Decizia CCR lasă moţiunea de cenzură a Opoziţiei fără obiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice a Senatului
Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice a Senatului

Decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei lasă fără obiect moţiune de cenzură depusă de PSD şi PNL cu titlul "Legea Educaţiei Naţionale, o lege anti-educaţie şi anti-românească!", potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă.

Greblă a afirmat că nu există reglementări constituţionale sau juridice exprese pentru cazuri în care o decizie a Curţii Constituţionale invalidează o angajare a răspunderii Guvernului care deja s-a produs.

"Întrucât nu există reglementare expresă, funcţionează reglementările de drept comun. După decizia Curţii Constituţionale, stadiul legislativ al proiectului asumat de Guvern este oprit de drept, angajarea răspunderii considerându-se ca încetând de drept. Nu există reglementare expresă legată de posibilitatea retragerii răspunderii Guvernului odată produsă, aşa că asumarea rămâne fără obiect", a menţionat el.

Senatorul a precizat că, încetând procesul legislativ reglementat prin procedura angajării răspunderii Guvernului, consecinţa este că şi moţiunea de cenzură rămâne fără obiect, nefiind necesare proceduri de retragere a moţiunii de către iniţiatori.

"Încetând cauza care a produs-o, respectiv angajarea răspunderii, atunci şi moţiunea de cenzură rămâne fără obiect", a spus Greblă.

De altfel, şi preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, declara săptămâna trecută că vor continua cu moţiunea doar dacă magistraţii de la CCR nu accepta sesizarea Opoziţiei.

"După ce avem pronunţarea Curţii Constituţionale vom discuta despre moţiune... Dacă Curtea ne dă dreptate, moţiunea nu mai are efect pentru că legea nu mai intră în vigoare. Dacă nu ne dă dreptate, o susţinem în continuare", afirma Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite