Dan Voiculescu a încercat să distrugă cariera unui coleg printr-o notă informativă catre Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu  a venit, ieri,  la procesul său de la Curtea de Apel Bucureşti
Dan Voiculescu a venit, ieri, la procesul său de la Curtea de Apel Bucureşti

Sub numele conspirativ „Felix", Dan Voiculescu a dat note informative la Securitate nu numai despre rudele sale, cum este cazul soţilorSilaghi, dar şi împotriva colegilor de la Întreprinderea Vitrocim.

Citiţi şi:

Ion Ţiriac, agentul Titi Ionescu

Una dintre notele informative, găsită recent într-un alt dosar şi prezentată ieri în instanţă, anulează argumentul lui Voiculescu, acela că a acceptat să informeze în scris conducerea societăţii pentru a mânca şi el o pâine.

În Nota Informativă din 6 aprilie 1981, dată maiorului de Securitate Nicola Marin, „Felix" şi-a desfiinţat, pur şi simplu, un coleg de serviciu, pentru că „nu corespundea politic", era „cosmopolit" şi „fuma ţigări străine şi bea
băuturi străine".

„Slab pregătit profesional, fără garanţii politice"

„Din punct de vedere al profilului politic... (cuvânt şters) nefiind membru al PCR nu prezintă garanţiile politice necesare. (...) Spre exemplificare,  în preajma începerii lucrărilor Congresului al XII-lea al PCR la întrebarea unui cetăţean străin a răspuns „cred că este vorba de Congresul XI sau XII nu ştiu exact". Din punct de vedere al profilului moral în întreprindere se cunoaşte că...(cuvânt şters) a reuşit să-l convingă să se căsătorească fiind însărcinată în luna IV-V. Am asistat personal la discuţii purtate la sediul protocolului între... (cuvânt şters) prin care aceasta din urmă îi reproşa „mai lasă berea şi vino şi pe acasă" sau „m-am săturat de treburile astea". (...)

În toată acestă perioadă, respectiv 1977-1979, nu au existat preocupări pentru urmărirea predării notelor de audienţă, evidenţa străinilor în condiţiile în care însăşi activitatea departamentului protocol nu era controlată. Menţionăm în continuare o serie de aspecte reale care atestă slaba pregătire profesională a lui... (cuvânt şters) pentru acest loc de muncă, precum şi încălcări evidente ale legislaţiei.
De regulă cadourile primite şi în special ţigările şi băuturile nu sunt înregistrate conform legii creându-se posibilitatea substituirii lor.
... (cuvânt şters) primeşte frecvent vizite din partea unor „prieteni" şi „rude" .

Din relatările lui... (cuvânt şters) într-o după-amiază spre seară, fiind ofiţer de serviciu şi verificând sediul întreprinderii a surprins în spaţiile compartimentului protocol pe un cetăţean, într-una dintre încăperile destinate tratativelor auzindu-se glasuri de bărbaţi şi femei.
... (cuvânt şters) are un comportament cosmopolit, context în care de multe ori se prezintă la serviciu îmbrăcat necorespunzător pentru activitatea de protocol.

...  (cuvânt şters) este recalcitrant, vociferând adesea şi brutalizând cu vorba şi chiar cu fapta unii parteneri externi (spre exemplificare a apucat de haină şi a împins afară pe uşă un partener extern al VITROCIM).

... (cuvânt şters) fumează în exclusivitate ţigări străine şi adesea bea la sediul protocolului băuturi străine.

Spre sfârşitul lunii martie a.c. ... (cuvânt şters) a primit şi predat 2 cartuşe de ţigări şi 2 sticle whisky. În urmă cu câteva zile ... (cuvânt şters) era contrariat de faptul că organe de control l-au chemat să-l întrebe despre aceste cadouri, presupunerea sa fiind că ... (cuvânt lipsă) nu le-a înregistrat, însuşindu-le.

... (cuvânt lipsă) are o concepţine nesănătoasă în ceea ce priveşte respectarea legii în vigoare fiind nemulţumit de faptul că în ultimul timp se vede obligat de organe să respecte legea. Din discuţiile cu subsemnatul a adus injurii şi şi-a manifestat dezacordul cu solicitările din ce în ce mai frecvente ale ofiţerului care răspunde de VITROCIM, precizând „ce dracu o mai vrea şi ăsta că tare mă mai încurcă". (...)

Fiind „deranjat" de faptul că ofiţerul îl obliga să respecte legea ... (cuvânt şters) a încercat în faţa subsemnatului să-l defăimeze, afirmând că „o să-l termin eu pe ăsta, dar deocamdată trebuie să-i fac hatâru'". Am încercat să-i explic că nu e vorba de nici un hatâr ci de respectarea legii, în aceste condiţii ... (cuvânt şters) refuzând să mai discute".

Voiculescu se face că nu ştie

Ieri, Dan Voiculescu s-a prezentat la Curtea de Apel Bucureşti, alături de Paraschiva şi Victor Silaghi, rudele pe care le-a turnat la Securitate. Însoţit de doi apărători aleşi şi flancat de un bodyguard, Dan Voiculescu s-a ferit să dea ochii cu verişoara sa. Fostul senator s-a aşezat cuminte în banca a doua a sălii de judecată.

Cu un aer indiferent faţă de rudele sale, omul de afaceri a mustăcit mai mereu. A devenit brusc îngrijorat când a constatat că nu are buletinul la el. "Trebuie să-l identificăm", a decretat judecătorul. "Îl credem că e el", au râs soţii Silaghi.

Întrebat de instanţă cum e cu notele informative, Dan Voiculescu nu a negat că le-a dat. A subliniat însă că informările nu erau adresate fostei Securităţi, ci erau cerute de conducerea administrativă de la Vitrocim. Fostul senator a făcut apoi puţină polisemantică, explicând sensurile cuvântului "cadru" pentru ca, în final, să declare că nu îşi mai aminteşte prea multe despre informaţiile cuprinse în notele informative semnate cu pseudonimul Felix.

Scrisoarea otrăvită

Scăpat de întrebările incomode ale verişoarei Paraschiva, Dan Voiculescu a încercat o lovitură sub centură. În faţa instanţei, a prezentat o hârtie, scrisă de mână, despre care a susţinut că este semnată chiar de verişoara lui.

Potrivit actului cu pricina, Paraschiva Silaghi i-ar fi cerut lui Dan Voiculescu suma de 48.000 de euro ca să nu-şi schimbe declaraţiile date în favoarea omului de afaceri la CNSAS. Banii ar fi urmat să fie trimişi la o bancă din Austria sub forma unei plăţi pentru o lucrare dentară. "E o minciună! Asta nu este scrisul meu", a reacţionat imediat Paraschiva Silaghi.

De altfel, femeia a şi acceptat cererea judecătorului de a da o probă de scris prin care să demonstreze că semnătura de pe biletul prezentat de Dan Voiculescu este falsă.

Verdict amânat

Sentinţa în procesul în care Dan Voiculescu contestă verdictul de poliţie politică dat de CNSAS se va da săptămâna viitoare. În faţa judecătorilor, reprezentantul Consiliului a susţinut că nu există niciun dubiu cu privire la colaborarea lui Dan Voiculescu cu fosta Securitate.

„Reclamantul a recunoscut în faţa CNSAS că el este Felix. Am produs suficiente dovezi, chiar mai multe decât ne obliga legea, prin care demonstrăm legătura lui Dan Voiculescu cu fosta Securitate. A fost o relaţie veche şi îndelungată, nicidecum una sporadică", a declarat în instanţă Mihai Ionescu, reprezentantul instituţiei.

De partea cealaltă, avocaţii lui Dan Voiculescu mizează pe faptul că legea în baza căreia clientul lor a fost declarat colaborator al Securităţii a fost declarată neconstituţională.

Dan Voiculescu a primit, în august 2006, din partea CNSAS, verdictul de colaborator cu fosta Securitate, în sensul de poliţie politică. Imediat, fostul lider conservator a mutat lupta în instanţă. Procesul a intrat în scurt timp în impas: legea în baza căreia CNSAS dăduse verdictul a fost declarată neconstituţională.

"Legătura lui Dan Voiculescu cu fosta Securitate a fost o relaţie veche şi îndelungată. "
Mihai Ionescu
reprezentant al CNSAS


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite