Un contrabandist mărunt, o problemă cât Schengen

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea a trecut aproape neobservată: un fost şef al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi a fost prins într-o maşină burduşită cu ţigări. DIICOT îl acuză de contrabandă. Mai putem comenta ceva în faţa oficialilor europeni care spun că nu este bine să intrăm în Schengen?

Politicienii din România plimbă poporul pe multe piste false atunci când discută despre problema Schengen. Beizadeaua numărul 1 a patriei s-a răţiot "la Olanda" pe această temă, navigând oratoric în apele căpitanului Băsescu, care a lansat atacurile cele dure la adresa acestei ţări, ultimul în luna martie.

Citiţi reacţiile agresive ale politicienilor români la adresa oficialilor din statele care amână extinderea spaţiului Schengen peste teritoriul României şi apoi reveniţi la povestea fostului şef al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, pentru a realiza în ce situaţie penibilă ne aflăm ca ţară.

Foarte pe scurt, povestea contrabandistului-poliţist: a fost prins în maşina burduşită cu peste 3.000 de pachete de ţigări de contrabandă preluate de la un complice sârb. Nu vorbim de un fost agent de poliţie, ci chiar de un fost şef al unul inspectorat judeţean. Cum poate România să ridice privirea din pământ, când vorbeşte în Europa despre situaţia de la frontiere? Cum putem susţine fără ruşine că am securizat graniţele, în condiţiile în care se dovedeşte că se ocupă cu trafic şi contrabandă chiar şefi de inspectorate?

Citeşte şi:
ANALIZĂ Ce ne ţine departe de Schengen. Două mize pe care trebuie să parieze Corlăţean, Rus şi Marga


Fiţi siguri că fostul şef al Poliţiei de Frontieră nu s-a apucat subit de trafic cu tutun, numai după ce a părăsit instituţia.

Judecând după ipostaza în care a fost prins, este limpede cum a securizat acest domn frontiera României cu Serbia, în zona judeţului Mehedinţi. Mai sus, pe Dunăre, aceeaşi problemă. Arestările din vama Moraviţa, reţelele de contrabanda din zona Naidăş-Moldova Nouă, suspecţii cu legături puternice în partide şi administraţia judeţului Caraş-Severin dovedesc flagrant că oficialii europeni au dreptate.

Contrabanda cu produse de tutun şi corupţia sunt faptele pe care s-a bătut monedă în ultima perioadă. Problema majoră este că indivizii corupţi de la graniţă sprijină orice fel de trafic, cât timp pot să-şi tragă un profit de acolo.

Cazul de la Mehedinţi ne arată că frontiera este ciur şi că situaţia asta nu e cauzată de incompetenţă, lipsa dotărilor sau a voinţei politice. Nu putem securiza graniţa Uniunii Europene pentru că instituţiile care au misiunea asta sunt infestate cu ticăloşi organizaţi în reţelele de contrabandă.

Un mic amănunt, probabil neobservat de nimeni, spune mult despre atitudinea actualilor şefi ai Poliţiei de Frontieră Mehedinţi în faţa contrabandiştilor. Foştii colegi poliţişti au fost foarte atenţi cu imaginea suspectului (foto stanga jos) şi i-au făcut cadou o cagulă cu care să-şi acopere faţa cand este filmat de presă.



Când şi pentru ce alt suspect a mai făcut Poliţia un astfel de favor? La Mehedinţi poliţiştii sunt sensibili. Numai Dumnezeu ştie când este prins oricare dintre ei cu ţigări de contrabandă în maşină!

Ticăloşii au construit o caracatiţă a corupţiei cu legături peste tot. Prinderea unui fost şef de inspectorat în postura de contrabandist "cărăuş" şi protejarea imaginii lui nu reprezintă doar un incident jenant pentru Poliţia de Frontieră Română, ne arată cât de grav este infestat sistemul. Este normal, în aceste condiţii, să existe voci care se opun categoric şi vehement accesului României în zona Schengen. Demnitarii statului care folosesc atitudinea aceasta pentru a produce perdele de fum electorale, chiar dacă ştiu bine ce sistem bolnav patronează, sunt nişte ipocriţi iresponsabili.

Publicul trebuie informat corect, nu manipulat în scop electoral. România nu are acces în Schengen din cauză că la graniţă acţionează reţele de contrabandă formate din poliţişti şi vameşi corupţi. Este un fenomen grav, favorizat de corupţia din sistemul judiciar. Ajungem astfel la a doua problemă pe care Europa o are cu România: Justiţia. Este normal, în aceste condiţii, să fim ţinuţi la poartă.

image

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro


Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:


Ciolanul lui Ponta şi bocitoarele Poliţiei

Moment penibil în istoria Poliţiei Române

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite