofiţer.
• Viceguvernatorul BNR este un bun negociator în relaţiile cu organismele internaţionale, fiind responsabil cu politica monetară şi vorbeşte foarte bine engleza şi franceza.

image

UPDATE 15.00 Elena Udrea: Premierul independent poate fi o soluţie

Elena Udrea a declarat azi, înaintea întâlnirii între preşedintele Traian Băsescu şi parlamentarii PDL, că numirea unui premier independent nu este exclusă, însă decizia aparţie partidului.

„Soluţia unui premier independent este cel puţin la fel de bună ca cea a unui premier politic", a declarat ea.

La această oră, Elena Udrea, liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, deputatul Raluca Turcan şi alţi parlamentari ai partidului au discuţii la Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

UPDATE 14.00 Vasile Blaga, vehiculat pentru funcţia de premier

Surse democrat-liberale au declarat pentru „Adevărul" că mai mulţi lideri ai PDL nu sunt de acord cu numirea unui premier independent. În contextul discuţiilor de ieri-seară, unii lideri au avansat numele lui Vasile Blaga pentru postul de premier, urmând ca Emil Boc să rămână la şefia partidului. Surse din PDL mai susţin însă că, deşi iniţial Emil Boc s-a arătat dispus să demisioneze, el şi-ar fi schimbat atitudinea.

UPDATE 13.05 Întâlnirea dintre preşedintele Băsescu şi parlamentarii PDL a fost amânată pentru orele 16.00.

UPDATE 12.20 În interiorul PDL se aşteaptă ca primul-ministru Emil Boc să anunţe marţi sau miercuri dacă renunţă la funcţia de preşedinte de partid sau la cea de premier, potrivit Realitatea.net.

UPDATE 11.10 Şeful statului i-a convocat pe deputaţii şi senatorii PDL la Camera Deputaţilor, întâlnirea fiind programată pentru orele 14.00.

Întâlnirea are loc în contextul în care, potrivit unor surse din PDL, Traian Băsescu caută un premier independent, care să-l înlocuiască pe Emil Boc.

Deputatul social-democrat Iulian Iancu susţine că şeful statului le-a propus lui Mugur Isărescu şi lui Florin Georgescu să ocupe funcţia de premier, dar aceştia ar fi refuzat.

image

"Am să vă spun 10 la 1 că nu va fi nici domnul Mugur Isărescu, nici domnul Florin Georgescu. Au fost trei solicitări la BNR. Cei doi, din informaţiile mele, au refuzat. Şi nu mă miră că au refuzat, pentru că amândoi sunt profesionişti de excepţie. Iar în ceea ce-l priveşte pe domnul Florin Georgescu de departe ar fi fost salvarea actualei puteri dacă ar fi acceptat. Însă, după părerea mea, nu poate să accepte decât cineva care e avar de putere", a spus Iancu la Realitatea TV.

UPDATE 10:30 După şedinţa de luni noapte de la Vila Lac 1, unde s-a acceptat, de principiu, înlocuirea lui Emil Boc de la şefia Guvernului, marţi sunt programate alte două întâlniri între PDL şi Traian Băsescu, potrivit Impactnews. Încă nu s-a hotărât dacă noul premier va fi un independent sau tot un om politic.

Ce s-a întâmplat luni

UPDATE 21.20 Blaga: Pentru a se căuta un premier Boc ar trebui să îşi dea demisia

UPDATE 20.15 Tănăsescu: Nu am discutat preluarea şefiei Guvernului. Premierul trebuie să aibă un sprijin politic puternic

Mihai Tănăsescu, aflat şi el pe lista premierilor independenţi vehicualţi în mediile politice, a declarat pentru “Adevărul”  că nu a fost contactat de preşedintele Traian Băsescu sau alţi lideri ai PDL pentru preluarea funcţiei de şef al Executivului. El a precizat că astfel de ipoteză este puţin probabilă,

UPDATE 19.36 Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a declarat pentru adevarul.ro: "Eu nici nu confirm, nici nu infirm întâlnirea de azi dintre preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Mugur Isărescu. Banca Naţională nu este implicată în jocul alegerii premierului şi nici nu vrea să se implice. Ceea ce am văzut şi am auzit în această seară, că guvernatorul este vizat pentru funcţia de premier şi că acum este scos la încălzire, este o tâmpenie."

(Adina Vlad)

UPDATE 18.55 În mediile politice erau vehiculate ca nume de posibili premieri independenţi şeful BNR, Mugur Isărescu, şi Cătălin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă.

De altfel şeful statului a avut o întrevedere cu şeful BNR, la sediul Băncii Centrale, între cele două reuniuni de azi cu liderii democrat-liberali.
Potrivit unor surse din partid, secretarul general Vasile Blaga ar pleda pentru numirea unui premier politic.

UPDATE 18.22 Lideri ai PDL au declarat pentru Mediafax că întâlnirile dintre şeful statului şi liderii PDL au ca scop identificarea unui premier independent în locul lui Emil Boc. "Se caută un premier. Independent", a spus un lider PDL.


Eugen Chelemen

Surse din partid au arătat că s-ar discuta despre posibilitatea ca Emil Boc să renunţe la funcţia de premier şi să candideze la alegeri pentru funcţia de preşedinte al PDL. În această seară ar urma să aibă loc o nouă rundă de negocieri între preşedinte şi liderii PDL.

Reuniunea a avut loc la ora 21.00, la Vila Lac, în apropierea reşedinţiei preşedintelui, în pregătirea congresului PDL.

Discuţiile au fost reluate în această după-amiază, după ce la şedinţa de dimineaţa Biroului Permanent Naţional al PDL s-a discutat propunerea de modificare a statutului astfel încât membrii BPN să nu mai fie aleşi pe lista candidatului la şefia partidului, ci prin vot uninominal. O altă problemă pe care democrat-liberalii ar urma să o tranşeze ar fi decuplarea funcţiei de premier de cea de preşedinte PDL.

Traian Băsescu declara, săptămâna trecută, la postul public de televiziune, că nu mai aşteaptă nimic de la PDL după ce democrat-liberalii l-au scăpat pe Dan Păsat de cererea DNA de arestare preventivă, prin votul din Parlament. El a susţinut că va rupe punţile de comunicare cu partidul, singurii cu care ar fi dispus să mai discute fiind liderii organizaţiilor PDL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite