Polonia – pe plus, Ucraina – în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În centrul Kievului a fost expus un balon cu forma trofeului care va răsplăti câştigătoarea Campionatului European
În centrul Kievului a fost expus un balon cu forma trofeului care va răsplăti câştigătoarea Campionatului European

Cele două ţări-gazdă ale Euro 2012 au făcut investiţii majore în infrastructură, însă doar guvernul de la Varșovia are speranţe că va trage foloase de pe urma organizării turneului final al Campionatului European

Fenomenul globalizării a atins şi fotbalul. Iar desemnarea Poloniei şi Ucrainei drept gazde ale turneului final al Campionatului European este un exemplu în acest sens. Nu singurul, ediţia din 2022 a CM urmând a se desfăşura în Qatar, după ce cea din 2018 a revenit Rusiei.

Alegerea celor două gazde ale Euro 2012 s-a desfăşurat în două etape. În 8 noiembrie 2005, din cele cinci candidaturi depuse au fost reţinute trei, cele ale Italiei (11 voturi), Croaţiei şi Ungariei (9), respectiv Poloniei şi Ucrainei (7). Eliminate au fost atunci Turcia (6) şi Grecia (2).

La Comitetul Executiv al UEFA, ţinut la Cardiff (Ţara Galilor), la 18 aprilie 2007, a fost aleasă, prin vot secret, gazda competiţiei. De fapt gazdele fiindcă opt din cei 12 electori au preferat Ucraina şi Polonia! S-a înregistrat astfel o mare surpriză, Italia, socotită mare favorită, primind doar patru voturi, în timp ce Ungaria şi Croaţia n-au avut niciunul.

25 de miliarde de euro în infrastructură

Alegerea celor două ţări din Europa Răsăriteană a fost explicată şi prin faptul că multe dintre federaţiile din estul continentului l-au sprijinit pe Michel Platini în alegerea sa ca preşedinte al UEFA. Iar francezul le-a întors acestora serviciul prin susţinerea unei deschideri spre fosta zonă comunistă a continentului.

Organizarea Campionatului European de fotbal în două ţări, fără să fie o noutate - s-a mai întâmplat în 2000 (Belgia şi Olanda) şi în 2008 (Austria şi Elveţia) - a ridicat o problemă în acest ultim caz, distanţele dintre oraşele gazdă din Polonia şi Ucraina fiind foarte mari.

Între Gdansk şi Doneţk, de pildă, sunt 1.900 de kilometri, iar infrastructura rutieră din cele două ţări nu era una la înălţime în momentul în care forul european le-a acordat dreptul de a organiza Euro.

În 2007, de pildă, în Polonia existau numai 660 km de autostradă şi 340 pe drumuri cât de cât moderne. Aceasta în condiţiile în care în Cehia, o ţară mult mai mică, numărul kilometrilor de autostradă era de o mie.

Ucraina şi Polonia au făcut eforturi pentru a-şi pune la punct infrastructura rutieră, însă reuşita a fost doar pe jumătate. Destinată legării Europei Occidentale de cea de Est, A4 nu a putut fi terminată la timp, integral.

Altfel spus, doar 45% din ceea ce se preconiza s-a şi făcut. Cu toate acestea, numărul de kilometri pe autostradă a crescut la 900. Prima competiţie sportivă majoră organizată în Estul Europei, de la căderea comunismului, Euro 2012 a fost privit de guvernanţii din Polonia şi Ucraina drept un catalizator al energiilor, dar şi un mijloc de modernizare a celor două ţări. Ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat cu Barcelona, organizatoare a Jocurilor Olimpice din 1992.

Citeşte aici despre echipele participante la Euro 2012:

Gazdele vor măcar în sferturile de finală

Visul lui Rosický: Cehia campioană

Grecia, în amintirea marelui triumf din 2004

Ofensiva „Armatei Roşii", spre finală

Criza superproducţiei de atacanţi a Olandei

„Balonul de Aur" al lui Ronaldo trece pe la Euro

În căutarea primului trofeu după 16 ani

Eriksen, noul Laudrup al Danemarcei

Pariul „mafioţilor"

Armada sau găşti?

Vor revanşa pentru Mondialul ratat în 2010

Autobaza lui Trap

„Ţarul" Şevcenko predă sceptrul după Euro

Englezii vin în Ucraina puşi pe scandal

Franţa îşi pune speranţa în generaţia din 1987

Euro informaţii

Spania, favorită la pariuri

Şansă pentru România! Din 2016, Euro cu 24 de echipe

Toţi pentru Zlatan. Zlatan pentru el?

Deloc întâmplător, în Polonia, dintre cele aproape 100 de miliarde de zloţi (circa 25 miliarde de euro) care s-au alocat găzduirii Euro 2012 jumătate au fost îndreptate spre infrastructura rutieră. A fost dezvoltată reţeaua feroviară, s-au modernizat gările şi aeroporturile.

Statul a suportat jumătate din investiţie

În ciuda acestor investiţii majore, viitorul pare oarecum diferit pentru cele două ţări. Fiind singura ţară din Uniunea Europeană care a înregistrat o creştere pozitivă în ultimii ani, unii de criză profundă, Polonia poate spera că va trage imediat foloase de pe urma efortului făcut.

Există însă şi ceva scepticism, însă el nu se compară cu acela care vizează Ucraina. Acolo, mai bine de jumătate din investiţia declarată pentru organizarea Euro 2012, adică 5,3 miliarde de euro din 10, a fost asigurată de stat. Și nimeni nu poate garanta că după această competiţie turiștii străini se vor înghesui să viziteze ţara ex-sovietică.

Situaţia Ucrainei, din punct de vedere economic, nu este la fel de bună ca a Poloniei. Din contră, în acest an guvernul de la Kiev trebuie să restituie o tranșă din datoriile pe care le are.

De pildă, chiar în această lună trebuie rambursat un credit de 1,6 miliarde către banca rusă VTB Capital. Ceea ce nu-i deloc puţin. Din acest motiv analiștii prevăd un deficit între 4,8 și 6,4 miliarde de euro în cazul Ucrainei.

Nu cu mult timp înainte de debutul CE de fotbal, fostul căpitan al echipei Angliei, Sol Campbell, și-a sfătuit compatrioţii să nu meagă la turneul final. „Vă veţi întoarce de acolo într-un coșciug!", i-a avertizat acesta la BBC.

Acuzaţiile de rasism au fost respinse categoric

Acuzaţiile de rasism pe care fostul fotbalist le-a adus celor două ţări au stârnit o reacţie promptă din partea oficialităţilor de la Varșovia și Kiev. „Vrem să-l invităm pe Sol Campbell în Polonia, cu familia și prietenii săi. Se vor simţi ca la ei acasă.

Problema xenofobiei și a rasismului este una specifică tuturor ţărilor din Europa, nicidecum Poloniei. Este vorba despre o minoritate prezentă pe stadioane", a reacţionat Mikolaj Piotrowski, purtător de cuvânt al guvernului de la Varșovia.

Însemnele EURO sunt prezente peste tot

Ministrul ucrainean de Externe, Oleg Volocin, a fost mai dur: „A acuza Ucraina de a fi fascistă și rasistă, a o face în maniera în care o fac presa, fotbaliștii și oamenii politici britanici este ceva scandalos. Nu este pentru prima dată când ţări precum Ucraina, Polonia, România și Cehia sunt acuzate de Europa de Vest că nu sunt în măsură să asigure norme de respect pentru minorităţile etnice, sexuale și de altă natură. În privinţa rasismului, o parte a Uniunii Europene este înaintea Ucrainei".

Polonia schimbă legile pentru consumul de bere

Turneul final a avut și alte efecte în cele două ţări- gazdă. În Polonia, de pildă, a fost nevoie de un amendament al unei legi care nu autoriza consumul de bere pe stadioane.

Cum spectatorii prezenţi la astfel de meciuri nu pot sta pe uscat, polonezii au fost nevoiţi să se alinieze la regulile din ţările Europei de Vest, îndeosebi a celor din Marea Britanie, unde fanii sunt văzuţi cu paharele de bere, ce-i drept din material plastic, în mână chiar în tribună, la meciurile de fotbal sau de rugby.

„În drum spre stadion, un suporter cumpără de la barul de lângă arenă câte șase pahare de bere pe care le bea chiar în timpul disputei. Vom urma exemplul Marii Britanii și Germaniei. În aceste ţări, a bea bere la meciuri nu este o problemă", a spus un oficial al federaţiei de fotbal din Polonia.

1 milion de turişti sunt aşteptaţi în Polonia şi Ucraina, pentru a asista la meciurile turneului final

800 de euro va cheltui în medie un suporter care va asista la jocurile competiţiei.

99 la sută din biletele puse la vânzare pentru meciuri au fost date, procentul însemnând circa 1,4 milioane de tichete vândute.

Tarifele la hoteluri „au explodat"

Nu numai guvernanţii din cele două ţări est-europene și-au propus să tragă profit maxim de pe urma organizării Euro 2012, ci și oamenii de afaceri de acolo. Și cum se așteaptă ca numărul turiștilor să crească pe perioada competiţiei, primii care au profitat de acest exod au fost cei care asigură astfel de servicii.

Încă de acum câteva luni, proprietarii de hoteluri din Polonia și Ucraina au mărit tarifele. Și nu oricum, ci de câteva ori! Din acest motiv, președintele Uniunii Europene de Fotbal Asociaţie (UEFA), Michel Platini, i-a făcut pe aceștia „bandiţi și escroci".

N-a fost vorba despre un fenomen specific Europei de Est, cam același lucru întâmplându-se și la Londra, de pildă, în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Londra.

Firește că oficialităţile de la Kiev și Varșovia au încercat să tempereze elanul hotelierilor, promiţând măsuri ferme. „Nu poţi să treci de la 40 la 100 de euro, iar apoi la 500, de pe o zi pe alta. Nu se face asta", declara Platini.

Vicepremierul ucrainean, Boris Koleșnikov, a promis că situaţia se va rezolva și a explicat cum stau lucrurile: „Noi suntem o democraţie nouă, tânără. Am trăit 74 de ani în afara economiei de piaţă. Nu este ușor. Toată lumea vrea să profite".

În ciuda acestor probleme, specialiștii estimau că în timpul Euro 2012 Ucraina va fi vizitată de circa 1,4 milioane de turiști străini.

În Ucraina e epidemie de rujeolă

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a avertizat în privinţa epidemiei de rujeolă existente în Ucraina şi îi sfătuieşte pe turişti să se vaccineze înainte de a ajunge în fostul spaţiu sovietic.

În timpul evenimentelor de masă, boala se contactează uşor, iar primele simptome sunt erupţie cutanată, febră, tuse, tulburări respiratorii sau conjunctivită. 

Prostituate scumpe şi infectate cu HIV

Şi damele de companie aşteaptă turişti, însă aceştia trebuie să fie atenţi. Conform unor studii, în Ucraina există cele mai multe prostituate din Europa bolnave de SIDA, numărul celor infectate fiind în jur de 83.000.

Fetele s-au pregătit pentru EURO şi au învăţat expresii în limba engleză şi detalii despre echipele naţionale pentru a le fi mai uşor să „agaţe" clienţi. Tarifele se vor dubla, şi dacă acum o damă de lux costă între 100 şi 200 de euro, preţurile vor ajunge şi la 400 de euro.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite