Dosarul "Şpagă la BAC": Mafia Bac-ului vindea note cu sute de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La liceul din Podu Turcului, elevii care dădeau bani primeau la Bac rezolvarea subiectelor. Aceasta este reţeta de corupţie pusă la punct de director, adjunctă şi secretară. Patru agenţi s-au dat absolvenţi ai Liceului „Alexandru Vlahuţă“ din Podu Turcului pentru a-şi cumpăra nota 10 la Bacalaureat.

Picat parcă din senin, dosarul „Şpagă la Bac" a fost de fapt pregătit de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) timp de aproape un an. Cazul le-a atras atenţia anchetatorilor în urma mai multor sesizări, conform cărora la Liceul „Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului se ia Bacalaureatul cu note foarte mari.

Patru ofiţeri DGA s-au prezentat drept tineri interesaţi să treacă de examen fără să înveţe. Surse apropiate anchetei susţin că ofiţerii s-au transferat în ultimul semestru de şcoală la seral, la Podu Turcului, au avut mutaţie în aceeaşi localitate, iar la finalul cursurilor au bătut palma cu directorii pentru a promova examenul cu brio. În schimbul notei 10, ei au dat 2.000 de lei, banii Parchetului, inscripţionaţi cu „mită".

BAC 2010: Mulţi elevi se plâng de subiectul al III-lea, caracterizarea lui Harap Alb

BAC 2010: Iată ce au primit elevii la Bac!

Bacău: Tribunalul a decis arestarea persoanelor învinuite că au luat mită la Bacalureat (UPDATE)

Iaşi: Bursa cotizaţiilor la protocolul de la Bac

Bac 2010: La Galaţi, inspectorul Doru, umblă cu detectoru'!

Bacalaureat: „O să avem o ţară de lăcătuşi şi de chelneri!”

Percheziţii la directori şi la rude

Anchetatorii au avut o surpriză de proporţii: nu mai puţin de 54 de plicuri cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei, iar altele pline cu valută au fost găsite în cabinetul lui Dumitru Ţopa, directorul liceului, dar şi în arhiva de cataloage. Alte sume au fost găsite acasă la Ţopa, la adjunctul său, Doina Antohi, la secretara Tatiana Moraru, precum şi în locuinţele unor rude ale celor doi directori.

„Ofiţerii DGA au participat la activitatea de prindere în flagrant cu efective suplimentare din mai multe judeţe din Moldova şi de la structura generală. Pregătirea acţiunii a fost făcută de ofiţerii DGA sub coordonarea procurorului DNA", explică Roland Filipescu, ofiţer de relaţii publice la DGA Bacău.

Adjuncta Antohi, cu şpaga-n lenjerie

Poliţiştii sub acoperire care au căutat şpaga pe care tocmai o plătiseră au avut surpriza să o găsească în lenjeria directoarei Antohi. Femeia avea asupra sa 600 de euro şi 100 de lei inscripţionaţi cu „mită".

Dulapul directorului Ţopa a fost spart de anchetatori după ce secretara Tatiana Moraru a susţinut că nu găseşte cheia. Odată uşa deschisă, din dulap au început să curgă zeci de plicuri însemnate cu numele elevilor care au dat banii.

În total e vorba de peste 130.000 de lei, sumă care îi asigura pe cotizanţi de note bune la prima probă a Bac-ului. Pentru următoarele, cei care doreau să îşi cumpere diploma urmau să facă alte donaţii. Surse apropiate anchetei susţin că descinderea a fost organizată la prima probă, de teamă că banii inscripţionaţi de procurori puteau să dispară.

Banii, număraţi ca la nuntă

Alte sume au fost descoperite în casa secretarei, depozitate sub salteaua patului din dormitor.

Metoda de mituire a profesorilor era extrem de simplă. Directoarea Antohi era cea care anunţa în fiecare clasă că cine doreşte să promoveze, trebuie să cotizeze.

Fiecare elev a trecut prin faţa adjunctei cu plicul în mână. Femeia număra banii şi îi obliga pe elevi să scrie pe o hârtie numele şi suma
donată.

În schimb, li se promitea returnarea banilor dacă nu obţineau nota maximă. După stabilirea subiectelor, secretara Moraru făcea copii ale rezolvărilor din cărţile de specialitate şi le distribuia în fiecare clasă.

De altfel, potrivit anchetatorilor, au fost găsite 251 de teze identice, toate de 10, dar şi zeci dintre copiile rezolvărilor făcute de secretară, în toaletele şcolii.

„Dacă instanţa va decide că examenul a fost fraudat, atunci este posibilă anularea acestuia. Această decizie o poate lua însă numai instanţa", a declarat Emanuel Humulescu, prim-procuror al DNA Bacău.

Au dat Bac-ul, dar nu erau în ţară

Anchetatorii mai spun că pe lista celor care au cotizat se află şi câţiva primari din judeţul Bacău. Potrivit procurorilor, numele lor nu pot fi publicate până la finalizarea audierilor. Totodată, la probele de competenţe digitale şi lingvistice care s-au dat în iarnă unii candidaţi nu au fost prezenţi, iar în locul lor au venit rude.

Anchetatorii au scos la iveală faptul că mulţi dintre ei erau plecaţi la muncă în străinătate. La Bacalaureatul de anul trecut, promovabilitatea la liceul din Podu Turcului a fost de 80%.

S-au înscris 56 de candidaţi şi au promovat 45. Dintre aceştia, 30 au obţinut note peste 7, iar patru dintre ei nu s-au prezentat. Niciunul nu a primit nota 10. 

Opt elevi eliminaţi

Peste 200.000 de elevi de clasa a XII-a au susţinut ieri probele scrise la matematică şi istorie. Opt dintre aceştia au fost prinşi cu fiţuici şi telefoane mobile şi eliminaţi din examen. Mâine, 2 iulie, va avea loc ultima probă scrisă la Bacalaureat, cea de specialitate.

Subiecte uşor de rezolvat la matematică

Integralele, logaritmii şi polinoamele nu au dat bătăi prea mari de cap elevilor bucureşteni care au susţinut ieri proba de matematică la Bacalaureat.

„Punctele C de la fiecare problemă erau ceva mai grele. În rest a fost uşor şi timp suficient", spune Ioana Marin, absolventă a Colegiului Naţional „Sf. Sava". Colegul ei, Cristian Ungureanu, crede că nu ar fi fost nevoie de mai mult de două ore pentru rezolvarea problemelor. „Pentru mine a fost simplu, am făcut exerciţii asemănătoare la meditaţii", a spus Cristian.

La rândul lor, profesorii de matematică spun că subiectele puteau fi atacate cu succes de orice elev cât de cât pregătit. „Cred că niciodată în ultimii 10 ani nu a mai fost atât de uşor. Vor fi multe note de 10", este convins Octavian Stănăşilă, profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite