Naufragiul „Titanicului din Mediterana“: Salvatorii încearcă să scotă o persoană captivă pe nava Costa Concordia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două zile de la naufragiul navei Costa Concordia, în largul coastelor Toscanei , echipele de intervenţie încearcă să salveze un bărbat prins în interiorul vasului , după ce l-au auzit strigând în timpul operaţiunii de căutare, a anunţat un oficial local, citat de agenţia ANSA.

UPDATE 13,35: Echipele de intervenţie au reuşit să îl salveze pe bărbatul prins în interiorul vasului de croazieră Costa Concordia, relatează ANSA. Acesta este membru al echipajului.
Cu câteva ore înainte, au fost salvaţi doi sud-coreeni, un cuplu aflat în luna de miere, captivi în cabina lor.

„Este greu de ajuns la el, pentru că trebuie să se treacă prin cabine inundate", a spus oficialul, precizând că bărbatul pare a fi un membru al echipajului.

Cu câteva ore înainte, au fost salvaţi doi sud-coreeni, un cuplu aflat în luna de miere, captivi în cabina lor.
Salvatorii au auzit duminică zgomote venind din zona punţii trei de pe vasul Costa Concordia, în timp ce cautar pasageri blocaţi în vaporul de croazieră scufundat.

Eforturile de salvare sunt îngreunate de uşile blocate, de scări şi mobilierul împrăştiat în vasul de 290 de metri.
Autorităţile italiene au suspendat sâmbătă operaţiunile de căutare a celor aproximativ 40 de persoane date dispărute în urma naufragierii în noaptea de vineri spre sâmbătă a unei nave de croazieră, soldată cu trei morţi, în timp ce comandantul a fost arestat pentru părăsirea navei.

Au fost recuperate „cutiile negre" ale navei

Comandantul Francesco Schettino, dar şi primul ofiţer Ciro Ambrosio, sunt acuzaţi de omucidere multimplă, naufragiu şi abandonarea navei.
Prefectul din Grossetto Giuseppe Linardi a anunţat „trei morţi confirmaţi" şi că 41 de persoane lipsesc în continuare la apel, după confruntarea listei armatorului - care prezintă 4.231 sau 4.229 de pasageri şi membri ai echipajului - cu lista salvatorilor.

Linardi a citat totodată exemplul a patru americani consideraţi dispăruţi, dar care au fost găsiţi ulterior la un locuitor din Giglio care i-a adăpostit pe timpul nopţii.

Bilanţul mai cuprinde 42 de răniţi, dintre care doi în stare gravă, o femeie suferind un traumatism cranian, iar un bărbat un traumatism la nivelul coloanei vertebrale.

Potrivit unor surse sanitare, majoritatea prezintă fracturi la nivelul picioarelor, mâinilor sau braţelor şi suferă de hipotermie, semn că s-au aruncat în apa foarte rece.

Comandantul pompierilor din Grossetto Ennio Aquilino a declarat pentru AFP că echipele sale au „scos 100 de persoane din apă şi au salvat aproximativ alte 60 care erau blocate pe vapor".

Salvatori şi scafandri au inspectat sâmbătă, toată ziua, atât părţile de deasupra apei, cât şi pe cele scufundate ale navei, în căutarea de eventuali supravieţuitori. În prezent nava este aproape culcată pe o parte, fiind înclinată la aproximativ 80 de grade, prezintă o spărtură enormă, de 70 până la 100 de metri, şi este pe jumătate scufundată sub apă. „Cutiile negre" ale navei, cu înregistrările conversaţiilor, au fost recuperate şi reţinute de justiţie.

Ancheta ar putea arăta o eroare de navigaţie

Un purtător de cuvânt al pompierilor, Luca Cari, a declarat pentru AFP că se teme că nava ar putea „aluneca pe roci" şi ajunge în larg, unde s-ar putea scufunda la o adâncime de aproxiamtiv 100 de metri.

La rândul său, prefectul a evocat riscul unei poluări, având în vedere cele 2.380 de tone de motorină din rezervoarele pachebotului, un pericol relativizat de un oficial din cadrul Ministerului Mediului. "Este o navă nouă, cu fund dublu, iar totul este bine închis", a declarat oficialul guvernamental pentru AFP
.
Căpitănia Portului Livorno, cel mai important din Toscana, a deschis o anchetă asupra cauzelor accidentului şi asupra modului în care pasagerii au fost salvaţi. Ministerul pentru Infrastructuri a deschis, de asemenea, o anchetă.

CITIŢI ŞI:

Clujeanul care a supraviețuit naufragiului din Mediterană: „Sunt bine! Dar nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut noi!"

Un bistriţean printre naufragiaţii din Italia

O dansatoare de pe nava scufundată povesteşte: “Era frig şi întuneric exact ca la scufundarea Titanicului”

Comandantul navei Costa Concordia, eşuată vineri noapte, a fost arestat

UPDATE 56 de români s-au aflat pe vaporul de lux eșuat în Mediterană. Imagini spectaculoase de la fața locului VIDEO

Principala problemă este prezenţa prea apropiată a navei de coastele Insulei Giglio, situate la 1.500 de metri, potrivit unui pasager francez.


Nava deviase de la rută

Vasul eşuat nu a lansat nici măcar o alertă SOS. Procurorul Francesco Velusio a spus că nava deviase de la rută şi naviga în mod eronat la o distanţă prea mică de insula Giglio. Căpitanul Schettino susţine că a lovit nişte stânci care nu erau indicate pe hartă şi a negat acuzaţiile că naviga prea aproape de coastă.

Au fost speculaţii că o pană de curent la bordul navei a dus la pierderea controlului de navigaţie. Experţii au spus că relatările pasagerilor despre o pană de curent şi o bubuitură puternică ar putea să indice o explozie în camera motoarelor.

Operaţiunea de salveare, haotică


Unii pasageri s-au salvat înotând, alţii au fost evacuaţi cu echipamentul de salvare şi mulţi s-au plâns că operaţiunea a fost haotică, iar echipajul intrase în panică. Supravieţuitorii au descris scene de panică, groază şi confuzie pe măsură ce nava începea să se încline într-o parte.

Căpitanul a încercat să aducă nava mai aproape de ţărm pentru a face evacuarea mai uşoară, dar apa a pătruns în punţile inferioare şi vasul a început să se încline în mod periculos, iar curând s-a dovedit a fi prea târziu pentru a lansa bărcile de salvare.

MAI CITIŢI ŞI

UPDATE O familie din Arad, la bordul navei ce s-a scufundat în Marea Mediterană

Scenariu repetat după un secol: Costa Concordia, scufundat aproape la fel ca Titanicul 

Căpitanul “Titanicului” scufundat în Mediterana a fost arestat pentru omucidere şi părăsirea navei

Naufragiul „Titanicului din Mediterana“: Salvatorii încearcă să scotă o persoană captivă pe nava Costa Concordia

UPDATE 56 de români s-au aflat pe vaporul de lux eșuat în Mediterană. Imagini spectaculoase de la fața locului VIDEO

Naufragiu cu 56 de români în Italia. Ambasada României și MAE dorm în post. Adevărul oferă sprijin rudelor și prietenilor

Printre pasagerii de pe vasul de croazieră eşuat în Mediterana s-au aflat şi şase moldoveni FOTO


Pasagerii s-au plâns că au cerut insistent membrilor echipajului să-i transbordeze în bărcile de salvare în timpul manevrelor, dar li s-a spus că nu fusese dată încă permisiunea din partea căpitatnului. De asemenea, instrucţiunile de salvare se auzeau prost în limba engleză.

În momentul în care o barcă de salvare s-a lovit de mai multe ori de coca vasului care se înclina, s-a creat panică, oamenii au început să ţipe şi să se urce unul peste altul, a relatat un pasager.

O jurnalistă aflată la bord spune că echipajul nu părea să fi fost antrenat pentru astfel de situaţii de urgenţă.
Navele de salvare au ajuns în momentul în care vasul se înclinase şi mai mult într-o parte. Au fost trimise elicoptere pentru a-i căuta şi "pescui" pe cei câteva sute de pasageri care săriseră în apă încercând să ajungă la ţărm.

Compania Costa Crociere susţine că procedurile de urgenţă au fost activate prompt, că personalul era profesionist şi că a întreprins toate acţiunile necesare pentru a oferi asistenţă pasagerilor şi a-i ajuta să fie evacuaţi de pe navă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite