De ce este erou locotenentul Alexandru Gheorghe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai controversat personaj al protestelor din Piaţa Universităţii este astăzi un tânăr ofiţer al Armatei Române. În uniformă, fără a avea permisiunea să fie în Bucureşti, acesta a mers în piaţă şi a spus liber ce gândeşte. România are nevoie de astfel de eroi.

Alexandru Gheorghe putea să-şi satisfacă dorinţa de a protesta în multe alte moduri, mult mai comode. Putea să meargă în civil în piaţă şi nimeni nu l-ar fi observat. Putea să stea pe internet şi, sub protecţia anonimatului, să critice nestingherit, chiar să înjure cum o fac mulţi. A ales să-şi îmbrace uniforma, să încalce condiţiile permisiei în care se afla şi să spună ceea ce crede în faţa camerelor de luat vederi, asumându-şi public întreaga răspundere a faptelor lui.

Ai nevoie de foarte mult curaj şi caracter pentru a putea să faci asta.

România este plină de oameni revoltaţi care au de spus lucruri importante. Puţini dintre ei aleg să ia atitudine aşa cum a făcut-o acest tânăr ofiţer. Trebuie să fim corecţi cu noi înşine şi să recunoaştem că majoritatea preferă să comenteze pe la colţuri şi, dacă se poate, într-un mod în care să nu suporte nicio consecinţă pentru opiniile exprimate.

Instituţiile statului sunt ticsite cu funcţionari nemulţumiţi care spun din cinci în cinci minute: „Să trăiţi, şefu!". Câţi dintre ei au curaj să-i spună unui şef: „Încalci legea. Nu accept aşa ceva!" Armata mai are, cu siguranţă, mulţi alţi ofiţeri mai supăraţi decât locotenentul Alexandru Gheorghe, dar care preferă să facă ceea ce le dictează interesul profesional sau material şi nu ceea ce le spune conştiinţa.

Chiar şi firmele private sunt pline cu exemple în care angajaţii se află în situaţii umilitoare, dar nimeni nu-şi asumă răspunderea de a spune ceea ce crede, indiferent de consecinţe.

Alexandru Gheorghe nu este un erou pentru opinia pe care a exprimat-o şi nici pentru că a strigat lozinci în Piaţa Universităţii. Este erou pentru că a ales să facă asta într-un mod care îi va atrage cele mai dure consecinţe posibile şi pentru că şi-a asumat aceste efecte.

Este evident că a încălcat legea şi a declarat că va suporta toate consecinţele gestului lui. Dacă o va face cu demnitate, va rămâne un erou. Dacă va începe văicăreala tipic românească şi va poza în victimă, va demonstra că, în final, nu a ieşit din plutonul mentalităţilor care ne-au adus aici şi că gestul lui nu a fost unul de onoare, ci de teribilism.

"Am ales să vin îmbrăcat în uniformă, pentru că îmbrăcaţi în civil sunt aici 1.000 de oameni. Armata reprezintă unul din simbolurile acestei ţări. Pilonul acestei ţări. O să suport consecinţele legale, fără problemă. Totuşi, românii noştri trebuie să înţeleagă să nu se mai lase călcaţi în picioare", a spus ofiţerul în Piaţa Universităţii.

Despre asta este vorba, până la urmă: acceptăm prea uşor să fim călcaţi în picioare şi nu avem curajul să spunem la timp: "Ajunge!". Un erou este cel care o face atunci când toţi cei din jurul lui o gândesc, dar nimeni nu are curajul, disponibilitatea sau interesul să acţioneze. Alexandru Gheorghe este singurul militar care, din această calitate, a ales să spună "Ajunge!"

De aceea este un erou.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citește și editorialul jurnalistului Sabin Orcan:
Falsul erou cu epoleţi

Citeşte şi alte comentarii

De ce nu ucidem maidanezii?

Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Vrăjitoare infractoare

Săracii țigani bogați

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

România mea şi România lor

Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Ungurii ne servesc o lecţie

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite