Geoană: Decizia Curţii Constituţionale e vot de blam pentru Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat astăzi că decizia Curţii Constituţionale legată de asumarea răspunderii Executivului pe Legea educaţiei este un vot de blam pentru Guvern şi că reprezintă "o întoarcere la normalitatea statului de drept".

El a atras atenţia că decizia Curţii Constituţionale "nu trebuie privită în perspectiva relaţiilor dintre putere şi opoziţie", ci "din prisma relaţiei dintre Parlament şi Guvern", transmite Mediafax.

Mai citeşte şi:

Angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este neconstituţională

"Curtea Constituţională a reconfirmat dreptul Parlamentului de unică instanţă de legiferare, ca unic reprezentant al voinţei suverane a poporului. Salut această decizie, este una importantă pentru funcţionarea de drept a democraţiei", a adăugat Geoană.

"Acum şi prim-ministrul Emil Boc, şi ministrul Daniel Funeriu, dar mai ales PDL şi UDMR se află într-o situaţie foarte delicată din punct de vedere politic", a declarat Geoană.

El a explicat că Legea educaţiei, aflată în dezbaterea comisiei de învăţământ a Senatului, ar putea fi finalizată "în câteva săptămâni" , dacă adoptarea articolelor continuă în aceeaşi manieră "de cvasiunanimitate" a membrilor comisiei ca şi până acum. Atunci votul final ar putea fi dat de Senat înainte de luna decembrie, când se prevede dezbaterea bugetului de stat.

"Senatul este acum obligat să pună punct perioadei extrem de lungi în care legile educaţiei au fost mai curând un tărâm de confruntări politice şi de experimente, iar adoptarea unei legi care să fie valabilă măcar pentru o generaţie ar constitui un prim gest concret că Pactul pe Educaţie semnat în 2008 nu a fost o simplă bucată de hârtie", a mai spus Mircea Geoană.

Curtea Constituţională a decis că angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei este neconstituţională, deoarece Guvernul şi-a asumat raspunderea pe o lege care era deja în dezbatere parlamentară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite