CNSAS: Felix îşi turna şeful cu făcături!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Notele către Securitate ale lui Dan Voiculescu nu conţineau date reale Tribunalul Bucureşti a desecretizat documentele CNSAS din dosarul în care preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu,

Notele către Securitate ale lui Dan Voiculescu nu conţineau date reale

Tribunalul Bucureşti a desecretizat documentele CNSAS din dosarul în care preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, este acuzat că a făcut poliţie politică.

Declaraţii semnate cu numele conspirativ "Felix", note-sinteză realizate de ofiţeri de Securitate şi o completare de probatoriu făcută de CNSAS sunt documentele care au fost desecretizate de instanţă.

În aceste condiţii, completul de judecată va rămâne acelaşi chiar în lipsa certificatelor ORNISS (pentru acces la documente cu caracter secret - n.r.). Procesul prin care CNSAS solicită Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al Securităţii a lui Dan Voiculescu va fi reluat săptămâna viitoare.

"Se pretează la a primi mici cadouri"

"Este caracterizat ca un element încrezut, plin de sine şi cu tupeu în relaţiile cu subalternii şi umil şi servil cu cei de la care urmăreşte realizarea unui interes personal.

La domiciliu este, de asemenea, caracterizat ca o persoană uşuratică, aventurieră, care în perioada studenţiei se afla în compania unor cetăţeni străini de la care şi-a procurat un autoturism Mercedes", se arată într-o notă-sinteză din 13 iunie 1977, privindu-l pe Dan Voiculescu, economist principal la ICE Vitrocim.

Nota realizată de angajaţi din cadrul Departamentului Securităţii Statului concluziona că Dan Voiculescu "nu prezintă garanţii moral-politice pentru a se deplasa în străinătate pe linie de serviciu".

În motivele enumerate de ofiţerul de Securitate se subliniază că: "Se pretează la a primi mici cadouri şi atenţii pe care nu le declară la biroul protocol (ţigări, cafea, băuturi)" şi "a fost semnalat că nu respectă Legea nr. 23/1971 privind apărarea secretului de stat".

"Deşi nu este angajat decât cel în cauză în câmpul muncii, familia sa (soţia şi doi copii) are un nivel ridicat de trai. Astfel, şi-a dotat imobilul în care locuieşte cu încălzire centrală şi cu piscină, permiţându-şi, în acelaşi timp, cheltuieli exagerate la restaurante, atât cu familia, cât şi cu colege din întreprindere", se mai arată în raportul ofiţerului de Securitate, despre Dan Voiculescu.

Fapte neconfirmate

Din completarea de probatoriu, semnată de Germina Nagâţ, şefa Direcţiei de investigaţii şi cercetare din CNSAS, rezultă că în urma unei note semnate de economistul Dan Voiculescu, cu pseudonimul "Felix", a fost deschis un dosar de urmărire pe numele directorului adjunct ICE Vitrocim, Gheorghe Rugescu.

"Totuşi, la finalizarea acţiunii de urmărire care a durat doi ani şi s-a desfăşurat cu toate mijloacele operative (control de corespondenţă, percheziţii secrete etc.), suspiciunile nu se confirmă, iar dosarul se închide cu menţiunea <> ", se mai menţionează în documentul CNSAS. În cazul lui Rugescu, Securitatea a avizat negativ deplasarea acestuia în străinătate, deoarece avea probleme cardiace.

"Nu ştiam că s-au desecretizat"

Senatorul Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, ne-a declarat că nu se poate pronunţa asupra noilor probe care au fost făcute publice în acest dosar. În principiu, noi suntem pentru transparenţă, dar nu este normal să aflăm din presă că s-au desecretizat noi probe. Nu ştiam de existenţa acestui plic", a precizat Sergiu Andon.

Potrivit unor surse judicare, actele au fost ţinute într-un plic la Curtea de Apel Bucureşti, pentru că erau ştampilate "Strict Secret". Ele au fost declasificate după ce s-a constatat că era vorba de secret de serviciu, şi nu de secret de stat.

Traseul lui "Felix"

1969 - e studiat pentru recrutare de Securitatea Bucureşti.

1970 - a activat ca informator cu numele "Mircea".

1970-1972 - a supravegheat informativ sportivii români şi străini.

1973 - a fost recrutat ca informator al Direcţiei a III-a, pentru supravegherea urmăriţilor "Vera", "Goran" şi a firmei "Comex".

1973 - a dat informaţii din delegaţiile în străinătate cu numele "Felix".

1974 - a intrat în PCR. Se propune abandonarea lui "Felix".

1975 - a fost reactivat ca sursă a Direcţiei a III-a.

1977-1982 - "Felix" semnează mai multe note privind afacerile societăţilor Vitrocim, Crescent şi ICE Dunărea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite