Bucureştiul, blocat de greve şi de pelerinaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii au anunţat participarea a 80.000 de membri la protestul de astăzi
Sindicaliştii au anunţat participarea a 80.000 de membri la protestul de astăzi

În jur de 80.000 de sindicalişti din toată ţara vor protesta astăzi în faţa Guvernului şi vor mărşălui apoi spre Palatul Parlamentului, în vreme ce în zona Patriarhiei sunt aşteptaţi peste 30.000 de pelerini. Votarea moţiunii de cenzură şi prăznuirea Cuviosului Dimitrie cel Nou sunt motivele pentru care traficul va fi blocat toată ziua, de la Arcul de Triumf până la Dealul Mitropoliei. 

VIDEO "România merită închiriată pe 50 de ani nemţilor. Nu vrem să murim de foame din cauza parlamentarilor", strigă sindicaliştii din Timiş

Protestatarii se vor afla în Piaţa Victoriei la ora 10.00. O oră mai târziu vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde vor rămâne până la ora 17.30 ca să aştepte rezultatul votului de la moţiunea de cenzură.

FOTO + VIDEO Sindicaliștii din Bihor au plecat aseară la protest cu autocarele și cu trenul

PDL acuză Opoziţia că instigă la violenţe în ziua votului pe moţiune

Sindicaliştii se plâng că Ministerul Transporturilor şantajează transportatorii să nu dea autocare pentru protestul din Capitală

FOTO Militarii au ars la Cotroceni imagini cu Băsescu, un chipiu de marinar şi au strigat "Ieşi afară, javră ordinară"

Două grupuri de sindicaliști arădeni au fost oprite în drumul spre București

Iaşi: Angajaţii ARR au stat cu ochii pe cei 750 de funcţionari şi poliţişti care au plecat la Bucureşti (FOTOGALERIE)

Poliţiştii constănţeni s-au înarmat cu coroane de flori

Puşculiţa sindicaliştilor din învăţământul hunedorean, prea săracă pentru a trimite sute de protestatari la Bucureşti

Acţiunea lor va însemna blocarea traficului rutier în tot centrul Capitalei. Astfel, de la ora 7.00 până la ora 14.00 nu se va circula cu maşina pe Bulevardul Kiseleff, de la Piaţa Arcului de Triumf până la Piaţa Victoriei. Pe timpul marşului de protest, începând cu ora 10.30 până în jurul orei 14.00, traficul va fi restricţionat în totalitate atât pe traseul de deplasare a manifestanţilor, cât şi pe toate arterele de circulaţie care se intersectează cu aceste bulevarde.

Miting la Parlament, rugăciune la Mitropolie

De la ora 12.00 până în jurul orei 23.00 nu se va circula pe Calea 13 Septembrie, de la intersecţia cu Bulevardul Tudor Vladimirescu, pe Bulevardul Unirii, de la intersecţia cu Bulevardul Regina Maria, pe Bulevardul Naţiunile Unite pe Bulevardul Libertăţii, între Splaiul Independenţei şi Rond George Coşbuc, pe strada Izvor şi pe strada B.P. Hasdeu, de la Pod Hasdeu până la intersecţia cu Bulevardul Tudor Vladimirescu.

La finalul mitingului va fi restricţionat în totalitate traficul rutier pe Splaiul Independenţei, între Piaţa Unirii şi Pod Operă, pe ambele sensuri de mers. Restricţia va fi valabilă între orele 22.00 şi 23.00. Pe Dealul Mitropoliei sunt aşteptaţi azi peste 30.000 de pelerini. „Astăzi este apogeul pelerinajului pentru că îl prăznuim pe Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Sperăm că nu vom fi deranjaţi de manifestanţi pentru că pe Dealul Mitropoliei va fi atmosferă de rugăciune" , a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Până vineri, în ultima zi de pelerinaj, şoferii care circulă prin zonă trebuie să fie mai vigilenţi decât de obicei, pentru că mulţi dintre credincioşi, inclusiv micii comercianţi, se plimbă nestingheriţi pe lângă cozile împrejmuite de jandarmi.

În faţa haosului anunţat, autorităţile îndeamnă bucureştenii să meargă pe jos sau cu mijloacele de transport în comun care circulă şi ele pe trasee modificate. „Timp de câteva ore, circulaţia în Bucureşti se va face cu dificultate. Pentru a nu se crea blocaje majore, ambuteiaje şi situaţii de urgenţă, îi rog pe bucureşteni să evite pe cât posibil deplasările în ziua acţiunilor de protest. Şi dacă e neapărat nevoie să o facă, să folosească mijloacele de transport în comun", a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
La rândul ei, Poliţia Rutieră le recomandă şoferilor să evite deplasarea în aceste zone şi să circule cu atenţie când trec prin zonele aglomerate.

Sfântul Dumitru, invocat la moţiune

În jur de 30.000 de credincioşi sunt aşteptaţi astăzi la Mitropolie, de Sf. Dimitrie cel Nou

În jur de 30.000 de credincioşi sunt aşteptaţi astăzi la Mitropolie, de Sf. Dimitrie cel Nou

- Opoziţia pare să fi stabilit cu mare grijă data la care să fie dezbătută în Parlament moţiunea de cenzură. Reprezentanţii PNL şi PSD au analizat variantele de calendar care respectau Regulamentul forului legiuitor. Potrivit acestor prevederi, moţiunea de cenzură trebuie dezbătută în maximum trei zile de la data la care a fost citită în plenul Parlamentului, astfel încât 27 octombrie era ultima zi în care mai putea fi programat votul.

- Surse liberale susţin că parlamentarii Opoziţiei au exclus atunci data de luni, 25 octombrie, pentru dezbaterea moţiunii pe motiv că se aniversează Ziua Armatei, iar disputele politice ar impieta asupra semnificaţiei evenimentului. Ziua următoare, marţi, 26 octombrie, ar fi fost, de asemenea, respinsă deoarece creştinii îl sărbătoresc în acea zi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

- Ca urmare, dezbaterea a fost programată pentru miercuri, 27 octombrie, chiar dacă şi aceasta este sărbătoare creştinească. Pe de altă parte, social-democraţii invocă o simplă coincidenţă. „Nu ne-am gândit la sfinţi atunci când am stabilit data, nici nu ne-am uitat în calendar să vedem dacă e cu roşu sau cu negru. Pur şi simplu a fost o coincidenţă", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan. (A.V./R.G.)

Sindicaliştii nu au găsit autocare

Peste 350 de sindicalişti din Alba vor participa la mitingul de astăzi din Bucureşti. Organizatorii mizau însă pe 1.000 de bugetari. „Sute de colegi ar fi dorit să participe la mitingul de mâine. Numai că ne-am lovit de refuzul firmelor de transport de a ne închiria autocare", a precizat, ieri, Marius Sepi, lider Sanitas Alba. Alţi lideri de sindicat susţin că patronii firmelor de transport au fost ameninţaţi cu controale dacă asigură transportul sindicaliştilor la mitingul de astăzi.
„Şoferii de autobuze ­ne-au spus că nu ne mai pun la dispoziţie maşinile pentru că au primit ameninţări de la ARR, că vor fi opriţi şi amendaţi pe traseu", acuză Traian Mitrea, lider de sindicat din Ialomiţa.
(Nicu Neag, Mihai Iosif)

Dascălii, pe rând, în greva foamei

Profesorii inventează ştafete ale grevei foamei în semn de solidaritate cu învăţătoarea Cristiana Anghel, care refuză hrana de 65 de zile. La iniţiativa PNL Braşov, 180 de cadre didactice din judeţ au anunţat că intră într-un lanţ al grevei foamei. Practic, fiecare ar „ţine post negru" timp de două zile, după care predă ştafeta altor protestatari. Unii dintre ei nu au rezistat însă şi au renunţat după numai câteva ore.

La Craiova, profesorii Şcolii generale nr. 24 au anunţat de asemenea că de astăzi vor face greva foamei pe rând, câte o zi. În alte judeţe, mii de profesori şi-au pus banderole albe pe braţ la ore, în semn de solidaritate.

„Protestul riscă să devină ridicol"

Învăţătoarea Cristiana Anghel se teme însă că toate aceste gesturi de susţinere ar putea să aibă un efect contrar. „Protestul riscă să devină ridicol", spune femeia, care ar prefera mai curând greva generală, „pentru că doar aşa Guvernul s-ar lămuri în privinţa determinării profesorilor".

Învăţătoarea se plânge că de câteva zile a contractat o viroză respiratorie care îi agravează starea de sănătate şi în ultima perioadă a pierdut peste un kilogram pe zi în greutate. Ea este hotărâtă să nu renunţe însă la protestul prin care speră să obţină aplicarea Legii 221/2008, care majora salariile profesorilor cu 50%.Cristiana Anghel respinge şi poziţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia „nu aşa se rezolvă" problemele. Ea spune că preşedintele şi-a schimbat poziţia şi în alte ocazii şi ar putea proceda la fel şi acum.

Cel puţin 12.000 de profesori ar trebui să se găsească astăzi printre cei aproximativ 80.000 de sindicalişti pe care marile confederaţii au anunţat că îi vor scoate în stradă. Aproape jumătate sunt profesori din provincie, aşteptaţi să ajungă la Bucureşti cu trenul sau cu autocarele. Copiii merg însă la şcoală şi astăzi, susţin inspectoratele.

Profesorii, din nou în stradă

În Capitală, inspectorul general Cristian Alexandrescu spune că nu a primit nicio notificare privind suspendarea cursurilor, profesorii care participă la proteste urmând să fie înlocuiţi de colegi de-ai lor. Pe de altă parte, profesorii anunţă că vor continua să protesteze şi joi dacă moţiunea de cenzură nu trece, iar Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru noua lege a Educaţiei. (Carmen Constantin)

Transportul public, suplimentat

În timp ce reprezentanţii Brigăzii de Poliţie Rutieră le recomandă şoferilor rute ocolitoare pentru a evita ambuteiajele, conducerile Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) şi Metrorex au anunţat că sunt pregătite să suplimenteze numărul mijloacelor de transport în comun în caz că va fi nevoie. Solicitarea a fost făcută zilele trecute şi de către primarul Capitalei, Sorin Oprescu. „Coordonăm atât devierea unor rute care vor fi afectate de miting, cât şi adaptarea la un eventual val de călători. Vom introduce mai multe trenuri în circulaţie", a declarat Brânduşa Raeceanu, purtător de cuvânt la RATB.

s
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite