Majorarea TVA ar putea fi amânată / Creşterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20%, negociată de FMI şi Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia FMI şi guvernanţii României au convenvenit în cadrul negocierilor purtate la Ministerul de Finanţe să nu majoreze TVA-ul, deoarece ar există şi în prezent dificutăţi de colectare, la valoarea de 19% a TVA. Pe de altă parte, valoarea cotei unice de impozitare va creşte, cel mai probabil, la 20%.

UPDATE FMI şi-ar putea amâna plecarea din România cu trei zile, până luni, pentru a continua negocierile cu autorităţile române şi în week-end. Premierul Emil Boc are programată joi, de la ora 14.30, o nouă întâlnire cu reprezentanţii FMI. De la ora 17.00, membrii minisunii FMI se vor întâlnii cu Traian Băsescu.

UPDATE Cota unică şi TVA ar putea rămâne nemodificate dacă Guvernul taie drastic cheltuielile şi personalul

Deficitul bugetar ar putea fi ţinut sub 7% din PIB fără majorarea taxelor, prin reduceri drastice de cheltuieli şi personal, prognoza de bază a discuţiilor FMI-Guvern plecând de la o creştere economică zero în acest an şi un deficit de peste 9% din PIB.

 "Discuţiile au la bază un scenariu optimist de creştere economică zero şi un deficit de peste 9% din PIB dacă nu sunt adoptate măsuri suplimentare faţă de cele convenite în februarie. Deficitul poate fi ajustat sub 7% din PIB fără o creştere de taxe dacă sunt luate măsuri drastice de scădere a cheltuielilor bugetare şi a personalului din sectorul public", au declarat pentru Mediafax surse participante la negocieri.

UPDATE Concluzia discuţiilor de la Cotroceni: "Este greu de evitat creşterea taxelor. Deja se discută ca despre o fatalitate". Află ce s-a discutat la Cotroceni prinvind posibila majorare atât a TVA-ului, cât şi a taxei unice.

UPDATE: FMI va accepta un deficit mai mare pentru România, potrivit unor surse citate de Reuters

Cu toate că România a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) reducerea deficitului bugetar de la 7,2% în 2009, la 5% din PIB în 2010, reprezentanţii Fondului ar putea accepta un deficit mai mare în acest an, potrivit un or surse citate de Reuters.

"Cu siguranţă vom vedea o revizuire a ţinei de deficit bugetar. Condiţiile externe s-au înrăutăţit şi, în consecinţă, şi anumiţi indicatori macroeconomici", a declarat sursa, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. În acest moment se negociază şi o majorare a taxelor.

UPDATE Premierul Emil Boc şi-a convocat miniştrii la o nouă şedinţă la Palatul Victoria.

La şedinţa guvernamentală au fost invitaţi şi reprezentanţii FMI.Până în prezent niciuna dintre speculaţiile vehiculate în piaţă nu a fost confirmată oficial de membrii Executivului. Întâlnirea este necesară pentru a lămuri situaţia taxelor şi impozitelor

UPDATE Majorarea TVA ar putea fi amânată. BNR recomandă ca valoarea actuală să rămână neschimbată cel puţin până după următoarea evaluare a Fondului Monetar Internaţional.

Argumentul reprezentanţilor BNR este acela că oricum colectarea este deficitară şi că o astfel de măsură ar împiedica relansarea economiei şi ar creşte preţurile, în timp ce FMI nu crede în beneficiile unei impozitări progresive pe salarii, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax. Instituţia recomandă ca discuţiile pe tema majorării TVA să fie reluate abia după următoarea evaluare a FMI.

Pe de altă parte, aceleaşi surse spun că, fără măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, deficitul va depăşi chiar şi nivelul maxim acceptat de FMI, de 6,9% din PIB, întrucât concedierile din sectorul bugetar şi reducerile de cheltuieli nu vor putea acoperi influenţa negativă a ajustării în scădere a PIB.

Potrivit unor surse  apropiate negocierilor FMI-Guvern, citate de HotNews.ro, acum se poartă discuţii în privinţa valorii cu care va fi majorată cota unică de impozitare. Guvernul Boc propune o creştere de la 16% la 19%, în timp ce FMI propune 21%.

"Probabil ca se va ajunge la o solutie de compromis, de 20%", au declarat sursele citate.

FMI: Situaţia fiscală a României se va înrăutăţi în 2010

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite