Crin Antonescu: PNL nu va vota un premier independent propus de Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu
Crin Antonescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că are îndoieli că Băsescu "se va debarasa" de premierul Emil Boc.

Antonescu a declarat despre "ceea ce pare a fi o criză de Guvern, despre discuţiile care se poartă de vreo 2-3 zile şi tot atâtea nopţi" în legătură cu soarta guvernului Boc, că "este inacceptabil din punct de vedere constituţional ca preşedintele ţării să se implice atât de făţiş în activitatea internă a unui partid politic. Constituţia prescrie foarte clar că rolul preşedintelui este dincolo de jocul politic al partidelor, de aceea preşedintele este moderator, un factor de echilibru, pentru că este presupus a nu mai fi partizan politic. Dar preşedintele acţionează făţiş ca şeful PDL, face, desface, negocioază şi hotărăşte în numele PDL".

La fel de inacceptabil este, în viziunea PNL, ca liderii PDL să vorbească despre Băsescu "ca şi cum ar fi la bunul plac al acestuia". "Guvernul nu aparţine preşedintelui în România, Preşedintele nu este şeful Guvernului şi tolerarea, acceptarea unui asemenea comportament este de natură să afecteze foarte grav calitatea democraţiei în România", a declarat preşedintele liberal .

Despre semnificaţia zvonurilor

Din speculaţiile privind schimbarea premierului, PNL crede că "sunt foarte clare două lucruri". Primul ar fi că se recunoaşte de către preşedinte şi de către PDL că "Boc şi Guvernul au eşuat din toate punctele de vedere şi bilanţul lor este catastrofal şi falimentar şi în urma acestei recunoaşteri se caută o altă formulă". Al doilea lucru: "dacă este adevărat că preşedintele caută în aceste zile, prin oraş, un premier independent, este recunoaşterea faptului că PDL nu este capabil, nu are oameni capabili să asume în continuare responsabilitatea guvernării".

"Ceea ce doresc PDL şi preşedintele Băsescu este să se bucure în continuare de beneficiile guvernării, de alimentarea cu banul public, de controlul tuturor funcţiilor public", a adăugat Crin Antonescu.

Ce va face PNL

În ceea ce priveşte un eventual nou premier, Crin a spus că "PNL şi USL au o poziţie foarte clară: e vorba de un partid, preşedinte, guvern, toate incompetente, corupte, care au dovedit din plin că nu pot oferi o guvernare României. Dacă vom avea de-a face cu o demisie a premierului acest lucru este un fapt de salutat şi USL sunt gata să discute şi să asume guvernarea acestei ţări. Personal am îndoieli că Băsescu se va debarasa de Emil Boc".

"Nu există niciun fel de dubiu, PNL şi cred că şi USL nu va participa la nicio formulă de guvernare care să cuprindă PDL. Mai mult, PNL nu va vota niciun premier independent propus de Băsescu", a încheiat Crin Antonescu.

Declaraţiile şefului statului au fost comentate în direct de jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Eugen Chelemen. Moderatorul ediţiei speciale, Carmen Constantin, a luat reacţii legate de schimbarea premierului de la liderii Opoţiziei şi de la cei ai partidelor care formează actuala majoritate parmanetară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite