Criza superproducţiei de atacanţi a Olandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea problemă a „naţionalei orange“ e că are prea mulţi jucători ofensivi de mare valoare şi că unii vor trebui să se mulţumească să fie doar rezerve.

Selecţionerul Olandei, Bert van Marwijk, are dileme diferite de ale altor tehnicieni de la Euro. Criticat de mulţi (Cruyff printre cei mai virulenţi) pentru că nu foloseşte aşezarea tradiţională a „naţionalei orange", 4-3-3, Van Marwijk consideră că are nevoie de doi mijlocaşi defensivi care să asigure spatele „careului" ofensiv. De Jong şi Van Bommel par favoriţi pentru aceste poziţii, însă problemele încep să apară pentru oamenii din faţa lor.

Antrenorul Olandei are la dispoziţie în primul „11" patru poziţii pentru jucători de atac, dar pentru ele trebuie să aleagă din cinci fotbalişti de supervaloare, care ar fi titulari, probabil, în 90% din naţionalele de la Euro.

Sneijder, Van der Vaart, Robben, Van Persie şi Huntelaar se înghesuie să-şi găsească un loc în sistemul 4-2-3-1 folosit de Olanda în ultimii patru ani. Asta ca să nu-i mai socotim şi pe Kuyt sau Afellay, resemnaţi deja cu statutul de rezerve.

Huntelaar, golgheterul-rezervă

În special postul de vârf împins îi creează nopţi albe lui Van Marwijk. Aici, Olanda dispune de golgheterii din Anglia (Van Persie - 30 de goluri pentru Arsenal) şi din Germania (Huntelaar - 29 de goluri pentru Schalke).

Tehnicianul a încercat în amicalul cu Bulgaria (1-2) o formulă experimentală, care să-i cuprindă pe ambii, dar n-a reuşit decât să-l nemulţumească pe Van Persie, deranjat de faptul că a fost trecut în banda dreaptă a atacului.

Aşa că, cel mai probabil, marele perdant va fi iarăşi Huntelaar, deşi vârful de 28 de ani a fost şi golgheterul preliminariilor, cu 12 reuşite. De altfel, atacantul lui Schalke s-a cam obişnuit cu această postură. Din cele 52 de partide la naţională, doar 31 au fost ca titular. Asta nu l-a împiedicat însă să marcheze de 31 de ori, mai mult ca oricare alt jucător din lotul Olandei.



Astfel, vom vedea, probabil, din nou schimbarea de lux Van Persie-Huntelaar, una pe care nu şi-o permite nicio altă echipă de la Euro şi care ilustrează cel mai bine forţa uriaşă de atac a „portocalei mecanice".

48 de goluri a marcat Huntelaar în acest sezon la Schalke.

Amicalele din 2012

Anglia - Olanda 2-3
Olanda - Bulgaria 1-2
Olanda - Slovacia 2-0
Olanda - Irl. de Nord 6-0

Cum s-a calificat

- Locul 1 în Grupa E, în faţa Suediei
- 2-1 şi 2-0 cu Finlanda
- 5-3 şi 4-0 cu Ungaria
- 1-0 şi 1-0 cu Moldova
- 11-0 şi 5-0 cu San Marino
- 4-1 şi 2-3 cu Suedia

Palmares la Euro  

- 9 prezenţe: 1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012
- Campioană în 1988
- 4 Semifinale în 1976, 1992, 2000, 2004

Recorduri

-  Cele mai multe selecţii: Edwin van der Sar 130
-  Cele mai multe goluri: Patrick Kluivert 40

Loc FIFA: 4

image

Punctul slab al echipei: fundaşul stânga

Accidentarea lui Pieters îi dă mari bătăi de cap lui Van Marwijk. În locul fundaşului stânga al lui PSV ar putea juca cel mai tânăr fotbalist de la Euro, Jetro Willems, de numai 18 ani.

Continuatorul lui Van Basten

Pe banca Olandei stă Bert van Marwijk (foto), un antrenor de 60 de ani, cu o carte de vizită inferioară mai celebrilor săi compatrioţi, Cruyff, Hiddink, Rijkaard sau Advocaat. Cu toate acestea, şefii federaţiei îl văd omul perfect pentru această funcţie.

Iar anul trecut i-au prelungit contractul până după Euro 2016, când Van Marwijk ar strânge opt ani ca antrenor al Olandei, ceea ce l-ar face cel mai longeviv selecţioner al batavilor de după război.

Fost fotbalist la echipe de mijlocul clasamentului în Olanda, Van Marwijk s-a remarcat ca antrenor pe banca lui Feyenoord. Chiar dacă n-a luat niciun titlu în cei cinci ani, a câştigat Cupa UEFA în 2002 şi o Cupă a Olandei.

În 2008, numirea sa la naţională în locul lui Marco Van Basten a fost privită cu neîncredere, ţinând cont de alternative. Van Marwijk a mizat însă în continuare pe nucleul format de fostul mare atacant al lui Milan, căruia i-a adăugat doar prezenţa lui Van Bommel - ginerele său, retras de la naţională după un conflict cu Van Basten.

Astfel, Olanda, anunţată încă de la Euro 2008 o forţă, după ce zdrobise în grupe Italia şi Franţa, a ajuns până în finala CM din 2010, când numai golul din prelungiri a lui Iniesta a făcut ca „portocalii" să câştige primul Mondial din istorie.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite