O dansatoare de pe nava scufundată povesteşte: “Era frig şi întuneric exact ca la scufundarea Titanicului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Martorii au descris scene de groază la bordul navei de croazieră italienie Costa Concordia, imediat după ce aceasta a lovit o stâncă pe fundul Mării Mediterane.

"Barca a început să se zdruncine. Era foarte mult zgomot, ca într-un film. Vase spărgându-se de podea, mâncarea cădea de pe mese, unii oameni alergau, alţii cădeau pe scări", povesteşte un supravieţuitor pe nume Fulvio Rocci.

Un membru al echipajului, Deodato Ordona, spune că a încercat să îi calmeze pe pasagerii care intrau în panică. "Le-am spus oaspeţilor că totul este ok şi sub control şi am încercat să îi oprim să intre în panică", îşi aminteşte el.

Aceasta a fost cu aproximativ o oră înainte ca starea de urgenţă generală să fie anunţată, susţine el. Nava s-a înclinat din nou, de data aceasta spre dreapta, iar căpitanul a ordonat ca vasul să fie abandonat. Ordona a mai spus că pasagerii şi colegii săi aşteptau să folosească bărcile de salvare, dar modul cum s-a înclinat vasul i-a determinat să caute bărci pe cealaltă parte a vaporului.

Monica, o călătoare de naţionalitate germană, care se afla pe vasul de croazieră italian, susţine că i-a fost greu să ajungă la bărcile de salvare. "A fost dificil să merg. Prima dată vasul s-a înclinat la stânga, apoi mai mult la dreapta. Puteai să vezi cum se scufundă vaporul", a spus ea.

Toţi au încercat să ia cât mai repede o barcă

Un alt lucrător pe vas, Fabio Costa, a spus că atunci când oamenii şi-au dat seama că problema este serioasă au fost scene de disperare.

"Totul s-a întâmplat foarte repede. Toţi au încercat să ia cât mai repede o barcă de salvare şi au intrat în panică. O mulţime de oameni au căzut pe scări şi unii au fost răniţi pentru că lucrurile cădeau peste ei", a spus el.

"Toţi încercau urce pe barcă în acelaşi timp. Când încercau să ajungă la bărci erau împinşi de ceilalţi. A fost haos. Am încercat să menţinem calmul, dar pur şi simplu a fost imposibil. Nimeni nu ştia ce se întâmplă", şi-a mai amintit el.

Bărbaţii nu voiau să dea prioritate femeilor şi copiiilor

De asemenea, Fabio Costa a mai arătat că femeilor şi copiiilor li s-au dat prioritate la momentul alocării locurilor în bărcile de salvare, dar sistemul s-a dovedit greu de implementat pentru că mulţi bărbaţi nu au acceptat acest lucru pentru că voiau să rămână cu familiile lor.

image

Câţiva oameni au decis că este prea dificil să iei o barcă şi au ales să înoate, unii dintre ei ajungând în apropiere de insula Giglio.

"Eram la acelaşi nivel cu apa aşa că unii au început să înoate pentru că nu au putut să ia bărcile", a mai spus Costa. El a adăugat că a văzut că unii oameni săreau în apă, dar nu putea să îşi dea seama câţi au făcut acest lucru.

În stare de şoc sau hipotermici


CLICK pe poză pentru IMAGINI SPECTACULOASE de la operațiunile de salvare!



Compania care deține vasul a informat că, dintre cei 3.000 pasageri, 989 erau italieni, 56

image

Elizabeth Nanni, de la Informarea Turistică de pe insula Giglio, susţine că oamenii erau disperaţi să se găsească unii pe alţii atunci când ajungeau pe insulă. Unii se aflau în stare de şoc, alţii sufereau de hipotermie, după ce săriseră în mare.

"De obicei sunt 700 de oameni pe insulă, astfel că să primim 4.000 de oameni în mijlocul nopţii nu a fost uşor", a explicat ea. Pături şi haine au fost împărţite celor de pe insulă iar bisericile şi şcolile au fost deschise pentru a se asigura că oamenii au un acoperiş deasupra capului.

Oamenii au fost mutaţi ulterior pe continent cu feriboturi sau elicopterul la cel mai apropiat spital pentru asistenţă medicală.

image

Rose Metcalf, o dansatoare ce făcea parte din echipa de pe vas, a fost una dintre ultimele persoane care au fost salvate de un elicopter de pe nava ce se scufunda.

Tatăl acesteia, Philip Metcalf, a declarat la BBC că fiica sa i-a telefonat să îi spună că este în siguranţă însă s-a temut că ea ar fi trebuit să sară în mare. "Nava s-a răsturnat pe o parte, aşa că a trebuit să se ţină de un furtun antiincendiu ca să nu cadă peste bord", a spus el.

"Ea a crezut că va trebui să sară pentru că era întuneric şi frig, exact ca la scufundarea Titanicului, dar apoi a fost ridicată de elicopter", a povestit britanicul convorbirea cu fiica sa.

Metcalf a mai spus că fiica sa nu a fost rănită şi a fost transportată la o bază aeriană din regiunea Toscana.

CITIŢI ŞI:

Clujeanul care a supraviețuit naufragiului din Mediterană: „Sunt bine! Dar nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut noi!"

Un bistriţean printre naufragiaţii din Italia

O dansatoare de pe nava scufundată povesteşte: “Era frig şi întuneric exact ca la scufundarea Titanicului”

Comandantul navei Costa Concordia, eşuată vineri noapte, a fost arestat

UPDATE 56 de români s-au aflat pe vaporul de lux eșuat în Mediterană. Imagini spectaculoase de la fața locului VIDEO

UPDATE O familie din Arad, la bordul navei ce s-a scufundat în Marea Mediterană

Scenariu repetat după un secol: Costa Concordia, scufundat aproape la fel ca Titanicul 

Căpitanul “Titanicului” scufundat în Mediterana a fost arestat pentru omucidere şi părăsirea navei

Naufragiul „Titanicului din Mediterana“: Salvatorii încearcă să scotă o persoană captivă pe nava Costa Concordia

UPDATE 56 de români s-au aflat pe vaporul de lux eșuat în Mediterană. Imagini spectaculoase de la fața locului VIDEO

Naufragiu cu 56 de români în Italia. Ambasada României și MAE dorm în post. Adevărul oferă sprijin rudelor și prietenilor

Printre pasagerii de pe vasul de croazieră eşuat în Mediterana s-au aflat şi şase moldoveni FOTO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite