Ponta despre Voiculescu: „Eu nu-i reproşez nici lui Traian Băsescu faptul că a fost angajat al Securităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD Victor Ponta susţine că verdictul în cazul Dan Voiculescu nu are nicio relevanţă pentru ceea ce se întâmplă azi în România, sugerând că nu-i reproşează partenerului de alianţă colaborarea cu Securitatea, tot aşa cum nu în reproşează nici lui Traian Băsescu relaţia cu Securitatea pe care a avut-o înainte de 1989.

Preşedintele PSD a mai spus că nu-l interesează ce faceau oamenii înainte de Revoluţie, atunci când el avea doar 17 ani, mult mai important fiind acţiunile acestora din prezent. "Eu nu îi reproşez nici lui Traian Băsescu faptul că a fost angajat al Securităţii înainte de 1989, ci ceea ce face acum, în 2011. Cazul Voiculescu este un subiect care, pentru ce se întâmplă în România în 2011, nu are relevanţă", a declarat preşedintele PSD, citat de Mediafax.

PNL: Alianţa cu PC nu ţine de o singură persoană

Liberalii sunt într-o situaţie ceva mai delicată în condiţiile în care, în 2006, partidul a adoptat o rezoluţie prin care se stabilea excluderea din partid a foştilor colaboratori ai Securităţii, cu excepţia celor care au fost deţinuţi în închisorile comuniste şi au fost suspuşi unor presiuni. Principala victimă a deciziei PNL a fost Mona Muscă, liderul liberal retrăgându-se definitiv din viaţa publică, după veridictul CNSAS şi după excluderea din partid, în pofida popularităţii de care se bucura.

Azi, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu aminteşte de decizia partidului de la acea dată, dar susţine că situaţia lui Voiculescu este de competenţa partenerilor de la PC, sentinţa justiţiei nefiind în măsură să afecteze alianţa PNL-PC şi nici să le creeze liberalilor probleme legate de consecvenţa lor în privinţa colaboratorilor.

"În ceea ce priveşte alianţa noastră cu PC, PC nu înseamnă doar Dan Voiculescu, ci este un partid cu structuri locale cu mulţi oameni şi noi nu cred că am putea să punem în discuţie această alianţă pentru o persoană", a spus Fenechiu.

"Pentru cei care aruncă cu piatra azi, vreau să le amintesc că PNL este singurul partid care a făcut curat în interiorul său în ceea ce priveşte toţi membrii care au fost declaraţi ca fiind foşti colaboratori ai Securităţii ca poliţie politică şi asta cu dureri interioare mari şi cu sacrificarea unor lideri cu o mare notorietate şi încerdere. Celelalte partide doar declarativ au făcut acest lucru, nu am văzut nicio acţiune în acest sens", a mai declarat Fenechiu.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis irevocabil că liderul conservatorilor Dan Voiculescu este fost colaborator al fostei Securităţi, cu numele conspirativ "Felix".

Decizia instanţei nu are consecinţe asupra mandatului de senator al lui Dan Voiculescu. Legea electorală prevede doar că cei care candidează pentru Parlament, preşedinţie, primărie sau consilii locale şi judeţene sunt obligaţi să dea o declaraţie pe proprie răspundere dacă au colaborat sau nu cu Securitatea. De altfel, nici la nivelul percepţiei publice, dosarul lui Dan Voiculescu nu a avut prea mare impact, el fiind ales senator într-un colegiu din sectorul 4, în 2008.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite