Şefa Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ stă în concediu medical de un an şi 3 luni / Salariu lunar de 3.800 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniela Soroceanu, şefa Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, este în concediu medical de 16 luni, ia lunar 3.800 de lei pe indemnizaţia de boală şi încă 788 de lei de la Consiliul Judeţean. Preşedinte-director general Daniela Soroceanu s-a îmbolnăvit brusc în februarie 2009, atunci când a aflat că şefii caselor judeţene vor fi înlocuiţi în masă.

Daniela Soroceanu (43 de ani), preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, deţine recordul naţional la stat în concediu medical în funcţie de şef al unei instituţii deconcentrate. Nemţeanca nu a mai dat pe la serviciu din februarie 2009, în baza unei adeverinţe care-i atestă o boală rară: tuberculoză osoasă.

O familie întreagă la Finanţele din Brăila. Vezi aici averile de care dispune un neam instalat în instituţia care reprezintă Statul

Craiova: Director bugetar, mai bine la îngheţată decât la serviciu

,, Vin Imediat!” : Poliţia concediilor primită cu bilete în uşă de pacienţi

Aici sunt banii dumneavoastră! 56 de şefi de lux la Primăria Galaţi

Galaţi: Dascălii merg în instanţă, pentru prima de vacanţă!

Târgu-Jiu: Medic de familie, amendat cu 5.000 de lei

Medicii, revoltaţi de „poliţia concediilor“

Primul pacient prins de poliţia concediilor a intrat astăzi în greva foamei

Neamţ: Fosta şefă de la Sănătate, în medical de un an

Soroceanu a intrat în concediu medical la puţin timp după alegerile generale din toamna lui 2008, atunci când şefii direcţiilor din teritoriu au fost înlocuiţi în masă pe criterii politice. În cele 16 luni consecutive de convalescenţă, ea a încasat un venit egal cu salariul net, mai puţin sporurile. „Valoarea salariului de bază al preşedintelui director general este de circa 3.800 de lei", a precizat Valerică Frăţilă, preşedintele interimar al CAS Neamţ.

Practic, bugetul sănătăţii suportă la Neamţ, de aproape un an şi jumătate, salariile a doi directori CAS. Frăţilă încasează 3.200 de lei, deoarece statutul de interimar nu-i permite să încaseze sporuri de conducere.

Cu aviz de la specialişti

Pentru a-şi putea prelungi concediul medical, Daniela Soroceanu a avut nevoie de avizul Cabinetului Judeţean de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

„Medicul curant al pacientului face către Cabinetul de Expertiză o solicitare de prelungire a concediului medical numai după ce pacientul a cumulat cel puţin 90 de zile de concediu medical. Medicul expert avizează pozitiv sau negativ această solicitare. În cazul avizului pozitiv, pacientul merge din nou la medicul curant, care eliberează certificatul de concediu medical", a precizat medicul expert Liana Stâncescu, şefa Cabinetului de Expertiză Neamţ, unul dintre cei doi oficiali care şi-au dat acordul pentru şederea de durată la domiciliu a şefei CAS.

Medicul curant al Danielei Soroceanu spune că nu el a diagnosticat-o pe pacienta sa. „Daniela Soroceanu a venit cu diagnosticul pus de medicul specialist de la Iaşi, pe care eu, ca pneumolog, nu pot să-l contest", a declarat Victor Kirileanu, de la Dispensarul TBC Neamţ.

Practic, cazul Danielei Soroceanu a fost analizat până acum de patru ori de comisia de expertiză a Casei de Pensii. De fiecare dată, membrii comisiei au decis că se impune prelungirea perioadei de repaus, în baza solicitării misteriosului medic specialist de Iaşi.

Potrivit legii, Soroceanu ar trebui verificată şi de colegii săi de la Bucureşti, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Dacă aceştia nu se autosesizează, şefa CAS Neamţ poate sta liniştită în concediu de boală. Întrebat dacă ştie de această situaţie, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, nu a vrut să comenteze.

Prezentă la toate şedinţele

Medicii specialişti în tuberculoză osoasă spun că boala nu necesită o perioadă atât de lungă, repaus şi tratament.

„În cazul tuberculozei osoase, concediul medical poate fi acordat pentru o perioadă mai mare de un an numai pentru pacienţii imobilizaţi, care prezintă riscul să li se rupă oasele. În ultima vreme, n-am avut cazuri care să necesite o perioadă atât de mare de concediu medical, pentru că există tratamente la care pacienţii răspund foarte bine", a declarat Traian Mihăescu, medic pneumolog.

Cu toate acestea, şefa CAS este o persoană cât se poate de activă. Din decembrie 2008 ia parte cu regularitate la şedinţele Consiliului Judeţean Neamţ, ca şi consilier PNL. Deşi boala ar trebui s-o ţină legată de pat, Soroceanu mai încasează lunar de pe urma participării la şedinţele CJ alţi 788 de lei.

 „Vine la toate şedinţele, este veselă, activă şi ia cuvântul destul de des", a declarat Constantin Iacoban, un consilier judeţean nemţean.

Preşedintele CAS spune că se simte mai bine şi că speră să revină în curând la şefia Casei. „Tratamentul reacţionează bine şi mă simt extraordinar că organismul meu se pliază pe acele proceduri medicale ce mi-au fost recomandate de medicii universitari la care am fost prin ţară", a declarat Daniela Soroceanu.

"Merg la şedinţele de Consiliu Judeţean pentru a mă simţi utilă societăţii şi pentru a ajuta psihicul meu pentru a mă reface complet."
Daniela Soroceanu
şefa CAS Neamţ

Datoare la bănci

Potrivit declaraţiei de avere postate în iunie 2009, Daniela Soroceanu a încasat într-un an, în funcţia de preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), 98.106 lei, adică 8.175 de lei în fiecare lună.

Venitul lunar total al familiei şefei CJAS Neamţ era, în iunie 2009, de 9.705 lei, banii reprezentând atât salariul, cât şi contribuţia soţului, Cristian Soroceanu. 

Şefa Casei de Asigurări şi soţul acesteia şi-au cumpărat, în 1995, un apartament cu 57.000 de euro, iar în 2006 au moştenit un alt imobil în valoare de 30.000 de euro. Autoturismul familiei, un Opel Astra Clasic II, este fabricat în 2007 şi a fost cumpărat cu banii obţinuţi dintr-un credit contractat la Raiffeisen Bank.

Datoriile soţilor Soroceanu către bănci erau, în iunie 2009, de 95.000 de lei către Banc Post şi de 20.611 euro către Raiffeisen Bank. Deşi ar fi trebuit să-şi actualizeze declaraţia de avere până cel târziu la 15 iunie 2010, Daniela Soroceanu n-a făcut-o.

Cazul Danielei Soroceanu ne-a fost semnalat de cititori pe www.adevarul.ro, după ce jurnaliştii au relatat despre alte trei cazuri de funcţionari cu funcţii de conducere de la casele judeţene de asigurări de sănătate. Aceştia stau de luni de zile în concedii de boală, deşi ar avea în atribuţii tocmai depistarea angajaţilor care le obţin abuziv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite