Traian Băsescu despre CCR: o instituţie "penibilă" care pune România într-o situaţie "extrem de dificilă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Consiliul Investitorilor Străini, că România a avut probleme cu FMI şi Banca Mondială din cauza unor „instituţii juridice" care au "interferat politica economică a Guvernului" şi că deciziile luate de acest instituţii pun România "într-o situaţie extrem de dificilă".

UPDATE 17.00 Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, e de acord cu Băsescu: "De foarte puţine ori sunt de acord cu preşedintele Traian Băsescu, dar acum, în mare parte, îi dau dreptate. Încă nu îmi permit să cataloghez activitatea Curţii Constituţionale. S-ar putea să fim nevoiţi la un moment dat să ieşim din rolul nostru de om politic care acceptă, de obicei, ce spune CC şi nu comentează, nu depăşeşte anumite limite. Sunt probleme care, la un moment dat, trebuie discutate".

UPDATE 14.45 Judecătorul CCR, Ion Predescu, îi răspunde lui Traian Băsescu: "Fiecare să îşi vadă de treaba lui"

UPDATE 14.15 Preşedintele PSD, Victor Ponta: "Îi reamintesc domnului Traian Băsescu faptul că majoritatea judecătorilor de la Curtea Constituţională sunt numiţi de el sau de PDL, inclusiv printr-un abuz cunoscut la Camera Deputaţilor, la candidatura lui Valer Dorneanu. Traian Băsescu nu înţelege şi nu va înţelege niciodată că judecătorii Curţii Constituţionale nu trebuie să fie angajaţii lui, ci să vegheze la respectarea Constituţiei. PSD va respecta orice decizie a Curţii şi independenţa ei, şi o vom apăra inclusiv de Traian Băsescu".

Declaraţia lui Traian Băsescu:

" Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea, fără justificare şi temei constituţional sau legal, au interferat politica economică a Guvernului.

Şi aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român, care spune: «Da, facem pensiile după contribuţie, dar la o singură categorie, nu - cea în care sunt şi eu».(şeful statului s-a referit aici la momentul la care CCR a decis că pensiile de serviciu pot fi micşorate, cu excepţia celor ale magistraţilor, n.r.)

Sau «Da, ar fi bună legea educaţiei, dar să afectezi profesorii? Păi şi noi, câţiva, suntem profesori - unul decan, altul lector»". (când CCR a votat recent că asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei e neconstituţională., n.r)".

"Deci faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate, pune România într-o situaţie extrem de dificilă. A fost un lucru explicit exprimat şi la nivel politic şi la nivelul experţilor care numai ce au părăsit România".

REZUMAT De ce şi cum a ajuns Băsescu să atace Curtea Constituţională:

Curtea Constituţională a decis la 3 noiembrie că asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este neconstituţională (citeşte aici). Imediat după decizia CCR, premierul Emil Boc a vrut să îşi dea demisia (citeşte aici). Ministrul Mediului a spus că UDMR este îngrijorată de decizia Curţii (citeşte aici), iar ministrul Educaţiei a zis că decizia CCR "întârzie o lege bună" (aici).

În cele din urmă, un atac dur a venit joia trecută, la 5 noiembrie, chiar din partea şefului statului, Traian Băsescu, care a declarat la emisiunea "Naşul" de la B1TV că decizia Curţii Constituţionale "e mai mult decât discutabilă" (citeşte aici declaraţia preşedintelui).

A urmat declaraţia de azi, prezentată mai sus, a lui Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite