Parlamentarii, inclusiv PDL, au votat TVA-ul de 5%. Cei de la PDL spun că au greşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii au decis ca TVA-ul pentru alimente să fie de 5%, iar pensiile mai mici de 2.000 lei să nu mai fie ipozitate. Cele două acte normative au fost votate ieri de deputaţi.

Cum se votează din "greşeală" o lege în Parlament

Printre cei care au votat "pentru" se numără ministrul Finanţelor. Gheorghe Ialomiţeanu, ministrul Muncii, Ioan Botiş, ministrul Turismului, Elena Udrea şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

UPDATE Surse: Boc aşteaptă decizia lui Băsescu în privinţa legilor votate din "greseală" în Parlament

Premierul Emil Boc a discutat cu miniştrii despre situaţia creată la Camera Deputaţilor, prin adoptarea legilor de micşorare a TVA de 5% la alimentele de bază şi de neimpozitare a pensiilor mai mici de 2.000 lei. El le-a atras atenţia că a fost "o greşeală pe linie" şi că trebuie aşteptată decizia preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE Jeffrey Franks: FMI a agreat cu autorităţile forma bugetului

Întrebat cum comentează decizia Parlamentului de a reduce TVA la alimentele de bază la 5% şi de a nu impozita pensiile sub 2.000 lei, Franks a precizat că bugetul pe anul viitori trebuie să asigure ajustările necesare.

UPDATE Boldea cere demisia liderului de grup: ”Toader, un cioban a cărui talangă a fost îndreptată greşit, iar oile –deputaţii PDL- au luat-o razna”

Viceliderul deputaţilor PDL, Mihail Boldea, îi cere demisia liderului de grup, Mircea Toader, cel care le-a indicat democrat-liberalilor să voteze pentru reducerea TVA la alimentele de bază şi pentru neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

UPDATE Secretar de stat la Agricultură: Scăderea TVA ar încălca acordul cu FMI

După ce ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a fost unul dintre cei care au votat iniţiativa legislativă care prevede scăderea TVA de la 24% la 5% pentru alimentele de bază, secretarul de stat Adrian Rădulescu a afirmat că acest lucru ar încălca acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

UPDATE Raluca Turcan: Într-o situaţie normală liderul de grup ar fi trebuit să-şi dea demisia

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat că, "într-o situaţie normală, lipsită de presiunea unei moţiuni de cenzură", liderul deputaţilor democrat-liberali ar fi trebuit să-şi dea demisia pentru adoptarea "din greşeală" a legii privind reducerea TVA.

"Într-o situaţie normală, lipsită de presiunea unei moţiuni de cenzură, liderul de grup, oricine ar fi fost el, ar fi trebuit să-şi dea demisia, pentru că, politic, ai de pierdut dintr-o asemenea greşeală. În momentul de faţă sunt două variante: fie faci o iniţiativă legislativă de corectare, lucru dezavantajos, pentru că poate fi speculat de adversarii politici, fie aştepţi rezolvarea de la preşedintele ţării pentru a întoarce legea de la promulgare, lucru incorect pentru că preşedintele nu are nicio responsabilitate", a spus Raluca Turcan, citată de Mediafax.

Totuşi, în condiţiile în care Puterea v trebui să supravieţuiască unei moţiuni de cenzură, Turcan nu crede că nu va exista nicio consecinţă politică pentru Mircea Toader

UPDATE Neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei ar aduce pierderi la buget de cel puţin 700 milioane lei

Neimpozitarea pensiilor cu o valoare sub 2.000 de lei, votată marţi de Parlament, ar avea un impact bugetar de cel puţin 700 milioane lei ( 165 de milioane euro), venituri neîncasate din aplicarea cotei unice pe fondul de pensii aferent categoriilor valorice între 1.000 şi 2.000 de lei pe lună.

La nivelul anului 2009, din cei 4,7 milioane de pensionari, aproape 800.000 persoane aveau pensii lunare între 1.001 lei şi 1.500 de lei, în timp ce 150.000 de aveau pensii lunare între 1.501 lei şi 2.000 de lei.

Impozitul de 16% aplicat pe valoarea pensiilor între 1.000 de lei şi 2.000 de lei aducea venituri anuale de arpoximativ 600 de milioane lei (peste 140 de milioane euro).

UPDATE Mircea Toader îşi va da demisia dacă partidul i-o va cere

Mircea Toader a declarat că nu-şi propune să-şi dea demisia din funcţia de lider al grupului, după ce, în plen, parlamentarii PDL au votat în favoarea reducerii TVA la produsele alimentare de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2000 de lei "la semnul liderului de grup".

"Eu, personal, nu-mi propun să demisionez, dar, dacă va fi o analiză pertinentă ... Nu mă agăţ că nu este o mare bucurie din punctul de vedere al activităţii mele", a afirmat Mircea Toader.

Acesta a adăugat că dacă partidul îi va cere demisia, şi-o va prezenta. "Eu spun că nu-mi dau demisia, dacă partidul îmi va cere demisia, îmi voi da demisia", a adăugat Toader.

UPDATE Tănăsescu: Scăderea TVA şi neimpozitarea pensiilor trebuie analizate cu grijă, efectele nu se cunosc

Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei nu s-au aflat până acum printre subiectele discutate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), susţine reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

UPDATE PDL-iştii au găsit soluţia pentru a anula TVA-ul de 5% şi neimpozitarea pensiilor

Soluţia găsită de democrat liberali este un nou proiect legislativ care să îl anuleze pe cel votat ieri. Întrebat ce vor face dacă preşedintele va promulga cele două iniţiative, Toader a afirmat: "Nu este problema noastră ce face preşedintele, noi ne-am asumat această eroare. Vom face asta pe cale legislativă".

UPDATE Ioan Oltean: A fost o eroare regretabilă, cele doua proiecte s-au dus pe "bandă"

UPDATE Din cei 290 de deputaţi prezenţi în sală la momentul votului, toţi au zis "da", pentru TVA de 5% la alimentele de bază.

"Zero abţineri, zero respingeri, exact ca la Marea Adunare Naţională", a spus Ioan Oltean după votul parlamentarilor. El a condus şedinţa de vot în Camera Deputaţilor, în locul Robertei Anastase.

UPDATE "Şi eu am votat diminuarea TVA la 5% pentru alimente", a spus ministrul Muncii Ioan Botiş."Legislativul s-a pronunţat, noi, Executivul, trebuie să punem în aplicare", a susţinut ministrul Muncii.

UPDATE Ialomiţianu: Reducerea TVA a fost o eroare, e vorba de un vot “pentru raportul de respingere”

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat astăzi că la votarea proiectului de lege care prevedea reducerea TVA la 5%, la alimentele de bază, a fost o "eroare". Ialomiţianu a precizat că a fost vorba, de fapt, de un vot "pentru raportul de respingere".

UPDATE Analişti economici: TVA de 5% la alimente va încuraja frauda financiară

Analiştii afirmă că, în cazul aplicării legii care prevede micşorarea TVA-ului la 5%, se va încuraja frauda financiară.

UPDATE Sever Voinescu: "Grupul PDL a votat, ceea ce înseamnă că e totuşi o eroare"

UPDATE  Roberta Anastase:  "Nu am prezidat eu şedinţa şi nu ştiu ce s-a întamplat"

UPDATE  William Branza de la PDL: "E greşeala mea că am diminuat TVA-ul la alimente"

UPDATE Liderul grupului PDL, Mircea Toader: "Pot să spun că eroarea îmi aparţine. Eu am făcut semnul din care deputaţii din PDL au înţeles că trebuie votată legea".

UPDATE Democrat-liberalii explică, pentru adevarul.ro, votul dat ieri în Camera Deputaţilor pe cele două proiecte de lege printr-o "eroare de tehnică legislativă".

Reprezentanţii PDL lasă de înţeles că nu prea au ştiut ce votează pentru că votul s-ar fi dat pe un pachet de proiecte legislative. Democrat-liberalii încearcă acum să găsească o soluţie procedurală pentru a repara situaţia, în caz contrar, sperând că salvarea va veni de la Cotroceni prin întoarcerea în Parlament a legii. 

Dacă cele două legi vor fi promulgate de preşedinte, ele vor intra în vigoare imediat de la data apariţiei în Monitorul Oficial. Decizia finală îi va apartine preşedintelui Băsescu.

Potrivit analiştilor, aceste măsuri nu vor intra niciodată în vigoare.

 "A fost o eroare de tehnică legislativă. Se mai întâmplă. O să o îndreptăm într-un fel sau altul. Nu suntem. Am avut mai multe respingeri de legi, am crezut că este respingere", a declarat Gelu Vişan.

Comform actului propus de PSD+PC, vor avea TVA de 5% produsele alimentare de bază: pâinea, ouăle, laptele, carnea, zahărul şi uleiul.

Propunerea, votată ieri de deputaţi, de a nu impozita pensiile mai mici de 2.000 lei a fost iniţiativa unui reprezentant al PDL, partid aflat la guvernare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite