Cine şi cum va strânge cureaua?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernanţii au început să lucreze la căile prin care vor fi reduse salariile şi pensiile. Restricţiile drastice anunţate de Preşedinţia României vor fi făcute cel mai probabil pe picior, prin ordonanţe de urgenţă.

Ce puteau face şi n-au făcut până acum

TVA şi cota unică - salvate, bugetarii - sacrificaţi

Bugetarii, pensionarii şi şomerii au fost condamnaţi la foame

Traian Băsescu: pensiile scad cu 15%, fondul de salarii cu 25%, ajutorul de şomaj cu 15%

La un an cu FMI, mai săraci şi plini de datorii

Bugetarii în stare de şoc: „Este nedrept! Nu ne vom mai putea achita datoriile“ (UPDATE)

Scăderea salariului minim pe economie de la 1 iunie va afecta toate veniturile bugetarilor, dacă ea se va aplica aşa cum a anunţat joi seară preşedintele Traian Băsescu. Salariile acestora vor scădea pentru că, potrivit Legii salarizării unitare, acestea se calculează ca multiplu al minimului brut la nivel naţional. Restul reducerii, până la 25% a fondului de salarii pentru bugetari, se va reflecta ori într-o scădere mai accentuată în unele sectoare, ori în disponibilizări de personal.

Surse guvernamentale susţin deocamdată că nu vor fi disponibilizări după data de 1 iunie, ci se va face doar o evaluare a întregului personal bugetar până la sfârşitul anului. De altfel, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat ieri că Executivul preferă să reducă salariile în locul concedierilor. Motivul ar fi că diminuările salariale înseamnă reduceri „curate" ale cheltuielilor cu personalul, pe când disponibilizările presupun plata de salarii compensatorii şi de indemnizaţii de şomaj.

Videanu a ales

Ministrul Economiei, Adrian Videanu, a optat deja şi a anunţat primul pas pe care îl va face în instituţia sa. El a declarat pentru Mediafax că încearcă să diminueze cu 25% fondul de salarii din minister". Dacă nu va fi gata săptămâna viitoare, atunci sigur la următoarea şedinţă de guvern voi propune atât concedieri, cât şi reduceri salariale, pentru a mă încadra în reducerea cu 25% a fondului de salarii".

Cealaltă reducere anunţată, cu 15% a pensiilor, pare să aibă o schiţă un pic mai conturată. Între scăderea punctului de pensie, care i-ar afecta pe toţi pensionarii, dar ar fi mai uşor de aplicat legislativ, şi tăierea numai a pensiilor mari şi foarte mari, de la un anumit prag în sus, care ar fi mai greu de evaluat, diriguitorii sistemului par să se fi îndreptat spre prima.

Scade punctul de pensie

Surse din Ministerul Muncii au declarat pentru „Adevărul" că ieri după-amiază deja se lucra la varianta scăderii punctului de pensie, ceea ce ar însemna reducerea cu 15% a tuturor acestor tipuri de venituri. „Cel mai probabil se va stabili un nivel al pensiei sociale minime, sub care nu vor scădea pensiile", susţin surse guvernamentale.

Pensia minim garantată este acum de 350 de lei. Aceleaşi surse susţin că pensiile speciale de peste un anume plafon, încă nestabilit, vor fi reduse cu mai mult de 15%. Pentru acestea va fi aplicat un impozit mai mare. La aceste detalii lucrau ieri premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

„Cea mai simplă variantă ce ar putea fi aplicată, metodologic vorbind, este reducerea cu 15% a cuantumului fiecărei pensii. Această variantă va crea o inechitate uriaşă. La o pensie de 600 de lei ar însemna distrugerea unui om, el nu-şi va mai putea permite nici măcar să-şi ia de mâncare", ne-a declarat economistul Mircea Coşea.

FMI: Situaţia fiscală a României se va înrăutăţi în 2010

Unde s-au dus banii de la FMI

Concluzia discuţiilor de la Cotroceni:despre creşterea taxelor: "o fatalitate"

Creşterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20%, negociată de FMI şi Guvern

Bogdan Hossu: Reducerea salariilor şi pensiilor înseamnă genocid

Codul Muncii cere 60 de zile

Reprezentanţii Guvernului susţin că singura modalitate pentru aplicarea acestor măsuri până la 1 iunie este adoptarea unor ordonanţe de urgenţă, lucru ce se va întâmpla cel mai probabil în şedinţa de miercuri a Executivului. Cât priveşte legalitatea acestor măsuri, ea stârneşte deja discuţii. „Am un mare semn de întrebare că aceste măsuri vor fi aplicate corect, pentru că totul se va face în mare grabă", conchide Mircea Coşea.

„Legal, Guvernul nu poate aplica de la 1 iunie reducerile salariale şi nu poate face niciun fel de disponibilizări, în acest termen, din cauza procedurilor din Codul Muncii, care durează cel puţin 60 de zile", declară Ingrid Iordache, specialist Inspecţia Muncii şi lider sindical.

Codul Muncii interzice modificarea unilaterală a contractelor individuale de muncă. Dacă este vorba de disponibilizări, perioada rămasă nu le permite guvernanţilor să parcurgă toţi paşii prevăzuţi în Codul Muncii: negocieri cu sindicatele, căutarea unor alte soluţii pentru reducerea cheltuielilor, stabilirea criteriilor de concediere, rezolvarea eventualelor constestaţii şi preavizul de 15 zile.

Ingrid Iordache nu crede însă că Executivul se va împiedica de aceste detalii: „Tind să cred că vor emite o ordonanţă de urgenţă şi norme cu aceste măsuri abuzive. Au mai făcut-o de atâtea ori. După aceasta, salariaţii vor da în judecată statul şi vor câştiga procesele, iar statul va plăti toate aceste abuzuri". (Au mai colaborat Mihaela Dincă, Roxana Preda)

Măsurile nu sunt ale FMI

Pachetul de măsuri anunţate, ce cuprinde reduceri puternice ale salariilor şi pensiilor, a fost elaborat de autorităţile române şi nu a fost propus de FMI, a arătat instituţia financiară într-un comunicat de presă transmis ieri.

Atac de panică după vestea cu pensia

Un bătrân din Botoşani a ajuns la spital după ce a aflat de la ştiri că i se va micşora pensia cu 15%. Bărbatul a făcut un atac de panică şi a fost transportat de soţie la spital. El se află internat în secţia de Cardiologie a Spitalului de Urgenţă, cu diagnosticul angină pectorală.

„Din cauza lor am ajuns aşa. Mă uitam joi seara la ştiri şi, când au dat că se scad pensiile cu 15%, mi s-a făcut rău. M-am enervat şi eu nu am voie să mă enervez. Am avut o cădere nervoasă, mi-a crescut tensiunea. Sunt măsuri prea dure. Trebuia să ia de la calici? Şi aşa trăieşte omul de azi pe mâine", a spus Constantin Pancu, pensionar.Lunar, Constantin Pancu cheltuieşte 300 de lei pe medicamente în condiţiile în care pensia sa este puţin peste 700 de lei. Botoşăneanul spune că nu va reuşi să se descurce cu o pensie mai mică. Carmen Stanciu

Bugetarii: „Este nedrept! Nu putem plăti facturile"

Anunţul făcut joi seară de preşedintele Traian Băsescu a panicat angajaţii plătiţi din bugetul statului, dar şi pe şefii instituţiilor publice. Carmen Costea este de doi ani profesor corepetitor la Colegiul „Băncilă", unde are aproape două norme, şi masterandă la Conservator. Chiar şi aşa, primeşte lunar 1.200 de lei.

Chiria este de aproape 600 de lei. Vestea că salariul îi va fi redus cu 25% a şocat-o. „Nu-mi vine să cred. Părinţii îmi trimit lunar 130 de euro, banii de chirie. Eu plătesc cheltuielile. Nici cu salariul întreg nu m-aş descurca în Iaşi", a spus Carmen Costea.

„Penalizat" după mii de vieţi salvate

Şi salariul lui Lucian Stoica (43 de ani), medic specialist în chirurgie cardio-vasculară la Spitalul „Parhon" din Iaşi, va fi cu 25% mai mic. „Nu au venit cu soluţii pe termen lung pentru redresarea bugetului, ci au decis pur şi simplu să taie din numărul de ore, din salariu. 25% înseamnă foarte mult", a spus doctorul Stoica. Pensionarii sunt şi ei revoltaţi.

„Eu am lucrat pe tramvai 40 de ani, am fost vatmaniţă. Am o pensie mică şi din aia vor să-mi taie!? O să fiu nevoită să renunţ la mâncare! Nici măcar groapă la cimitir nu o să am cu ce să-mi cumpăr!", a spus Maria Huidiu, o pensionară în vârstă de 60 de ani din Bucureşti.

Primarii vor tăia în carne vie

Reducerea cheltuielilor cu 25 de procente pentru salariile bugetarilor i-a pus pe jar şi pe primarii din Maramureş. „Clar va trebui să tai în carne vie, în sensul că voi face şi concedieri şi voi scădea salariile cu un procent mai mic de 25 %", a declarat Remus Şteţco, primarul oraşului Borşa. „Nu-mi permit să mai scad leafa unui angajat care are studii superioare şi care primeşte lunar 700 de lei. Prefer să concediez o parte dintre cei 60 de angajaţi şi să scad din salarii un procent mai mic", a adăugat acesta.

„Acum nu se pot face concedieri pentru că suntem în timpul anului şcolar. Nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva", a spus George Cazacu, director la Colegiul „Sf. Sava". Nici David Csaba, directorul Administraţiei Naţionale „Apele Române", nu ştie care ar fi variantă cea mai puţin rea.

„Aş prefera mai degrabă o combinaţie între reducerea salariilor şi restructurare. Salariile n-ar trebui să se reducă unitar pentru că oamenii sunt diferiţi, au competenţe diferite. Pe de altă parte, dacă se apelează la reducerea de personal, oamenii care ar urma să rămână ar avea sarcini suplimentare de îndeplinit", a spus Csaba. (Au contribuit Alexandra Butnaru, George Cojocaru, Anca Miklos)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite