Naufragiu cu 56 de români în Italia. Ambasada României și MAE dorm în post. Adevărul oferă sprijin rudelor și prietenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 60 de români se aflau pe vasul de lux scufundat în Marea Mediterană. La aproape 24 de ore de la producerea accidentului nu au fost prezentate informații privind starea românilor. Sute de rude și prieteni ai românilor care se aflau pe vasul de lux sunt îngrijorați pentru că nu au nicio informație.

Românii care au rude pe vasul Costa Concordia caută cu disperare orice informații despre starea lor. „Am citit în articol că un român a reușit să își ia telefonul cu el dar a rămas fără baterie. Ceea ce știu eu, este că persoana aceea ar putea fi mama mea. Eu am reușit să vorbesc cu ea. Lucra la bordul navei și a reușit să îmi spună ca a ajuns în siguranța pe țărm chiar înainte de a se închide telefonul. Acum nu mai știu nimic de ea și mă îngrijorez", a scris pe adevarul.ro un cititor din Năvodari.

DUMINICA, ORA 16.00: Apel disperat al unei românce: „Nu mai ştiu nimic de iubitul meu aflat la bordul vasului Costa Concordia!". O femeie din Bucureşti cere sprijinul cotidianului „Adevărul" în speranţa că prietenul ei, angajat pe nava de lux naufragiată în Marea Mediterană, va recepţiona mesajul şi-i va da un semn de viaţă. Citeşte detalii aici:



Reporterii Adevărul au încercat să contacteze Ambasada României din Italia, dar nimeni nu răspunde la telefoanele de pe site-ul reprezentanței diplomatice. De asemenea, la aproape 24 de ore de la producerea accidentului, site-ul ambasadei nu a fost actualizat cu nicio informație despre românii care se aflau pe vapor.

Nici Ministerul Afacerilor Externe nu a dar dovadă de mai mult profesionaolism în gestionarea acestei crize. Nici pe site-ul acestei instituții nu se puteau afla informații utile rudelor celor implicați în accident. Un comunicat de presă a fost transmis la ora 15.24, prin e-mail. Un al doilea comunicat a fost transmis doar jurnaliștilor acreditați la ora 19.50. Nicio informație utilă rudelor nu a fost postată pe site-ul MAE până sâmbătă la ora 20.15.



În lipsa unei reacții profesioniste a autorităților competente, adevarul.ro vine în sprijinul rudelor și prietenilor celor 60 de români care se aflau pe vaporul de lux. Facem un apel la cei care dețin informații despre românii care se aflau pe vaporul eșuat, informații pe care le putem publica pentru a ajuta rudele și prietenii din România. Așteptăm mesajele pe web@adevărul.ro. Vă mulțumim!

Dacă doriți și considerați că informațiile trebuie să ajungă cât mai urgent la prieteni și rude, puteți să le postați direct pe adevarul.ro, în secțiunea de comentarii a acestui articol. Cei care caută pe internet informații despre românii de pe vapor vor ajunge imediat la această pagină prin intermediul motoarelor de căutare, dar numai dacă veți scrie numele exact al persoanei despre care aveți informații.


image
image
image

O familie din Arad a fost la bordul navei care s-a scufundat în Marea Mediterană

Reproducem mai jos comunicatele de presă transmise de MAE jurnaliștilor acreditați:

ORA 15. 24 Precizări MAE cu privire la situaţia cetăţenilor români aflaţi la bordul navei de croazieră Costa Concordia

Ambasada României la Roma şi Consulatul General al României la Bologna au luat legătura cu autorităţile italiene (Protecţia Civilă a Provinciei din Grosetto, care gestionează operaţiunile de salvare a pasagerilor de pe nava de croazieră Costa Concordia, naufragiată în Marea Mediterană), pentru a se informa dacă printre persoanele aflate la bordul navei sunt şi cetăţeni români şi care este situaţia acestora.

Conform declaraţiilor Prefectului din Grossetto, la ora 11.00 (ora locală), au fost confirmate 3 persoane decedate şi 14 răniţi. Din informaţiile obţinute până în prezent rezultă că printre decedaţi nu se află cetăţeni români. Operaţiunile de salvare a pasagerilor sunt în desfăşurare.



Având în vedere amploarea operaţiunii de salvare, nu a putut fi furnizată o situaţie centralizată pe naţionalităţi a pasagerilor salvaţi şi a personalului de la bord. Cu toate acestea, din informaţiile disponibile în acest moment, se confirmă că la bordul navei de croazieră se aflau şi circa 50 de cetăţeni români, care făceau parte din personalul de bord şi servicii a navei. O parte dintre cetăţenii români salvaţi de navele care au intervenit la locul incidentului au fost transferaţi, împreună cu alţi pasageri, la bordul unui feribot, care se află în drum spre portul Livorno.

Oficiile diplomatice ale României în Italia (Ambasada României la Roma, Consulatele Generale ale României la Bologna şi Torino) menţin legătura permanentă cu Protecţia Civilă din Grossetto, pentru a obţine informaţii actualizate cu privire la situaţia cetăţenilor români şi sunt pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o impune.

image

VEZI AICI CUM S-AU DESFĂŞURAT OPERAŢIUNILE DE SALVARE:

CLICK PE POZE PENTRU A SE MĂRI:

image

Citește mai jos detalii despre accident și vezi GALERII FOTO ȘI VIDEO!

UPDATE Zeci de români s-au aflat pe vaporul de lux eșuat în Mediterană. Imagini spectaculoase de la fața locului VIDEO

Scenariu repetat după un secol: Vasul de lux Costa Concordia s-a scufundat aproape la fel ca Titanicul

Comunicatul MAE de la ora 19.50
Precizări suplimentare MAE cu privire la situaţia cetăţenilor români aflaţi la bordul navei de croazieră Costa Concordia

 
Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, consulul general al României la Bologna s-a deplasat la Grosseto, pentru a elibera titluri de călătorie unui număr de aproximativ 20 de cetăţeni români, care s-au aflat la bordul vasului de croazieră Costa Concordia, naufragiată în Marea Mediterană. Reprezentanţii diplomatici români vor asigura, în continuare, la cerere, asistenţa consulară necesară tuturor cetăţenilor români implicaţi în acest incident.

Compania deţinătoare a vasului de croazieră a comunicat oficiilor diplomatice ale României în Italia faptul că la bordul navei Costa Concordia se aflau 29 de turişti români, precum şi 27 de cetăţeni români, care făceau parte din personalul de bord şi servicii a navei.

Oficiile diplomatice ale României în Italia (Ambasada României la Roma, Consulatele Generale ale României la Bologna şi Torino) menţin legătura permanentă atât cu autorităţile italiene, cât şi cu armatorul, pentru stabilirea modalităţilor de transport a cetăţenilor români în ţară, compania italiană urmând să acopere costurile repatrierii acestora.

CITIŢI ŞI:

Clujeanul care a supraviețuit naufragiului din Mediterană: „Sunt bine! Dar nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut noi!"

Un bistriţean printre naufragiaţii din Italia

O dansatoare de pe nava scufundată povesteşte: “Era frig şi întuneric exact ca la scufundarea Titanicului”

Comandantul navei Costa Concordia, eşuată vineri noapte, a fost arestat

UPDATE 56 de români s-au aflat pe vaporul de lux eșuat în Mediterană. Imagini spectaculoase de la fața locului VIDEO

UPDATE O familie din Arad, la bordul navei ce s-a scufundat în Marea Mediterană

Scenariu repetat după un secol: Costa Concordia, scufundat aproape la fel ca Titanicul 

Căpitanul “Titanicului” scufundat în Mediterana a fost arestat pentru omucidere şi părăsirea navei

Naufragiul „Titanicului din Mediterana“: Salvatorii încearcă să scotă o persoană captivă pe nava Costa Concordia

UPDATE 56 de români s-au aflat pe vaporul de lux eșuat în Mediterană. Imagini spectaculoase de la fața locului VIDEO

Naufragiu cu 56 de români în Italia. Ambasada României și MAE dorm în post. Adevărul oferă sprijin rudelor și prietenilor

Printre pasagerii de pe vasul de croazieră eşuat în Mediterana s-au aflat şi şase moldoveni FOTO

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite