De ce nu ucidem maidanezii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rar vezi dimensiunea reală a ipocriziei umane. Circul iscat în jurul „eutanasierii" câinilor vagabonzi ne arată cât de ipocriți suntem.

Orașele mari ale României au o problemă extrem de gravă, lăsată nerezolvată pentru că primarii se tem de gălăgia pe care o fac activiștii din zona protecției drepturilor animalelor. Sau pentru că vor să fure din banul public și încă nu au găsit soluția care să-i protejeze de vigilența DNA.

Străzile sunt bântuite de haite de câini, mulți dintre ei agresivi, care pun deseori în pericol sănătatea și chiar viața trecătorilor. București, de exemplu, este singura capitală UE unde s-a demonstrat practic că poți să mori ucis de câinii vagabonzi. O astfel de situație impune măsuri eficiente, nu gargară electorală.

Din păcate pentru cei mușcați de maidanezi și mai ales pentru cei care urmează să fie atacați, problema este tratată la noi cu maximă ipocrizie.

De o parte sunt cei care cred că soluția este una letală. Au inventat eufemismul eutanasierii pentru a pune o etichetă digerabilă soluției lor: uciderea câinilor vagabonzi. Nu spun lucrurilor pe nume, crezând că astfel nu riscă să fie acuzați că sunt criminali. Ar trebui să stea în fața publicului și să explice simplu de ce cred ei că omorârea maidanezilor este soluția problemei cu care ne confruntăm.

Ar trebui să spună cu capul sus următorul lucru: „Dragi concetățeni, avem o problemă gravă. Dacă ți-au invadat șobolanii subsolul, pui otravă, nu faci folosofie. Aceasta este soluția noastră, atât ne costă și ne rezolvă problema în următorul termen". Cum își pot imagina că vor convinge publicul să accepte soluția lor, dacă nu o explică simplu și fără perdea?

De partea cealaltă sunt apărătorii „drepturilor animalelor", care fac circ în piața publică pentru a ne convinge că un câine e un suflet nevinovat, ce nu merită ucis. În primul rând ar trebui să-și spună activiști ai apărării drepturilor câinilor și atât. Cel puțin cei care nu sunt vegetarieni. Cei care consumă carne nu au nicio dilemă morală în faptul că sunt ucise milioane de animale, le mănâncă pe unele dintre ele, dar le repugnă ideea de a fi uciși câinii vagabonzi. Cu ce argumente filosofice au decis că un câine este diferit de alt animal?

Chiar și pe vegetarieni îi întreb de ce nu protestează zilnic în fața abatoarelor pentru „sufletele nevinovate" ucise acolo?

Mai sunt ipocriți toți cei care nu au dus acasă cel puțin trei câini vagabonzi. Ar contribui astfel mult mai eficient la rezolvarea problemei, decât făcând circ în stradă. Probabil că nu am mai avea câini pe stradă, dacă ar face asta toți activiștii. Să-i îngrijească ei și să plătească pentru sterilizare, dacă sunt deranjați de măsura letală.

Între cele două tabere sunt milioane de români care constată zi de zi că au o problemă serioasă, dacă îi prinde noaptea pe stradă într-un oraș mare. Avem primari, consilieri și funcționari pe care îi plătim pentru a rezolva tocmai astfel de probleme. Ei trebuie să decidă rapid, cu calm și fără isterie, măsura acceptabilă moral și financiar pentru fiecare comunitate. Le este greu să facă asta din multe motive.

Unii pur și simplu nu au bani pentru sterilizare sau adăposturi în care să fie ținuți toți câinii și se tem de forța asociațiilor pentru protecția animalelor, dacă propun să fie uciși maidanezii. Preferă să știe că există un pericol public pe stradă, decât să riște o confruntare cu activiștii.

Alții se gândesc cum să încaseze
cât mai multe beneficii financiare sau electorale și nu au niciun interes să vadă rezolvată problema. O vor perpetuată pentru a încasa cât mai mult de pe urma ei.

Mai sunt și cei atât de incompetenți încât, chiar și cu resursele sub nas, nu sunt capabili să ofere comunității soluția pe care aceasta o acceptă.
Deasupra tuturor sunt cei care fac legi. Pentru că aleșii locali trebuie ghidați să acționeze prin legi bine făcute. O astfel de lege nu a apărut până acum. Ultima tentativă s-a întors, cu coada între picioare, de la Curtea Constituțională.

Culmea este că tot circul
din jurul acestei legi putea să fie evitat. Sunt în România orașe unde nu riști să mori mușcat de câini pe stradă? Acolo cum s-a rezolvat problema?

De ce nu putem să o multiplicăm în liniște peste tot, fără scandal, fără ipocrizie, fără gargară electorală?

Mălin Bot este redactor-șef adevarul.ro

Citește și alte comentarii

Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Vrăjitoare infractoare

Săracii țigani bogați

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

România mea şi România lor

Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Ungurii ne servesc o lecţie

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite