Visul lui Rosický: Cehia campioană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat la cel de-al patrulea turneu final din carieră, mijlocaşul de 31 de ani speră să depăşească performanţa echipei din 1996, care a jucat finala Campionatului European.

Finalista Campionatului European din 1996 va fi la acest turneu final un amestec între jucători cu experienţă şi tineri de perspectivă.

Oameni de bază vor fi şi de data aceasta Milan Baros, Petr Cech şi Tomás Rosický. Mijlocaşul de 31 de ani al lui Arsenal, mare speranţă a fotbalului european în urmă cu câţiva ani, este însă un om total transformat după accidentarea groaznică pe care a suferit-o în 2008, din cauza căreia a lipsit 18 luni de pe gazon.

În tot acest timp cât a trebuit să stea mai mult pe patul de spital, Rosický s-a apucat să înveţe să cânte la chitară.

„Această activitate a făcut ca timpul să treacă mai uşor. Cred că aş fi murit dacă trebuia să mă uit 18 luni la televizor. Visul meu secret e acela de a câştiga Euro în acest an", a afirmat jucătorul. Foarte interesantă este şi povestea lui Theodor Gebre Selassie, primul jucător de culoare din istoria naţionalei Cehiei.

Acesta este de origine etiopiană şi pentru a-şi crea un avantaj în carieră a minţit că e rudă cu celebrul maratonist etiopian, Haile Gebreselassie. Pentru asta şi-a alăturat numele de prenume, dar a fost descoperit ca impostor şi a fost nevoit să-şi recunoască minciuna. Federaţia Cehă n-a dat însă în vileag fapta, ci a ascuns-o o perioadă pentru că numele atrăgea sponsorii cu bani.

Au ajuns cu trenul la Euro

Cehia a călătorit de la Praga la Wroclaw cu un tren de mare viteză, locomotiva fiind vopsită în culorile echipei naţionale. „Nu mai ţin minte de când nu am mai fost cu trenul", a declarat fundaşul Theodor Gebre Selassie.



„Îmi doream să picăm în grupă cu Polonia şi Grecia, dar trebuie să dăm totul pentru a trece de această fază. E bine că vom juca toate meciurile în acelaşi oraş, Wroclaw, pe stadionul care este cel mai aproape de Cehia", a declarat şi antrenorul cehilor, Michal Bilek.

Amicalele din 2012

Irlanda - Cehia 1-1
Cehia - Israel 2-1
Cehia - Ungaria 1-2

Cum s-a calificat

- Locul 2 în Grupa I, cu 13 puncte în 8 partide
- 2-0 şi 2-0 cu Liechtenstein
- 0-1 şi 4-1 cu Lituania
- 1-0 şi 2-2 cu Scoţia
- 1-2 şi 0-2 cu Spania
- Baraj cu Muntenegru 2-0 şi 1-0

Palmares la Euro

- Cinci prezenţe consecutive, între 1996 şi 2012
- Finalistă în 1996
Semifinalistă în 2004

Recorduri

- Cele mai multe selecţii: Karel Poborský 118
- Cele mai multe goluri: Jan Koller 55

Loc FIFA: 26

Au renunţat la 4-3-3

Michal Bilek a utilizat la început sistemul 4-3-3, dar după câteva rezultate dezamăgitoare a schimbat aşezarea într-un clasic 4-4-2, ce se poate transforma şi într-o aşezare 4-2-2-2. 

Profesionistul Michal Bílek

La 47 de ani, Michal Bílek se poate lăuda că a făcut performanţă atât ca jucător, cât şi ca antrenor.

image

Ca mijlocaş, Bílek a început să joace în prima echipă a Spartei Praga încă de la 17 ani, iar la 22 de ani a bifat şi prima selecţie în naţionala Cehoslovaciei. El a făcut parte din lotul ţării sale la Cupa Mondială din 1990, adunând în total 35 de selecţii şi 11 goluri pentru prima reprezentativă.

S-a retras din fotbal în 2000, iar un an mai târziu a devenit antrenorul celor de la  FK Teplice. A urmat o echipă din Costa Rica, Cartaginés, după care a trecut pe la naţionala U19 a Cehiei, Chmel Blsany, Sparta Praga şi o echipă slovacă, Ružomberok.

În 2009 a fost numit selecţioner, după ce Ivan Hasek a ratat calificarea la Cupa Mondială din Africa de Sud. Ca antrenor a câştigat un titlu şi două Cupe ale Cehiei, cu Sparta Praga.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite