Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL arată ca un cuib de vipere în care s-au adunat cele mai dubioase personaje. Imaginea este şi efectul libertăţii cu care au acţionat procurorii în cazurile cu politicieni. DIICOT şi DNA au dat iama în partidul aflat la putere şi asta este bine, atunci când procurorii de caz sunt competenţi. Rău este că incompetenţa unor anchetatori face praf dosare importante.

Întâmplător sau nu, cei mai mulţi suspecţi sunt din PDL.

De la un capăt la altul al ţării, autorităţile judiciare expun infracţiunile comise de persoane devenite importante, în politică sau administraţie, prin intermediul PDL. Partidul care conduce România pare ticsit cu personaje din cele mai dubioase. Dosarele se ţin lanţ, suspecţii ajung sau nu după gratii, dar nimeni din conducerea acestui partid, pe plan local sau central, nu plăteşte pentru că a promovat şi susţinut infractori sadea.

Un escroc de talia lui Boldea nu putea ajunge parlamentar fără sprijin din partea unor lideri importanţi din PDL Galaţi. Aceşti lideri trebuie să plătească acum cu vârf şi îndesat. În primul rând trebuie să explice public cu ce mijloace i-a convins Boldea să-l promoveze pe scena politică. Ei sunt responsabili moral pentru toate victimele produse de parlamentarul-escroc.

Boldea nu putea să-şi facă de cap într-un asemenea hal, dacă nu era parlamentar şi nu beneficia de încrederea şi suportul liderilor PDL Galaţi. Cei care l-au pus pe Boldea pe un loc eligibil trebuie acum să achite factura pentru prostie sau complicitate cu un infractor. Singura tentativă, timidă, de asumare a acestei vinovăţii a fost făcută de deputatul Mircea Toader, care a spus că regretă că l-a susţinut pe Boldea. Regretele nu sunt suficiente într-un caz atât de grav. Se impune ca Toader să-şi asume întreaga răspundere şi să plătească dur.

Mircea Toarer, care este lider local PDL, trebuie să meargă până la capăt şi să se retragă din politică trăgând după el toţi liderii locali care l-au susţinut pe Boldea.

Evident, pentru că trăim în România, acest lucru nu se va întâmpla, aşa cum o arată alte cazuri consumate în alte zone din ţară.

În capătul opus al României
, la Timişoara, fosta directoare a Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, Cornelia Corescu, este judecată astăzi pentru şantajarea ordinară a unor patroni de firme. Unii dintre cei care au reclamat faptele susţin că individa îi obliga să doneze bani pentru filiala locală a PDL. Atitudinea şi scandalurile Corneliei Corescu au ţinut capul de afiş al presei locale ani de zile şi cu toate acestea liderii PDL din Timiş au susţinut-o orbeşte în continuare.

După ce a fost arestată şi trimisă în judecată, niciunul dintre mahării locali ai PDL nu a plătit cu cariera politică pentru prostie sau complicitate cu un infractor. Nimeni de la centru nu a avut curiozitatea să verifice complicităţile din filiala locală şi nici nu o va face, pentru că trăim în România.

În astfel de cazuri, liderii PDL chemaţi să comenteze anchetele judiciare se rezumă la răspunsul: Justiţia trebuie să-şi facă treaba.  Este un răspuns insuficient şi ipocrit.

Da, pe cale judiciară, anchetatorii trebuie să pună toate probele în faţa judecătorilor, iar cei din urmă să decidă dacă suspectul este vinovat sau nu şi ce pedeapsă merită. Însă, trebuie trasate şi vinovăţii morale, pentru care trebuie puşi la plată cei responsabili, altfel nu vom avansa niciodată în construcţia unei societăţi mai sănătoase.

Sistemul judiciar, la capitolele prostie şi incompetenţă, seamănă leit cu cel politic. Astăzi, şeful DIICOT Codruţ Olaru, a susţinut o conferinţă de presă în care a luat apărarea colegilor din Galaţi şi a căutat să justifice faptul că Boldea le-a scăpat printre degete.
Codruţ Olaru s-a justificat cu vidul legislativ în cazul parlamentarilor, a aruncat puţin pisica moartă în curtea SRI, a spus că DIICOT nu a primit informaţii despre fuga lui Boldea şi a declarat că procurorii de caz nu au greşit cu nimic. S-a văzut de la poştă că şeful DIICOT încearcă să salveze onoarea instituţiei într-o situaţie care, de facto, este un eşec jenant.

Personajul principal
al anchetei, un parlamentar, a reuşit să scape, după ce a declarat public pe un post de televiziune că va pleca din ţară. O anchetă cu impact public foarte puternic a rămas cu principalul suspect liber şi acest lucru este un mare eşec, indiferent de justificările prin care încearcă acum domnul Codruţ Olaru să salveze imaginea instituţiei.

Legea permitea anchetatorilor să-l dea în consemn la frontieră pe Boldea şi se puteau lua alte măsuri "specifice" prin care DIICOT se putea asigura că nu rămâne cu buzele umflate şi cu suspiciunea că a acţionat în aşa fel încât Boldea să scape.

Este de remarcat atitudinea profesională la nivel public a domnului Olaru, dar trebuie spus şi faptul că DIICOT, exact la PDL, are mari probleme în "filialele" locale. Probleme pe care conducerea DIICOT alege să le ignore sau chiar să le mascheze, ceea ce este foarte grav.

La Galaţi le-a scăpat suspectul principal şi oricum ar justifica acest eşec domnul Codruţ Olaru, de la centru, adevărul este că procurorii DIICOT din Galaţi sunt într-o situaţie penibilă care indică un nivel cert de incompetenţă. Este cel puţin prostie, dacă nu apar probe că e complicitate.

Cazul Boldea nu este singular în DIIOCT, la fel cum nu ne singular în PDL. La Timişoara, cu care am făcut prima paralelă, au fost promovaţi pe funcţii de şefi în DIICOT procurori de o incompetenţă crasă. Un exemplu este procurorul DIICOT Timiş Carmen Martinov, care a fost subiectul a numeroase anchete de presă şi scandaluri judiciare. Evident că nici în acest caz şeful DIICOT nu a fost interesat să scape de incompetenţe.

Cel puţin pentru exemplele de mai sus, ieşirea publică de astăzi a şefului DIICOT nu este altceva decât gagragă de Relaţii Publice. Arată bine în faţa camerelor de luat vederi, dar este complet ineficient şi perpetuează situaţii grave pentru sistemul judiciar. O atitudine profesională, în interesul consolidării forţei DIICOT, este tocmai să nu tolereze prostia din propria instituţie şi să facă rapid curăţenie.

Trebuie să-şi facă şi şefii DICOT, împreună cu inspecţia judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii, curăţenie în propria ogradă.


Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte alte comentarii ale jurnalistului Mălin Bot:

Cum, cu cine şi pentru ce sume lucrează mafia din Justiţie

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Ce-i sperie cu adevărat pe bancheri

Capatos, Crin şi Vadim în fundul gol. CTP derapat



Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite