Neamţ:Medicii, revoltaţi de „poliţia concediilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii nemţeni susţin că verificările la care sunt supuşi au la bază criterii abuzive şi că valoarea amenzilor este exagerată. Unii dintre medicii generalişti spun că, de frica sancţiunilor, nu vor mai elibera adeverinţe de concediu, indiferent de starea pacientului.

Noile reguli de acordare a zilelor libere pe motiv de sănătate precară au băgat spaima în medicii nemţeni. Prima serie de controale la cabinetele medicilor de familie din judeţ s-a lăsat deja cu amenzi usturătoare pentru patru dintre doctorii vizitaţi de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate, care au strâns, astfel, peste 20.000 de lei de la colegii de breaslă. Sancţiunile au venit ca urmare a eliberării certificatelor de concedii medicale fără parafă, lipsa declaraţiilor obligatorii din partea pacientului la data controlului ori a unor documente de la angajator.

„Aceste verificări nu fac decât să descurajeze medicii, care nu au fost informaţi, cum ar fi trebuit, înainte ca legea să fie pusă în aplicare. Sunt mai multe prevederi care se aplică abuziv şi, mai mult, valoarea amenzilor aplicate depăşeşte orice putere de înţelegere. Concediile medicale vor fi o raritate“, a concluzionat doctor Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ.


„Amenzile sunt exagerate“


În viziunea doctorilor generalişti, amenzile sunt exagerat de mari pentru veniturile lunare ale unui cabinet de medicină de familie. „Dacă un medic are un venit lunar al cabinetului de 6.000 de lei, cu care trebuie să achite toate cheltuielile cabinetului, de unde să plătească cel puţin 5.000 pentru o greşeală care nu ţine în mare parte de el?“, a completat Mihaela Covrig.


Contestaţie în instanţă


Ana Călin, unul dintre medicii verificaţi săptămâna trecută, a fost sancţionată cu 5.000 de lei. „ Am luat amendă pentru că am prescris 14 zile de concediu medical, şi nu 10, cât ar fi fost maxim. N-am cu ce plăti amenda şi am deschis un proces împotriva Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Dacă decizia finală va fi să plătesc aceşti bani, voi fi nevoită să-mi închid cabinetul“, a explicat medicul.


Doctorul Ana Călin este medic generalist în comuna Alexandru cel Bun de 24 de ani, timp în care nu a mai fost sancţionată disciplinar. „Sunt omul care merge şi la biserică cu stetoscopul în geantă şi care primeşte telefoane şi la miezul nopţii pentru a merge la patul bolnavilor. Sunt foarte multe prevederi ale noilor regulamente care încalcă dreptul la muncă şi etica profesională“, se revoltă doctoriţa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite