„Ţarul“ Şevcenko predă sceptrul după Euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina
Ucraina

Cel mai bun fotbalist al Ucrainei, fost câştigător al Balonului de Aur, şi-a anunţat retragerea la finalul acestui turneu final, la 35 de ani.

Dacă naţionala României nu s-a calificat la Euro 2012, avem totuşi un personaj din fotbalul nostru implicat în turneul final din Polonia şi Ucraina. Echipa antrenată de Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk, e una dintre principalele furnizoare pentru competiţia care va începe pe 8 iunie.

„Minerii", care au câştigat anul acesta eventul în Ucraina, vor alimenta cu nouă jucători Euro 2012, mai mult ca Barcelona. Dintre aceştia, şase fotbalişti sunt convocaţi la naţionala lui Blohin (Piatov, Kucer, Rakiţki, Şevciuk, Devici, Selezniov), doi la Croaţia (Srna, Eduardo) şi unul la Cehia (Hubschman).

Dinamo kiev are nouă jucători la lot

De remarcat însă că rivalii lui „Il Luce" din Ucraina, Dinamo Kiev, au şi mai mulţi jucători la EURO, zece. Nouă dintre aceştia joacă pentru Ucraina şi sunt şanse mari ca măcar cinci să fie titulari.

Explicaţia e că Şahtior se bazează, cel puţin de la mijloc în sus, pe fotbalişti brazilieni, iar unii dintre „minerii" convocaţi la naţionala Ucrainei sunt chiar rezerve în echipa din Doneţk.



Aşa că Dinamo Kiev oferă mai multe opţiuni pe benzi, unde sunt preferaţi Yarmolenko şi Gusev, dar şi în atac, Milevski şi Şevcenko fiind favoriţi la titularizare. „Şeva" chiar e sigur de locul său.

În ciuda unor divergenţe cu selecţionerul, nici măcar Blohin nu poate să îi refuze lui Şevcenko ocazia unei retrageri frumoase. Fostul Balon de Aur din 2004 a anunţat că după acest turneu final va renunţa la fotbal.

Aşteptările de la naţionala Ucrainei sunt mari în ţara vecină. Avantajul terenului propriu e însemnat, însă lotul nu e foarte puternic, iar grupa cu Anglia, Suedia şi Franţa oferă puţine opţiuni de calificare pentru gazde.

6 trofee pentru cel mai bun fotbalist al Ucrainei a primit Şevcenko

„Neamţul" Timoşciuk, singurul implant din Vest

Anatoli Timoşciuk este singurul jucător din lotul  Ucrainei care evoluează în vestul Europei, la Bayern München. „Doar o dată în viaţă se întâmplă să joci acasă un turneu final, trebuie să dăm totul", a spus el.

Amicalele din 2012

Israel - Ucraina 2-3
Ucraina - Estonia 4-0
Austria - Ucraina 3-2
Turcia - Ucraina 2-0

Cum s-a calificat

- A primit un loc din oficiu, ca ţară organizatoare

Palmares la Euro

- Se află la prima prezenţă

Recorduri

- Cele mai multe selecţii: Anatoliy Timoşciuk 115
- Cele mai multe goluri: Andrei Şevcenko 46

Loc FIFA:  50

Blohin i-a dus în sferturile Mondialului

Oleg Blohin a fost un atacant uriaş. Deţine recordul selecţiilor (112)  şi golurilor (42) la defuncta naţională a URSS-ului pentru care a jucat timp de 16 ani, până în 1988.

Info

Ca antrenor, Blohin a activat mult timp în Grecia, pentru ca în 2003 să accepte propunerea de a deveni antrenorul naţionalei Ucrainei. Tehnicianul a reuşit performanţa extraordinară de a-i duce pe ucraineni în sferturile Mondialului din 2006, la prima participare a echipei galben-albastre.

După Mondial, a plecat la Torpedo Moscova, însă anul trecut ucrainenii au apelat din nou la Blohin, după un şir de meciuri amicale eşuate. Principala lui problemă la echipa naţională e tocmai „confruntarea" dintre grupul de jucătorii de la Dinamo Kiev, condus de Şevcenko, şi aripa Şahtior, care-l are pe Piatov lider.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite