Autobaza lui Trap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără vedetele Spaniei şi cele ale Italiei, irlandezii mizează pe o defensivă solidă care a încasat doar opt goluri în 12 partide de calificare şi care i-a dus la un Euro după o aşteptare de 24 de ani.

O analiză a lotului convocat de Giovanni Trapattoni, în comparaţie cu cele ale rivalilor din grupa C, dovedeşte că, cel puţin pe hărtie, irlandezii au ultima şansă.

Cu mulţi fotbalişti care evoluează în ligile inferioare din Anglia, cu alţii liberi de contract în acest moment, „verzii" au totuşi argumentele lor. „Adevărul" explică de ce una dintre outsiderele turneului final visează să repete isprava Greciei din 2004, când elenii au şocat lumea fotbalului, cucerind Europa. 

Apărare în stil italian

Cu un antrenor din Peninsulă la cârmă, punctul forte al irlandezilor, o formaţie fără veleităţi tehnice deosebite, nu putea fi altul decât apărarea. Iar acest compartiment e unul dintre principalele motive pentru care Keane şi compania au ajuns la o competiţie majoră după un deceniu.

„Succesul nostru în preliminarii s-a datorat faptului că suntem greu de bătut. Irlanda are un portar excelent, pe Given, Dunne a fost de netrecut în centrul defensivei, iar fundaşii laterali şi «închizătorii» sunt foarte organizaţi", e de părere fostul internaţional Matt Holland.

Keane şi Duff vin cu fantezia

O echipă muncitorească, trupa lui Trappattoni are, totuşi, şi oameni ei de creaţie. Golgheterul all-time al naţionalei, Robbie Keane, a marcat, în trecut, împotriva tuturor rivalilor din grupa C. Plusul de fantezie vine de pe benzi, acolo unde McGeady şi Duff destabilizează apărările adverse cu raiduri năucitoare.



O altă speranţă a „verzilor" e James McClean, care a avut un sezon foarte bun în Premier League, la Sunderland. 

Toţi pentru unul, unul pentru toţi

Poate că Irlanda n-are multe vedete, însă, cu siguranţă, formează cea mai unită echipă într-o grupă unde spaniolii suferă din cauza rivalităţilor Real - Barça, iar italienii sunt loviţi de scandalul pariurilor.

„Mereu a existat o atmosferă excelentă la lot, dar, de această dată, lucrurile stau şi mai bine decât de obicei. E minunat cum se înţeleg toţi băieţi", a povestit Keane.

Având în vedere dificultatea grupei, mulţi prevăd o eliminarea rapidă pentru oamenii lui „Trap". Irlandezii au însă alte planuri, dezvăluite chiar de „vulpoiul" italian: „În 2004, nimeni nu dădea vreo şansă Greciei. De ce nu s-ar repeta acum istoria cu noi?".

7 goluri a înscris Robbie Keane în campania de calificare pentru Euro.

Amicalele din 2012

Cehia 1-1
Bosnia 1-0
Ungaria 0-0

Cum s-a calificat

- Locul 2 în grupa B, în spatele Rusiei
- 2-3 şi 0-0 cu Rusia
- 1-0 şi 2-1 cu Armenia
- 1-1 şi 0-0 cu Slovacia
- 2-1 şi 2-0 cu Macedonia
- 3-1 şi 2-0 cu Andorra
- A câştigat barajul cu Estonia (4-0 şi 1-1)

Palmares la Euro

image

- 2 prezenţe: 1988, 2012

Recorduri

- Cele mai multe selecţii: Shay Given 121
- Cele mai multe goluri: Robbie Keane 53

Loc FIFA: 18

Pericolul vine de pe benzi

Un prim „11" croit pentru a juca pe contraatac. Dacă apărarea solidă va rezista, atunci „viteziştii" McGready şi Duff sunt mai mult decât capabili să creeze ocazii pentru oportunistul Keane.

Moşul care  nici nu vrea să audă de pensie

Giovanni Trapattoni n-a glumit, atunci când a spus că vrea să antreneze până va muri! La 73 de ani, e cel mai vârstnic selecţioner la Euro 2012. Atunci când s-a apucat de meserie, acum 37 de ani, nici unul dintre actualii săi elevi nu se născuseră!

A preluat Irlanda în 2008, după o campania ratată de calificare pentru Campionatul European, şi a ratat prezenţa la Mondialul din 2010 doar după ce Henry a păcălit arbitrul şi a comis celebrul henţ, care i-a eliminat pe „verzi".

 Indiferent de ce se va întâmpla în Polonia şi Ucraina, „Trap" va continua cu naţionala Irlandei. A şi semnat prelungirea contractului pe încă doi ani, până la finalul campaniei de calificare pentru Mondialul din 2014. Stilul său de joc, unul închis, bazat pe o apărare ermetică, poate că nu e plăcut ochiului, însă e foarte eficient.

Experienţa acumulată de Trapattoni cu Italia la alte turnee finale, la Mondialul din 2002 şi la Euro 2004, le va fi de mare folos irlandezilor în această vară.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite