Voiculescu a mai turnat o verişoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mikaela Kallberg dezvăluie cum în urma turnătoriei vărului său, Dan Voiculescu, părinţii ei au fost bătuţi şi interogaţi timp de o săptămână. În 1975, Dan Voiculescu a anunţat Securitatea când a descoperit în casa mătuşii sale o bancnotă de 100 de coroane suedeze, uitată de verişoara sa Mikaela Kallberg.

Citiţi şi
Felix îi răspunde verişoarei Paraschiva

VIDEO EXCLUSIV Paraschiva Silaghi deconspiră turnătoriile lui Felix: "Din cauza lui am avut probleme!"
Verişoara lui Voiculescu: "Am crezut că este o rudă corectă"
Aventurile lui Felix, cariera unui informator
Felix: "Eram obligat să câştig şi eu o pâine"

VIDEO EXCLUSIV: VERIŞOARA TURNATĂ DE VOICULESCU CITEŞTE NOTA INFORMATIVĂ ÎNTOCMITĂ DE FELIX
Acasa la verisoara turnata de Felix
Turnatoria lui Felix, „un act de lasitate“
Felix  si-a îngrozit verisoara cu turnatoriile

CNSAS: Felix îsi turna seful cu facaturi!

Dan Voiculescu a avut o copilărie lipsită

Prima rudă a parlamentarului Partidului Conservator care a spart tăcerea  în privinţa trecutului de securist al lui Voiculescu a fost Paraschiva Silaghi. Verişoară a actualului magnat, Paraschiva Silaghi a povestit cum cu uimire a descoperit că vărul ei primar era şi turnătorul familiei la Securitate. La câteva săptămâni de la dezvăluirile făcute de Silaghi în ziarul „Adevărul”, o altă rudă a lui Dan Voiculescu îl acuză pe acesta de trădare.

Rude pe hârtia de turnătorie

Mikaela Kallberg, de 55 de ani, este sora Paraschivei Silaghi şi verişoară a senatorului Dan Voiculescu. Mai mică decât aceştia cu zece ani, în copilărie Mikaela nu avea relaţii apropiate cu actualul senator. „Mergeam la ceaiuri şi pe ea nu o luam. Era supărată pe noi“, povesteşte Paraschiva Silaghi, sora Mikaelei.

Fostă Nanu, Mikaela a devenit Kallberg prin căsătorie. L-a cunoscut pe cetăţeanul suedez la mare, în România. A părăsit ţara în 1975 cu aprobarea Consiliului de Stat şi s-a stabilit în Suedia. Acum este directoarea unei şcoli din oraşul Helsingborg, Suedia.

Mikaela cere să se facă dreptate

Recent, Mikaela Kallberg a intrat în posesia actelor de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). A avut aceeaşi surpriză neplăcută ca şi sora sa, Paraschiva Silaghi. În documentele primite, Mikaela Kallberg a remarcat nota informativă datată şi semnată personal de Dan Voiculescu în care apar numele său şi ale părinţilor, Petre şi Maria Nanu.

„Luând cunoştinţă de permanenta defăimare a familiei noastre, precum şi de ameninţările directe ale domnului Voiculescu, sunt hotărâtă ferm să intervin alături de CNSAS pentru clarificarea definitivă a acestui caz“, arată Mikaela Kallberg într-o cerere adresată magistraţilor români. Ruda lui Dan Voiculescu doreşte să intervină în procesul în care senatorul contestă decizia de colaborator al Securităţii, decizie stabilită de CNSAS.

O bancnotă pierdută

Povestea Mikaelei Kallberg începe în 1975, când se pregătea se părăsească România. „Soţul meu a plecat înaintea mea cu câtva timp şi a lăsat la mine acasă 100 de coroane suedeze“, susţine Mikaela Kallberg într-o declaraţie notarială dată la 10 iunie 2009 şi parafată la Haga.

image

Dan Voiculescu în tinereţe Foto: www.danvoiculescu.net

Verişoara lui Dan Voiculescu povesteşte că bancnota lăsată în casa părintească de soţul său era ruptă, motiv pentru care a şi uitat de ea. După plecarea din România, „domnul Voiculescu a început o serie de vizite insistente“ în casa părinţilor Mikaelei Kallberg.

„Căuta să-l implice pe tatăl nostru într-o declaraţie, la un pahar de bere“, spune Mikaela Kallberg, care susţine că actualul parlamentar insista să afle despre plecarea Paraschivei Silaghi şi a soţului acesteia în Germania.

În cursul unei astfel de discuţii, tatăl Mikaelei Kallberg şi al Paraschivei Silaghi i-a spus cum a făcut curat într-una din camere şi a găsit bancnota ruptă de 100 de coroane suedeze.

Părinţii au fost bătuţi şi interogaţi

La două zile de la discuţia în care se menţiona existenţa bancnotei, „s-au prezentat la părinţii noştri două persoane civile însoţite de domnul Voiculescu Dan, personal, şi au cerut direct: «scoateţi imediat valuta pe care o deţineţi în casă!» Au predat imediat bancnota ruptă de 100 de coroane suedeze şi au fost pe loc arestaţi. S-a întâmplat spre sfârşitul anului 1975“.

Mikaela Kallberg povesteşte ce au păţit părinţii ei după turnătoria lui Dan Voiculescu: „Mama a fost eliberată după trei zile, după ce a făcut un atac de cord. Tata a suportat bătăi şi interogări timp de o săptămână. Am primit un telefon de la mama, care plângea şi ţipa rugându-mă să-i scot din ţară, că nu mai pot trăi în România după cele întâmplate“. Verişoara lui Dan Voiculescu îşi aduce aminte că mama sa, după ce a fost eliberată, spunea că „pe Dan nu mai vrea să-l vadă şi îl făcea mereu securist şi turnător“.

Paraschiva Silaghi a declarat că nu a ştiut de drama părinţilor ei până în 31 decembrie 2008. „Bănuiam ceva, dar Mikaela a ţinut teribil de mult la secretul acesta“, spune doamna Paraschiva Silaghi.

Paraschiva Silaghi, prima rudă turnată de Felix

Paraschiva Silaghi a fost prima persoană din familia lui Dan Voiculescu care l-a acuzat pe senatorul PC de trădare şi turnătorii la Securitate. „A fost un şoc imens. A făcut-o premeditat. Nu înţeleg că loialitatea faţă de ţară înseamnă să-ţi pârăşti rudele“, a povestit, pentru „Adevărul“, Paraschiva Silaghi.

image

Verişoara din Germania, Paraschiva Silaghi Foto: Iulius Cezar

Ea spune că plecarea sa din ţară a coincis, se pare, cu începutul colaborării tânărului Dan Voiculescu cu Securitatea. „Am aflat recent că îi vizita foarte des pe părinţii şi pe sora mea. Era imediat după plecarea noastră. Era foarte interesat de modul în care am părăsit România. Întreba tot timpul cum am plecat“, îşi aminteşte doamna Vica.

Ulterior am aflat că, după vizită, a dat o informare la Securitate în care spunea că a aflat cine a fost persoana care mi-ar fi facilitat plecarea. Este o hârtie pe care eu am văzut-o, în care el spune că a făcut un drum în Germania cu cineva de la Securitate şi că a depistat persoana care ne-a dat nouă voie să plecăm“, povesteşte Paraschiva Silaghi.

Deşi relaţiile dintre cele două familii încetaseră, Paraschiva Silaghi spune că problemele au continuat să apară. „Au venit în familie lucruri furtunoase pentru care am siguranţa, sută la sută, că au fost făcute de dânsul. Părinţii mei au fost terorizaţi de el“, îşi aminteşte verişoara lui Voiculescu.

Andon: „De ce se află în treabă cele două?“

CNSAS şi-a retras excepţia de incompatibilitate ca apărător al lui Dan Voiculescu a avocatului-parlamentar Sergiu Andon. Referitor la povestea Mikaelei Kallberg, Andon a declarat: „Noua intervenţie dovedeşte odată în plus cât de subţire în conţinut este dosarul CNSAS.

Ceea ce izbeşte în cererea de intervenţie este faptul că zicerile verişoarei din Suedia nu au niciun corespondent în dosarele de securitate oferite de CNSAS. Se pune întrebarea de ce se află în treabă aceste personaje. Până acum au fost de partea lui Voiculescu, acum, brusc, îi descoperă păcate de care nu s-a vorbit”, a declarat avocatul Sergiu Andon.

image

Mama a fost eliberată după trei zile, în urma unui atac de cord. Tata a suportat bătăi şi interogări timp de o săptămână. Am primit un telefon de la mama în care plângea şi ţipa rugându-mă să-i scot din ţară.

image
image


Mikaela Kallberg, verişoara lui Dan Voiculescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite