Verdict final: "Felix" a turnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis irevocabil, joi, că liderul conservatorilor Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea, cu numele conspirativ "Felix".

ICCJ a confirmat joi decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Vezi aici reacţia lui Dan Voiculescu: "Acest dosar se va tranşa la CEDO, demersurile juridice sunt pregătite"

Pe 5 februarie 2010, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a constatat că Dan Voiculescu a avut calitatea de colaborator al fostei Securităţi, iar acesta a contestat decizia la instanţa supremă.

Citiţi şi: Voiculescu către Şereş în dosarul privatizărilor strategice: "Scrie de tine că eşti trădător şi spion? O să vorbesc cu Tucă" - Stenograme

Felix: "Eram obligat să câştig şi eu o pâine"

CNSAS: Felix îşi turna şeful cu făcături!

Curtea de Apel Bucureşti a notat, în motivarea deciziei din 5 februarie 2010, că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate cu numele conspirativ Felix în scopul rezolvării unor sarcini de contraspionaj, însă era privit cu suspiciune de comunişti, pentru că avea un trai peste nivelul obişnuit, având o casă cu încălzire şi piscină.

Ponta despre Voiculescu: „Eu nu-i reproşez nici lui Traian Băsescu faptul că a fost angajat al Securităţii"

Instanţa a constatat că, în perioadă 1973-1975, Voiculescu a fost verificat pentru a fi recrutat, inclusiv în scopuri de contraspionaj şi de stabilire a corectitudinii activităţii unor reprezentaţi ai unor firme ce făceau afaceri cu statul român. Astfel, sub numele conspirativ "Felix" a semnat o serie de note referitoare la cetăţeni străini cu care intra în contact, la rudele sale care au fugit din ţară şi la un coleg de serviciu.

În 1975, s-a propus încetarea colaborării cu Dan Voiculescu pentru că acesta intrase în Partidul Comunist Român (PCR) şi nu exista un obiectiv pe lângă care să fie folosit.

Din cauza caracterului nonconformist, în iunie 1979 s-a început urmărirea sa informativă pentru relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, acest dosar denumit "Dorin" fiind finalizat peste un an, după ce Voiculescu a avut o discuţie cu ofiţerul de Securitate.

Judecătorul Curţii de Apel Bucureşti a apreciat că informaţiile furnizate de Voiculescu fostei Securităţi denunţau activităţi şi atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, constând în defăimarea politicii regimului, precum şi dorinţa unor persoane de a fugi din ţară sau de a se revolta şi excedau informaţiilor legate de serviciu.

CNSAS a decis, în august 2006, că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, numele conspirativ fiind "Felix"

Dan Voiculescu a fost, în perioada 1970-1982, şeful Departamentului Comerţ Exterior - Vitrocim, iar între anii 1982-1992 general manager al Biroului Bucureşti şi coordonator al proiectelor Internationale - Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus.

Mai citeşte şi:

Voiculescu a mai turnat o verişoară

Acasă la verişoara turnată de Felix

Felix şi-a îngrozit verişoara cu turnătoriile

Sursa "Felix" a intrat în analele Justiţiei. Voiculescu a făcut poliţie politică

Verdict: Dan Voiculescu a fost colaborator al Securităţii

Dan Voiculescu a încercat să distrugă cariera unui coleg printr-o notă informativă catre Securitate

Dan Voiculescu: „Sunt capitalistul roşu“

Comentariu Ovidiu Nahoi: Au fost sau n-au fost securiști?

Comentariu Grigore Cartianu: Conspirarea Securităţii

Le Monde: ''Foştii securişti din România sunt astăzi în parlament, în presă, în administraţie''

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite