UPDATE Angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis că angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei este neconstituţională, deoarece Guvernul şi-a asumat raspunderea pe o lege care era deja în dezbatere parlamentară.

UPDATE PSD: O lege a Educaţiei nu trebuie făcută pentru orgoliile lui Boc, Băsescu şi Funeriu

Partidul Social Democrat consideră că Legea Educaţiei trebuie să fie realizată pentru sistemul de învăţământ românesc şi nu "pentru orgoliile politice ale lui Emil Boc, Traian Băsescu şi Daniel Funeriu", informează un comunicat al partidului.

UPDATE  Boc vrea să se consulte cu Parlamentul pentru a stabili următorii paşi în cazul legii educaţiei

Premierul Emil Boc vrea să aibă o consultare cu Parlamentul pentru a stabili paşii de urmat în cazul legii educaţiei, a declarat purtătorul de cuvânt, Ioana Muntean, care a ţinut să sublinieze că decizia CCR nu presupune că actul normativ ar fi neconstituţional.

UPDATE Marko Bela: Ieşim din Guvern dacă actuala coaliţie nu mai funcţionează

Vicepremierul Marko Bela a declarat că deşi nu cunoaşte încă motivarea deciziei Curţii Constituţionale şi că această decizie trebuie respectată, consideră că "angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei este constituţională". El consideră că amânarea discutării acestui proiect arată slăbiunea coaliţiei şi că nu acceptă ca membri ai PDL să aplaude decizia Curţii.

UPDATE Geoană: Decizia Curţii Constituţionale e vot de blam pentru Guvern

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat astăzi că decizia Curţii Constituţionale legată de asumarea răspunderii Executivului pe Legea educaţiei este un vot de blam pentru Guvern şi că reprezintă "o întoarcere la normalitatea statului de drept". El a atras atenţia că decizia Curţii Constituţionale "nu trebuie privită în perspectiva relaţiilor dintre putere şi opoziţie", ci "din prisma relaţiei dintre Parlament şi Guvern".

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Suntem într-o situaţie fără precedent, când o decizie a CCR intervine în timpul derulării procedurii de angajare a răspunderii"

UPDATE Decizia CCR lasă moţiunea de cenzură a Opoziţiei fără obiect

Reacţii la decizia CCR prin care asumarea răspunderii Executivului pe Legea educaţiei este declarată neconstituţională:

Călin Popescu Tăriceanu, liderul deputaţilor liberali, a declarat că decizia CC privind neconstituţionalitatea angajării răspunderii pe Legea educaţiei dovedeşte că "opoziţia a avut o abordare corectă şi justă" şi că "marele profesor de drept constituţional care este premierul nu cunoaşte elementele de bază ale Constituţiei şi se angajează pe un drum total greşit".

"Salut decizia Curţii Constituţiinale, care, în faţa sesizării pe care am făcut-o, de neconstituţionalitate a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei naţionale, a declarat neconstituţională angajarea răspunderii. În acest fel, opoziţia dovedeşte că a avut o abordare corectă şi justă din punct de vedere politic, dar şi strict legal, pentru că, Curtea Constituţională este chemată să analizeze nu politic, dar din punct de vedere legal, am avut dreptate", a spus Tăriceanu.

Potrivit deputatului liberal, faptul că legea va fi în continuare supusă dezbaterilor parlamentare va permite îmbunătăţirea proiectului legislativ. "Este o palmă pe obrazul Guvernului, care dovedeşte incompetenţa şi incapacitatea actualilor guvernanţi", a mai spus Tăriceanu, referitor la decizia CC.

Ecaterina Andronescu, senator PSD, a declarat că, urmare a deciziei Curţii Constituţionale, moţiunea de cenzură depusă după asumarea răspunderii Guvernului nu mai are obiect, iar Comisia de învăţământ din Senat continuă dezbaterea în ritm susţinut a Legii educaţiei.

Andronescu a precizat că, prin decizia de miercuri, Curtea Constituţională a dovedit consecvenţă faţă de hotărârile anterioare.

Democrat-liberalul,
Mihail Hărdău, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, a declarat, miercuri, că îl bucură faptul că Legea educaţiei "revine acolo unde trebuie", în Parlament.

"Este o decizie a Curţii Constituţionale, o respectăm. (...) Mă bucur că Legea educaţiei revine acolo unde trebuie, în Parlament", a spus senatorul PDL. Hărdău a afirmat că membrii comisiei de învăţământ - care au continuat miercuri dezbaterile la Legea educaţiei - "s-au bucurat că obiectul muncii lor are subiect şi predicat".

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv. 

Sesizarea referitoare la Legea educaţiei a fost înaintată de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.Geoană afirma că acest juridic de natură constituţională cu Guvernul a fost iniţiat în momentul în care Executivul a decis să retragă din Senat proiectul Legii educaţiei şi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acesteia.

"Guvernul Boc, într-o incarnaţiune anterioară a sa, a făcut un lucru similar în 2009, şi după un an de zile încearcă acelaşi lucru", adăuga el, precizând că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei a mai fost respinsă de CC anul trecut, cu motivaţia că angajarea răspunderii Guvernului nu poate fi folosită decât în cazuri excepţionale.

Curtea Constituţională a declarat Anterior, în 18 noiembrie 2009, neconstituţională Legea educaţiei asumată de Guvern în 15 septembrie 2008.

"Nu este normal ca Guvernul să persiste în aceeaşi greşeală şi dorim să îl îndreptăm, dacă nu îl îndreptăm de tot la moţiunea de cenzură", spunea preşedintele Senatului.

Potrivit lui Geoană, decizia Guvernului de a retrage Legea educaţiei din procesul legislativ din Senat este "un gest arbitrar" care echivalează cu desfiinţarea rolului de legiferare al Parlamentului.

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe Legea educaţiei pe 28 octombrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite