Traian Băsescu: "Decizia Curţii Constituţionale e mai mult decât discutabilă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit joi seara, la emisiunea "Naşul" de la B1TV, despre starea României, dosarul ALRO, activitatea Guvernului, negocierile cu FMI.

Întâlnire între preşedinte, premier şi Marko Bela la Palatul Victoria

Despre Opoziţie:

Daca vor sa salveze Romania, au de facut 3 lucruri: doar ridicand mana in Parlament pe legea pensiilor, salarizarii si bugetului de stat.

Eu le-am dat o sansa se se reconcilieze pe legea pensiilor, am retrimis-o in Parlament. Dar ceea ce a iesit din aceasta buna intentie a mea, spun eu destul de eleganta, a iesit o demagogie din care domnii senatori considera ca trebuie sa ia toata legea la pieptanat si sa o tergiverseze cand stii ca e conditie de transa FMI. Asta e ce pot face acum parlamentarii romani.

Ce solutii vedeti pentru Guvern? Sa intre in opozitie?

Da, este o solutie si sa treaca in opozitie. Dar o schimbare de Guvern inseamna demararea unor noi negocieri care demarare are ca efect exact nevotarea legilor. Daca tu constati ca propriul tau Parlament nu e in interesul romanilor treci in opozitie. Va spun ca pe multi ii deranjeaza ca vorbesc din ce in ce mai mult despre interesul national.

Despre redresarea Romaniei

Am intrat pe o curba de redresare si avem o sansa extraordinara. Dar nu prin actiunea iresponsabila a Parlamentului. Am crezut ca programul PSD, cu cele de 100 de solutii, este unul serios, de unde poti sa iei ceva. Dar nu se poate. Plus ca, dupa cum poarta dialogul public, e clar ca nu prea poti coopera cu PSD.

Ponta are o singura mare problema - a reusit sa faca sa nu se mai intre cu masinile in Kisselef dar nu a reusit sa schimbe nimic din partidul de care a spus ca a fost condus 100% de moguli in timpul lui Geoana. Ca si Crin Antonescu, PSD face strategia Voiculescu-Vantu.

V-as ruga sa luati foarte in serios ce va spun: in momentul de fata Geoana a fost inlocuit cu Crin Antonescu , iar PSD-ul ramane ostatic si loial politicii de a crea dezordine si de a strica ordinea constitutionala prin orice mijloace, cum ar fi blocarea institutiilor.

Despre prestatia Guvernului:

Romania a fost tractata, impotriva vointei mogulilor, peste perioada cea mai grea a crizei. Asa cum a fost acest Guvern, cu greselile lui si ezitarile lui, dar mentinand directia, Guvernul asta cu doar 15 oameni, s-a asezat pe burta si a lasat sa il calce in picioare un popor intreg. A fost un guvern fara popor in spate, fara sustinerea trusturilor mass media, dar acest Guvern a tinut Romania sa nu intre in derapaj. Urmeaza etapa de crestere economica. Trusturile lui Voiculescu si Vintu vor haos in aceasta tara. Dar Guvernul, mort-copt trebuie sa duca mai departe acordul cu FMI si sa duca Romania usor-usor spre iesirea din criza.

Este un complot de demitere a presedintelui?

Asa este, se coace un complot de suspendare a presedintelui. Macar Voiculescu a spus deschis, a fost mai cinstit.

Ce urmeaza pentru Romania?

In ultimii 15 ani, Romania nu a avut un risc mai mare decat acum. Din punct de vedere al riscului pentru evolutia tarii. Noi suntem la capatul unui program, pe care trebuie sa il ducem la indeplinire. Acum fie ne putem duce catre cresterea economica si bunastare, sau putem sa luam o curba in jos. Este atata de important ce facem in aceste 45 de zile din punct de vedere politic.....as face un apel public: daca ratam transele de la UE si FMI Romania rateaza finalizarea programului si trebuie sa o ia de la capat.

Despre scandalul ALRO Slatina:

In 2006, ALRO reusise sa contracteze 75% din energie, dar ii lipsea 25%. Au incercat la Ministerul Industriilor si li s-au cerut bani. Mai mult, au fost trimisi la EnergyHolding sa cumpere energie, contractata de la Hidroelectrica, bineinteles cu sporurile de rigoare.

Eu i-am primit pe cei de la ALRO in audienta dupa ce au depus mai multe memorii, dupa ce au discutat cu Stolojan, care in cele din urma mi-a facut un referat in care mi-a prezentat situatia. Lor, celor de la ALRO, le lipsea 25% din energie si trebuia sa dea spaga.

Dupa ce am trimis acel memoriu la Ministerul Industriilor, cu o remarca extrem de suparatoare la adresa Guvernului, stiam ca ministerul le cerea spaga, era clar ca trebuie sa fac o distinctie intre interesul Guvernului, sa ia spaga, si interesul national, sa functioneze ALRO.

Domnul Voiculescu era alt "baiat destept" care cumpara de la Rovinari si vindea la Metrorex, de parca metroul nu putea sa cumpere direct. Azi sper ca Sidex, ALRO, ALUM Tulcea, sper ca nu trebuie sa mai apeleze sa cumpere prin intermediari, ci sa se duca sa cumpere singuri, direct.

Fostul director al Hidroelectrica a prelungit contractele cu baietii destepti. Cu toata influenta politica pe care o am am reusit sa il fac sa dispara pe acest domn Oprea. Si a fost inlocuit cu cine? Cu acest domn David, care a fost sustinut de Mircea Geoana. Vantu ii dadea indicatii lui David, va asigur ca nu a fost ideea lui Geoana sa il sustina pe David la Hidroelectrica.

Despre decizia Curtii Constitutionale, care a respins angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei

Decizia Curtii Constitutionale este mai mult decat discutabila, dintr-un motiv evident: Parlamentul a aprobat data si ora asumarii raspunderii. Deci Guvernul nu s-a dus de capul lui, premierul nu s-a dus de capul lui sa anunte asumarea raspunderii, ci a avut o programare facuta de Birourile Permanente ale Parlamentului si trimissa pe cale oficiala.

Deci parlamentul l-a chemat pe premier, dar acum CC intrerupe procedura. Curtea Constitutionala mai are un precedent: va mai aduceti aminte de conflictul intre mine si puterea judecatoreasca, care si-a fixat singura salariile? Atunci nu s-a intrerurupt judecata. Curtea nu poate interveni in procedura parlamentara sau cea judecatoreasca. Curtea Constitutionala are obligatia doar sa stabileasca conflictul. Poate, la momentul initial, acest conflict a existat, dar nu si acum. Curtea trebuie sa spuna cum se continua procedura acum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite